Nikon-makro for folk flest

Nikon har lansert et makro-objektiv myntet på forbrukermarkedet.

Publisert Sist oppdatert

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2.8G er navnet på det nye, kompakte makro-objektivet som Nikon nå lanserer og som blir tilgjengelig fra slutten av august.

Nikon-entusiaster vil kjenne igjen noen forkortelser i navnet som viser at dette er et objektiv myntet på speilreflekskameraene som selges i forbrukermarkedet. DX betyr for eksempel at dette er et objektiv for Nikons speilreflekser med APS-C-brikkeformat, ikke de profesjonelle fullformat-kameraene.

For de rimeligste speilrefleksene

AF-S-betegnelsen viser at objektivet fungerer på de rimeligste kameraene som ikke har innebygd autofokus-motor, for eksempel Nikon D60, D3100 og D5100.

– Det nye makro-objektivet er en rimelig inngangsbillett til makrofotograferingens verden, hevder produktspesialist Jon Aasen hos Nikon Norge.

Han forteller at objektivet har en bildevinkel som tilsvarer 60 mm på digitale speilreflekskameraer i FX-format. – Med fokusering på inntil 0,163 m og et gjengivelsesforhold på 1:1 er det skreddersydd for nærbildefotografering, sier han.

Objektiv har en lysstyrke på f/2,8, det vil si at maksimal blenderåpning er f/2.8. Dette er såpass stor blenderåpning at motivet lett kan settes i fokus mot en behagelig uskarp bakgrunn.

Det nye objektivet er kompakt, lettbetjent og utstyrt med Nikons autofokusmotor som gir nøyaktig og stillegående autofokus.

– Du kan ta bilder uten å forstyrre motivet. Med M/A-funksjonen kan du overstyre autofokusen for manuell justering. Med andre ord kan du fokusere som du ønsker, uten å måtte bytte mellom automatisk og manuell fokus, sier Jon Aasen. hos Nikon.

Også fint for portretter

I tillegg til makrofotografering egner det nye objektivet seg også godt til portrettfotografering, ifølge Nikon.

Objektivet veier cirka 235 gram, som er under halvparten av for eksempel det populære 60 mm-makroobjektivet AF-S Micro NIKKOR 60 mm 1:2,8G ED – og en god del rimeligere.

Det nye 40 mm-makroobjektivet har en veiledende utsalgspris på 2290 kroner inklusive mva. og kommer i salg fra 25. august.

Mer info hos www.nikon.no .