TEST: Nikon Coolpix S1100pj - Kompaktkamera med projektor
«Alle» viser i dag sine bilder på pc-en eller tv-skjermen. Nikon synes vi skal vise dem på veggen i stedet.
Nikon Coolpix S1100pj er et kompaktkamera av den typen som egner seg godt til å puttes i lommen, ettersom objektivet ikke stikker frem fra kamerahuset, heller ikke når kameraet er slått på. Selv om det dermed er liten plass til optikken, byr kameraet på hele 5x optisk zoom med et praktisk zoomomfang, fra vidvinkel på 28 mm til tele på 140 mm – omregnet til 35 mm-format.
Øvrige stikkord er 14,1 megapikslers oppløsning, tre-tommers berøringsfølsom lcd-skjerm, mulighet for videoopptak i 1280 x 720-oppløsning, høy lysfølsomhet opptil ISO 6400 og en vekt på om lag 180 gram.
LES OGSÅ:
Så langt ser alt ganske normalt ut – et moderne kompaktkamera med ganske gode spesifikasjoner.
Innebygd projektor
Men så kommer det som gjør kameraet så annerledes: Det har en innebygd projektor.
Ja, du leste riktig. Det er to ting som gjør at dette oppleves som veldig uvanlig.
For det første er vi vant til at projektorer er noe stort og tungt, i hvert fall sammenlignet med et kompaktkamera.
Nikon er riktignok ikke alene om å lage små projektorer. I senere tid er det kommet flere små, «håndholdte» projektorer på markedet, blant annet fra 3M. Det er utviklingen innenfor led-teknologien som har gjort det mulig med så små projektorer.
For det andre – og det er kanskje viktigere – har vi begynt å vende oss til at det er så mye annet å vise bilder på nå til dags enn på gammeldags lerret. Alt fra iPad via dagens gode pc-skjermer til våre store flat-tv-er i stua brukes til å vise digitalbilder i våre dager. Selv på hytta har mange av oss tilgang til i hvert fall én av disse mulighetene til å vise bilder. Så hva skal man med projektor i kameraet?
Uansett valgte vi å ta med kameraet på hytta en weekend. Vi tok en masse bilder i fjellet, og så var det om å gjøre å få vist frem bildene til gjestene som var med oss etter at vi kom hjem til hytta.
Dessverre ble det ingen stor opplevelse. Når projektoren er så portabel som denne, gidder de færreste å dra med seg lerretstativ ut på tur, så da blir det å improvisere en bildevisning. I vårt tilfelle falt valget på den hvite muren ved siden av peisen, men den var litt langt unna nærmeste bord, så vi måtte finne en passende stol å sette kameraet/projektoren på isteden. Det hele ble litt rotete og en lite optimal bildevisning.
Vi har senere prøvd projektoren under ulike forhold, inkludert i nesten stummende mørke med godt lerret, men vi kommer nok ikke til noen annen konklusjon enn at dette er skuffende greier. Lysstyrken er ganske svak, og bildene gjengis både litt for mørkt og for blast i forhold til det man ser når man viser de samme bildene på en god pc-skjerm. Ikke rart når oppløsningen bare er 640 x 480 punkter, selv om bildene gjerne er tatt i høyeste oppløsning på over 14 megapiksler.
LES OGSÅ:
Dessuten tror jeg gjestene våre opplevde lysbildevisningen på peismuren som en avleggs måte å se bilder på. Men det var kanskje fordi det sto en 26-tommers hytte-tv like ved siden av?
På undersiden av kameraet er det et slags «stativ», en liten plasthendel som dras ut og sørger for at projektoren både står støtt på flatt underlag og lyser svakt oppover.
Når man bruker kameraet som projektor, er det greit å benytte den medfølgende fjernkontrollen til bildeskift. Den kommuniserer med kameraet med infrarødt lys.
For øvrig tapper lysbildevisning via projektoren batteriet ganske hardt – ifølge Nikon kan man regne med rundt én times visning fra et fullt oppladet batteri. Man kan få kjøpt ekstern strømforsyning som ekstrautstyr.
Den maksimale visningstiden er for øvrig 30 minutter før man må gi projektoren en pause.
For lyssvak?
Kameraet etterfølger S1000pj, som ble lansert i 2009 og som fikk blandet mottakelse. Etterfølgeren S1100pj har litt høyere oppløsning, og lysstyrken til projektoren er økt med 40 prosent til 14 ANSI lumen.
Når vi vet at ordinære projektorer for møterom og hjemmekino gjerne har en lysstyrke på flere tusen ANSI lumen, høres 14 ANSI lumen unektelig lite ut, men vi snakker vel å merke om lampeteknologier som ikke er sammenlignbare. Likevel må vi fastslå projektoren i S1100pj er for svak til at den tjener til noe særlig utenom å være en gimmick som man fort går lei av.
Projektoren kan ifølge Nikon benyttes på avstander fra 26 cm til 2,4 meter. Etter vår erfaring er rundt halvannen meter det lengste man bør plassere kameraet unna visningsflaten så sant man ikke har et helt mørklagt rom. Oppgitt bildestørrelse er fra fem til 47 tommer.
Bildekvaliteten
Etter første fotosesjon var vi litt skuffet over Nikon-kameraet. Bildene så rett og slett litt kjedelige og blasse ut.
LES OGSÅ:
Heldigvis oppdaget vi at bildefilene inneholdt såpass mye informasjon både om farger og detaljer at det var lett å gjøre bildene mye bedre i bildebehandlingsprogrammet med noen få kommandoer. Auto-funksjonene i Photoshop Elements for Windows eller Aperture på Mac fikset det meste med ett klikk, fant vi ut. Vi fikk med andre ord skarpe bilder med god fargegjengivelse etter å ha dratt bildene gjennom enkle bildebehandlingsrutiner.
Dessverre er det lite du kan gjøre med kamerainnstillingene for å bedre bilder direkte fra kameraet, men det kan være verdt forsøket å prøve de forskjellige scene-valgene.