Entusiast-optikk fra Nikon

Nikon har lansert en ultrazoomvidvinkel myntet på entusiastmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

AF-S DX Nikkor 10-24mm F/3.5-4.5G ED er Nikons nye ultrazoomvidvinkel-objektiv som ifølge Nikon særlig er myntet på eiere av Nikons speilreflekskameraer for entusiast- og semiproff-markedet, D90 og D300.

LES OGSÅ: Spennende Nikon-speilrefleks

Kryptisk navn

Navn på speilrefleks-objektiver høres ofte ut som kryptert etterretningskode, men samtidig forteller de ganske mye om produktet. I dette tilfellet viser navnet at objektivet har et brennviddeomfang fra 10 til 24 mm. Omregnet til 35 mm-filmformat (FX-format på Nikon-språket) betyr dette et brennviddeomfang fra 15 til 36 mm, med andre ord fra kraftig til moderat vidvinkel.

Objektivet vil dermed være et nyttig supplement til Nikon-eiere som fra før har en standardzoom på for eksempel 18-70 mm eller 18-200 mm, selv om det blir noe overlapping på brennvidden.

LES OGSÅ: Nytt Nikon-flaggskip

Objektivnavnet forteller også at objektivet har en brukbar lysstyrke, fra f/3,5 i kraftigste vidvinkelmodus til f/4,5 i minste vidvinkelmodus.

ED-glass

I tillegg fremgår det av produktnavnet at objektivet er utstyrt med ED-glass. Forkortelsen står for «Extra-low Dispersion glass», en glassteknologi Nikon innførte allerede på slutten av 1960-tallet, først på sine superteleobjektiver. Nå brukes ED-glass på svært mange av Nikons objektiver, og hovedformålet er å minske kromatisk forvrengning – også kalt feilbrytning av farger – som kan gi grønn-fiolette konturer rundt kontrastfylte motiver.

Objektivet har innebygd autofokus-motor, Nikons ringformede Silent Wave Motor (SWM). Dermed kan det også brukes på kamerahus uten autofokusmotor, for eksempel Nikon D60 og det nye D5000.

Objektivet har et internt fokussystem, slik at lengden på selve objektivet ikke endres ved fokusering. På denne måten blir det lettere å holde, og tyngre tilbehør kan påmonteres.

To fokus-metoder

Objektivet har to fokusmodi – M (Manuell) og M/A (manuellprioritert autofokus). M/A-modus gjør det mulig å bytte raskt fra automatisk til manuell fokus, ved at fotografen kan vri på fokusringen selv når autofokus er i bruk.

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

Det nye objektivet har en veiledende pris på 10 990 kroner inklusive mva. og kommer i salg i mai.