TEST: Creative Vado HD Gen. 3 - Nytt og litt kjedeligere

Vårt møte med Creative Vado HD var kjærlighet ved første blikk. Tredje generasjon er ikke like spennende.

Publisert Sist oppdatert

Det er litt over et år siden vi testet det første Vado HD-kameraet fra Creative, et utrolig snertent og lite lommekamera som lot deg filme i HD-oppløsningen 720p. Da kameraet kom var det få andre alternativer om du ville ha et kamera som både kunne filme i HD og som passet i en trang bukselomme.

I året som har gått har flere produsenter kommet med tilsvarende kameraer. Det har også kommet både kompaktkameraer og mobiltelefoner som lar deg filme i enten 720p eller i Full HD. Av de rene lommekameraene vi har testet har ingen av dem så langt nådd opp til det første Vado HD-kameraet når det gjelder allsidighet og bildekvalitet. Vado HD var jevnt over best i de fleste situasjoner, i tillegg til å være svært enkelt i bruk.

Mindre og med ny design

Vi har testet tredje generasjon Vado HD, og det har skjedd en del siden sist. For det første har kameraet blitt enda mindre og mer lommevennlig. Designen er endret markant siden den første utgaven. Vår testmodell var rød med skotskrutete mønster. Kameraet kommer også i andre farger, blant annet hvit og sort. Mens skallet på den første modellen var i en slags gummilinkende plast, er det nå hardplast som gjelder. Vi foretrekker førstnevnte, da det i alle fall gir inntrykk av at kameraet tåler en ekstra trøkk.

Det innebygde minnet er halvert, fra åtte til fire gigabyte. Det er fortsatt ikke plass til ekstra minnekort, slik at man nå må ta til takke med en time med opptak i HD-kvalitet, mot to timer tidligere. Eventuelt kan du filme i 640 x 480 piksler. Batterikapasiteten virker å være den samme, rundt to timer med videoopptak før batteriet må lades.

Nå også kompaktkamera

Ny er også muligheten for å ta bilder med Vado HD. Tidligere modeller har kun latt deg filme. Bildene har samme oppløsning som videoopptakene, altså 1 280 x 720 piksler. Bildekvaliteten er kurant, men oppløsningen er lav, så her er det mest snakk om bilder til bruk på nettet.

Vado HD er et enkelt kamera som er tilsvarende enkelt i bruk. Du har få knapper å forholde deg til. I den nye utgaven har styreflaten blitt byttet ut med en bakside med trykkfølsomme felter. Fordelen er at kameraet får en glattere bakside, som igjen gjør at det glir lettere ned i lomma. Ulempen er at det er litt for enkelt å trykke på knapper uten å egentlig ønske det. Vi har flere ganger opplevd å både zoome og stille eksponering ufrivillig.

Bildekvaliteten på videoopptakene er i hovedsak den samme som forrige gang. Klippene er mer enn gode nok til bruk på nett, og ser helt ok ut når de vises på en stor tv. Kameraet har hdmi-utgang og det følger med en hdmi-kabel.

Som forrige gang kobler du enkelt kameraet til pc-ens usb-kontakt ved hjelp av den integrerte usb-kabelen under kameraet. Denne vippes ut og tar seg av både overføring av data og lading av batteriet.

På kameraet ligger programvaren Creative Vado Central, som lar deg gjøre enkel redigering av opptakene dine, samt overføre dem til en rekke populære nettjenester, hvor Youtube og Facebook nok er det mest aktuelle for mange. Programmet er enkelt og raskt i bruk, og vi liker svært godt at det ligger på kameraets minne.

Konklusjon

Vi er fortsatt litt forelsket i vårt første Vado HD, som brukes svært ofte. Kameraet er enkelt i bruk og langt lettere å ta med seg enn et stort og klumpete videokamera. Det nye Vado HD er vel så enkelt i bruk, og gir deg i tillegg muligheten til å ta bilder, om enn i relativt lav oppløsning.

Samtidig er det sånn at et slikt kamera ikke føles like interessant i år som det gjorde i fjor. I dag får du telefoner med nesten like god videofunksjon, og du får kompaktkameraer med bedre videoopptak. Fordelen med Vado HD er prisen og størrelsen. I tillegg er den medfølgende programvaren knallgod.

Vi er likevel ikke like klare for å anbefale å løpe og kjøpe som vi var i fjor. Om noe kan det heller være like greit å se om du finner første generasjon av Vado HD. Det er billigere, føles mer solid og har mer lagringsplass.