FREDSSPILL: Stemningen var god da Nobels fredssenter lanserte sitt nye Minecraft-samarbeid. Her ved Odin Adelstern Bohmann (Foto: Elise Lystad)

Nobels fredssenter med Minecraft-samarbeid

I dag lanserte Nobels fredssenter sitt samarbeid med Minecraft Education om et nobelspill.

Publisert Sist oppdatert

For første gang har Minecraft inngått et samarbeid med en norsk kulturinstitusjon om å utvikle et spill-basert undervisningsopplegg.

Nobels Fredssenter og Rådhusplassen er gjenskapt i Minecraft-universet «Active Citizen». På lansering i fredssenteret får de oppmøtte se en fargerik Minecraft-verden der du kan hjelpe Fridtjof Nansen med å dele ut nødpass til flyktninger eller plante trær med Wangari Maathai. Med i spillet er også den fjortende Dalai Lama og Malala Yousafzai, som spillere kan hjelpe i deres arbeid for fred.

Skoleelever fra Kampen skole deltar også på arrangementet. Når vi ankommer fredssenteret sitter elevene og spiller Minecraft. Det er tydelig at spillet faller i smak.

Ekte eventyr fra virkeligheten

– Fred, demokrati og menneskerettigheter har kraften til å forandre verden, sier Kjersti Fløgstad, direktør for Nobels fredssenter. Hun forteller at 600 skoleklasser besøker hvert år Nobels fredssenter for å lære om fred, men det er mange som ikke får plass. Det er en stor glede å gi rom for digitale besøk slik at flere skoleelever kan lære om fred.

– Dette er et ekte eventyr fra virkeligheten, fortsetter Fløgstad.

Digitale vennskap

Tonje Brenna deltar også på markeringen, og snakker om læringspotensialet i spillet. Blant annet handler deltakende borgerskap om å lære at man har rettigheter, samt å vite at du kan gjøre en forskjell. Det kan man gjøre med gode venner fra internett, fortsetter Brenna:

– Digitale vennskap er også vennskap.

I samme baner tenker Odin Adelsten Bohmann, statsekretær i kultur- og likestillingsdepartementet, som snakker om at digitale spill burde være like verdsatt som at barna spiller fotball. Han snakker også om hvor heldige vi er som bor i Norge og det er tydelig at Ukraina er et motstykke. Fokuset ligger på at alle skal med, og at denne typen læringsspill kan hjelpe til med dette.

– Prosjektet er med å bryte ned fordommer om hva dataspill er, og kan være, avslutter han.

«Active Citizen» blir tilgjengelig på 29 språk i 112 land. Spillet lanseres i dag, 1.mars, over hele verden.