1-TOMMES BRIKKE: Nikon 1 J5 skal bidra til å styrke anseelsen til Nikons DX-bildebrikke. (Alle foto: Nikon)

Liten Nikon blir mer proff

Nikon prøver tålmodig å få mer aksept for det kompakte Nikon 1-systemet med sin nye J5-modell.

Nikon har nå lansert Nikon 1 J5, et kompakt kamera med flere forbedringer fra forgjengeren J4.

Utvendig er det en mer profesjonell design med retrostil som preger kameraet.

Innvendig er det høyere oppløsning og ikke minst enda raskere prosessering som Nikon håper vil bidra til at flere satser på Nikon 1-familien.

Moderat suksess

Dette er en kamerafamilie som ble lansert med brask og bram i 2011. Den generelle oppfatningen blant dem som følger bransjen synes å være at Nikon 1-kameraene bare i begrenset grad har vært en suksess, i hvert fall i Europa og Nord-Amerika.

Noe av skylden legger Nikon på mediene. I en samtale med PC World nylig fremholdt Nikons nordiske produktsjef Björn Nordgren at han syntes en del av journalistene som har skrevet testomtaler av Nikon 1-kameraene, har lagt for mye vekt på tradisjonell kamerabruk og ikke tatt for seg alle de avanserte og kreative mulighetene som er så lett tilgjengelig i Nikon 1-kameraene.

Dessuten har det vært vel mye fokus på den lille bildebrikken på én tomme. I direkte sammenligning med bilder fra kameraer med større bildebrikke blir det gjerne litt mer bildestøy i Nikon 1-bildene, særlig i dårlig lys. Det har også vi her i PC World påvist, blant annet i en test i fjor sommer der Nikon 1 V3 var med.

Men Nordgren mener at bildene har høyere kvalitet enn mange vil ha det til, og at den nyeste modellen vil imponere selv skeptikerne.

Dårlige mobilbilder på morgendagens tv-er

Mye kommer også an på hva man sammenligner med. Nordgren sier at selv om mange i dag er godt fornøyd med bildene de tar med mobilkameraene sine, kommer de til å angre på at de ikke i stedet brukte ordentlig kamera, som Nikon 1 J5, når de etter hvert kommer til å se igjen disse bildene på større og mer høyoppløste tv-skjermer enn vi har i dag.

– Fremtidens tv-er er 8K, og der blir dagens mobilbilder dårlige, sier Nordgren.

Kamerabransjen har hatt en kraftig nedgang i salget av kompaktkameraer i senere år, og det skyldes først og fremst konkurransen fra mobilkameraene. Bransjen prøver nå å møte denne utfordringen med mer avanserte kompaktkameraer med mer profesjonelle egenskaper enn de enkle pek-og-klikk-kameraene.

Både Nikon, Canon og Sony har valgt én-tommes bildebrikke til noen av disse kameraene – eksempler er Sony RX100 III og Canon PowerShot G7 X.

Og altså hele Nikon 1-familien.

Blant fordelene med såpass liten bildebrikke er at ikke bare kamerahuset, men også optikken kan bygges mye mindre og lettere enn på kameraer med større bildesensor.

Nikon har etter hvert frembragt en familie på 13 objektiver til Nikon 1-kameraene, under merkevaren 1 Nikkor. Her finner man alt fra superlette pannekakeobjektiver til en superzoom på 70-300 mm, som tilsvarer 189-810 mm omregnet til 35 mm-format. Et skikkelig safariobjektiv. 

Ny generasjon

Nå kommer altså Nikon med en ny generasjon i Nikon 1-serien. Nikon 1 J5 har høyere oppløsningen enn noen av forgjengerne, med en netto oppløsning på 21 megapiksler, mot 18 MP på Nikon 1 J4.

CX-FATNING: Nikon 1-serien bruker det Nikon kaller en CX-fatning. I kombinasjon med 1-tommes bildesensor gir det mulighet for veldig kompakte objektiver.

Det gjenstår å se om høyere pikseltetthet vil gi mer bildestøy, noe det teoretisk kan gjøre. Vi har bare sett på en førproduksjonsmodell som vi ikke fikk ta testbilder med. Nikon hevder på sin side at den økte prosessorkraften vil gi enda bedre støyreduksjon enn på tidligere modeller.

– Bildestøyen tas bort fortere, sier Nordgren.

Kameraet har to prosessorer der den ene tar hånd om fokus og den andre om bildebehandlingen.

Bildesensoren er av såkalt bakbelyst type. Det vil si at all elektronikk er plassert slik at det lysømfintlige området blir utnyttet optimalt.

Hurtig

En av de sterke sidene ved Nikon 1-serien har hele tiden vært hurtighet, med både rask hybridfokus og raske serieopptak. Vi snakker om serieopptak i full oppløsning på opptil 60 bilder i sekundet med forhåndslåst fokus, eller 20 bps med følgefokus. Ikke engang de dyreste speilreflekskameraene er i nærheten.

