TEST: Sennheiser Momentum Black - Behagelig og pen godlyd

Sennheiser har klart å lage en komfortabel, lekker og åpen, lukket hodetelefon.

Publisert Sist oppdatert

Da Sennheiser lanserte sin Momentum-hodetelefon i fjor høst, ble den svært godt mottatt av både anmeldere og kunder. Komforten var god, designen lekker og lyden av det svært gode slaget. Kanskje var fargevalget litt spesielt, med en litt underlig bruntone.

Nå har Sennheiser sluppet en litt mer nøytral variant av Momentum-hodetelefonene, kalt Momentum Black. Ikke overraskende er det snakk om en modell i sort. Bortsett fra fargen er det imidlertid den samme hodetelefonen som først ble lansert i fjor. Og det er ingen uting.

Stilig retro

Vi liker designen, som er en fin blanding av moderne og retro - og med en viss overvekt av sistnevnte. Vi synes muligens at Sennheiser kunne spart oss for den røde ledningen, som blir litt skrikende. Det er likevel lekkert og nøytralt. Det er nok kanskje ikke "tøft" nok for den som aller mest er ute etter en dyr merkehodetelefon for å bli sett - og som setter det foran lydkvalitet.

Bøylen er i metall og klokkene justeres relativt enkelt opp og ned i et spor i bøylen. Sennheiser Momentum Black er en meget lett hodetelefon, faktisk veier den ikke mer enn knappe 190 gram. Den lave vekten kombinert med godt polstrede puter på klokkene, samt en behagelig polstret bøyle, gjør at komforten er meget godt. At Sennheiser har brukt ekte skinn, fremfor klamt kunstkinn, gjør også hodetelefonen behagelig å bruke i lengre perioder av gangen.

Momentum Black leveres med et sort oppbevaringsetui og to ledninger. Det er en smal sak å skifte ledning, og du har valget mellom en enkel variant uten noe ekstra mikk-makk, eller en med enkle kontroller og håndfrifunksjon. Sistnevnte fungerer fint med Apple-dingser, men litt mer så som så med Windows Phone og Android.

Riktig lyd

Sennheiser har lang erfaring med å lage hodetelefoner, og vi har tidligere testet flere av selskapets forskjellige tilbud til både musikk- og spillinteresserte med sansen for god lyd. For god lyd er du som oftest garantert å få fra Sennheiser. Det ligger mye plundring, utprøving, finpussing og måling bak en ny hodetelefonmodell. Så også for Momentum-hodetelefonene. Så får det heller være at et par av de andre, ferske og populære hodetelefonprodusentene nøyer seg med å "vite hva som er bra lyd", fremfor å faktisk måle og undersøke det skikkelig.

Lukket og luftig

Regelen har mer eller mindre vært slik at man for å få best mulig lydkvalitet gjorde smartest i å velge en åpen hodetelefon. Det gir litt mer luft og åpenhet i lyden, men samtidig noe mindre bass. Lukkede løsninger har tradisjonelt sett hatt et noe mer, naturlig nok, lukket og litt tungt lydbilde - og samtidig litt ekstra med bass. Heldigvis er det slik at reglen om at "ingen regel uten unntak" faktisk gjelder her. Sennheiser Momentum er et av unntakene, og er en overraskende åpen, lukket hodetelefon.

 

Lyden er godt balansert og passe luftig. Balansen mellom mellomtone og diskant er meget god. Det samme gjelder presisjonen og detaljnivå i lyden. Her får du krystallklart frem symbaler og gitarriff, samtidig som bassen er responsiv og passe tung. Vi har lyttet til alt fra klassisk og akustisk rock til basstung hip hop og småsær indie-musikk, og Momentum Black gjør en overbevisende jobb uansett hvilken sjanger du foretrekker. Det er kanskje ikke fullt så heftig i bassen som en del electronica og hip hop-tilhengere kunne ønske seg, men det er ikke langt unna. Totalt sett er Sennheiser en meget god hodetelefon, og blant de aller beste i sin prisklasse. Den har også kvaliteter som gjør at den kan kjempe mot hakket dyrere modeller.

I din egen verden

For de som måtte oppholde seg rundt deg, er det jo også kjekt at Momentum holder musikken inne i hodetelefonene dine. Å sitte på bussen eller toget i nærheten av noen som spiller musikk for full guffe kan tidvis være en anelse irriterende. Her slipper du altså å irritere omgivelsene dine, samtidig som Momentum Black sperrer mye av støyen rundt deg ute.

Konklusjon

Med en pris som de fleste steder ligger opp mot 2 500 kroner er ikke Sennheiser Momentum Black for alle og enhver. Du skal være over middels lydinteressert for å forsvare å legge så pass med penger i en hodetelefon - selv om det så klart er de som også legger enda noen ganger så mange kroner i det for de virkelig drøye toppmodellene.

Er du blant de over middels interesserte og er på jakt etter en god, god hodetelefon uten å ta den helt ut, er Momentum Black et trygt kjøp. I samme prisklasse finner du en rekke "mote"-varianter som ikke en gang når Momentum Black til knærne, og står valget mellom en av disse og Sennheiser, håper vi du vurderer lydkvalitet over image. For det er lydkvalitet du får her, og det i bøtter og spann – i tillegg til suveren komfort.