TEST: Creative Sound Blaster Recon 3D - Allsidig og eksternt

Creatives nyeste usb-lydkort gir deg godlyd på pc, Mac og konsoll.

Publisert Sist oppdatert

Vi hadde vårt første møte med Creatives Tactic-serie omtrent på denne tiden i fjor. Tactic 3D Sigma var en vellykket spillhodesett med simulert kringlyd.

Siden da har Tactic-serien blant annet blitt utvidet med det trådløse Omega-hodesettet, som vi testet i fjor høst. Dette ble levert med et usb-lydkort og sender som leverte kringlydeffekter fra pc-en. Man kunne også koble det til for eksempel spillkonsoller, men da kun med stereolyd.

Vi har testet Sound Blaster Recon 3D, en solid oppgradering for dem som ønsker seg heftig spillyd på pc, Mac eller konsoll. Lydkortet har tilkobling for vanlige hodesett og hodetelefoner, eller du kan bruke et lite innstikkskort (ekstrautstyr) som lar deg bruke flere av Creatives trådløse hodesett – og det med simulert kringlyd – selv på konsoll. Tactic 3D Recon har nemlig inngang for optisk signal, og kan motta Dolby Digital 5.1-signaler. Ved hjelp av THX TruStudio Pro får du dermed servert simulert kringlyd, som kommer relativt nær opp til ekte 5.1-lyd. Det kan gi deg fordeler i spill, og bedre innlevelse i filmer.

Vi har brukt Recon 3D med pc, Xbox 360 og Playstation 3. Lydkortet virker også på Mac, og bør kunne gi en solid oppgradering av lyden, for de som liker å bruke Mac-en til spilling.

Taktisk eller lyd med trykk

Ved bruk på pc har du tilgang til relativt avanserte drivere som lar deg gjør en rekke innstillinger. Blant annet for hvordan du vil ha lyden fordelt «rundt» deg. Du kan lagre profiler i lydkortet som så kan brukes med konsoll.

Ved siden av å kunne gi deg noe som minner om kringlyd, har Creative også lagt til noe de kaller Scout Mode. Denne er mest ment for bruk i skytespill, og gjør endringer i lyden slik at du blant annet lettere skal høre fiender som løper eller går. Dermed kan du gjøre klar til å gi fienden en festlig mottakelse i det han runder hjørnet. Med Scout Mode blir lyden relativt skarp og litt unaturlig, men vår erfaring er at det kan gi en liten taktisk fordel. Du kan bytte mellom THX-lyd og Scout Mode med knapper på selve lydkortet.

Genialt til konsoll

Tilkobling og bruk på Xbox 360 og Playstation 3 er en relativt smal sak. I det du har koblet lydkortet til med usb og den optiske kabelen, og passet på å velge å sende ut 5.1-lyd i konsolloppsettet, er det bare å sette i gang med å spille. En skyvebryter på siden av Recon 3D lar deg velge mellom pc/Mac, Xbox 360 eller Playstation 3. Ønsker du å snakke med medspillerne dine på Xbox Live, følger det med en overgang som lar deg koble sammen håndkontrolleren og lydkortet. Har du et trådløst Creative-hodesett, er det bare å koble en ledning mellom hodesettet og håndkontrolleren. På Playstation 3 er det enda enklere, der oppdages nemlig lydkortet av konsollen, og du kan velge å bruke det til samtalene dine i oppsettsmenyen.

Vi har brukt lydkortet med er variert utvalg av hodesett og hodetelefoner, og det takler det aller meste. Det kom imidlertid litt til kort da vi koblet til vårt Qpad QH-1339, hvor lyden føltes litt platt. Dette er imidlertid et hodesett som helst skal ha et lydkort med hodetelefonutgang med forsterker. Med andre hodesett ble lyden heftig, og kringlydeffekten jevnt over god. Helt på høyde med ekte kringlydhodesett ble det ikke, men nok til at vi lot oss underholde.

Konklusjon

Vi har tidligere testet forskjellige hodesett til konsoll, som oftest kun med stereolyd. Det er en kurant nødløsning når det ikke er helt greit å pumpe ut masse lyd fra kraftige høyttalere, men man mister noe av innlevelsen.

Med Recon 3D får du i både pose og sekk. Du kan bruke favoritthodesettet ditt, samtidig som du får levert en langt bedre lydopplevelse enn om du bare kobler det direkte til tv-en eller via en enkel overgang fra konsollen. Kringlydeffekten er jevnt over god, selv om den ikke er like overbevisende som ekte saker.

For dem som spiller både på pc og konsoll er dette et av de smartere kjøpene du kan gjøre. Siden Recon 3D er eksternt, er det en smal sak å ta det med fra pc-en bort til tv-benken, og tilbake igjen. Begge steder vil du oppleve at lyden tar seg opp flere hakk.