KONVERTER: Med to forskjellige konverterer byr Olympus Stylus 1s på brennvidde fra 22,4 til 510 mm. (Alle foto: Olympus)

Superzoom og allværskamera fra Olympus

Olympus er på banen med et nytt kompakt superzoomkamera og supplerer med et vanntett kompaktkamera.

Olympus Stylus 1s byr i utgangspunktet på et brennviddeomfang tilsvarende 28-300 mm, som er et ganske stort zoomområde, spesielt med tanke på at lysstyrken er ganske god, f/2,8 i hele området.

Men man kan øke brennviddeomfanget ytterligere ved å montere henholdsvis vidvinkel- og teleadapter på objektivet. Da øker brennviddeomfanget til hele 22,4-510 mm, omregnet til 35 mm-format. Vel å merke uten at lysstyrken reduseres.

Dette virker ganske imponerende på papiret, i hvert fall. 

Vi snakker for ordens skyld om et kamera med fastmontert og ikke utskiftbar optikk, men altså med stort zoomomfang.

Tross det store zoomomfanget er kameraet både kompakt og lett, med en oppgitt vekt på 402 gram inkludert batteri. Med objektivet innfelt er det et ganske tynt kamera.

Kameraets lysfølsomhet strekker seg fra ISO 100 til ISO 12.800, og det har kapasitet til sju bilder i sekundet i serieopptak.

Olympus Stylus 1s er ventet i salg i Norge til sommeren til en veiledende pris på cirka 4600 kroner.

Allværskamera

Samtidig har Olympus lansert et nytt kompakt allværskamera, Olympus Stylus Tough TG-4. Kameraet er ifølge produsenten vanntett ned til 15 meters dybde. Det skal tåle et fall på opptil 2,1 meter og 100 kilos trykk, i tillegg til at det er frostsikkert.

VANNTETT: Olympus lover at det nye allværskameraet Tough TG-4 skal kunne brukes ned til 15 meters dyp.

Dessuten utmerker kameraet seg med at det også kan levere Raw-filer i tillegg til vanlige Jpeg-filer. Det er det langtfra alle kompaktkameraer som kan.

Objektivet er lyssterkt, i hvert fall i vidvinkelmodus. Med 25 mm brennvidde, omregnet til 35 mm-format, er lysstyrken f/2,0, men den synker til f/4,9 på full tele, som tilsvarer 100 mm.

Olympus Tough TG-4 kommer i salg i mai med veiledende pris på cirka 3700 kroner.

KOMPAKT: Tross det store zoomomfanget er Olympus Stylus 1s ganske kompakt.