Av de 171 autfokuspunktene på bildesensoren er 105 fasedetekterende, mens resten er kontrastdetekterende.

SELFIE-SKJERM: Skjermen kan vris oppover til selfie-modus og nedover slik at man kan holde kameraet over hodene på folk foran seg når man fotograferer.

Krymper man bildestørrelsen i videoopptak til 400 x 144 piksler, kan man ta video med opptil 1200 bilder i sekundet. Da får man analysert golfsvingen grundig. I 1280 x 720-modus kan man kjøre på 120 bps.

Kameraet har innebygd WiFi med 802.11b/g og nærfeltkommunikasjon med kompatibel mobil.

J5 er omtrent identisk med J4 i størrelse og vekt, vel 230 gram med batteri og med dimensjonene 98 x 60 x 32 mm. 

Kameraet er såpass lite at ingeniørene ikke fikk plass til noen blitssko. Dermed er det heller ikke noen mulighet for ekstern elektronisk søker, slik det er på Nikon 1 V3. I diverse internett-fora diskuteres det nå hett om det snart kommer en modell med slike muligheter – den er allerede døpt V4 av entusiastene. 

Derimot ble det plass til en liten innebygd sprett-opp-blits på J5.

Kameraet er uten optisk lavpassfilter, noe som trolig bidrar positivt til bildeskarpheten. I teorien kan det også gi økt risiko for moarémønster i enkelte motiver, men flere og flere kameraer kommer nå uten slik filter uten at det klages noe særlig over dette fenomenet. 

Kraftigere prosessorer

Nikon hevder dessuten at den interne bildebehandlingen i kameraet er bedre enn før takket være overgangen fra Nikons signalprosessor Expeed 4A til 5A, som støtter den høyere oppløsningen og skal gi bedre bildekvalitet. I tillegg gir den 4K-video, men begrenset til 15 bilderuter i sekundet. Vi har foreløpig til gode å se hva slags videokvalitet dette vil være.

Lcd-skjermen på tre tommer kan vris opp til selfie-modus, men den kan også for eksempel vris svakt nedover, noe som gir bedre innsyn i sterkt lys, ifølge produktsjef Nordgren. Dette vil altså kunne kompensere noe for at kameraet mangler søker. 

Ønsker man å fotografere over hodene på en folkemengde, kan lcd-skjermen vris nedover til rundt 90 graders vinkel.

BETJENINGSRATT: Med to betjeningsratt samt programmerbar funksjonsknapp foran på kameraet kan man gjøre litt flere justeringer uten å måtte bla i menyene.

Lcd-skjermen har 1,04 millioner piksler og er berøringsfølsom, noe som blant annet gir mulighet for å styre fokus og utløserfunksjon på skjermen.

Betjeningsmessig er kameraet litt mer tilpasset kravstore brukere ved at det har to betjeningsratt på toppen. Foruten det vanlige «PASM»-rattet til å velge fotograferingsmodus er det et ratt rundt videoknappen til å justere eksponeringen. På for eksempel Nikon 1 V2 må slike endringer gjøres via lcd-skjermen.

Sammen med kameraet lanserer Nikon en ny versjon av bildebehandlingsprogrammet View NX-i.

Nikon 1 J5 kommer i salg 30. april. Kamerahuset får en veiledende pris på 4190 kroner. Med 10-30 mm-objektivet blir prisen 5190 kroner, og supplerer man med 30-110 mm-objektivet, ender prisen på 6790 kroner. I tillegg kan man få en pakke med kamerahus og 10-100 mm-objektiv til 7190 kroner.

Nikon leverer også en overgangsadapter som gjør at man kan bruke objektiver til Nikons DX- og FX-speilreflekskameraer på Nikon 1-kameraene.

Nikon 1-forsvarer

En av de sterkeste forsvarerne av Nikon 1-konseptet er den kjente fotobloggeren og kameratesteren Steve Huff.

For halvannet år siden publiserte han en testomtale av Nikons oppsiktsvekkende  32 mm f/1,2-objektiv, et lyssterkt portrettobjektiv med brennvidde tilsvarende 86 mm i 35-mm format.

Han lovpriste objektivet. I debatten som fulgte, var det mye prat om bildestøy fra den lille bildebrikken, og bloggeren hevdet at kritikken i det alt vesentlige kom fra folk som ikke hadde prøvd kameraene.

Dessuten, mente Huff, bidro det som var av bildestøy til å gjøre bildene mer lik gårsdagens filmbaserte fotografier, noe mange synes er en fordel.

Nikon 1-kameraene er altså en kamerafamilie som hyppig skaper heftige debatter.