5G: Grunnlegger Ren Zhengfei i Huawei mener man bør velge den beste 5G-utbyggeren og ikke gi etter for politisk press fra USA. (FOTO: Huawei)
5G: Grunnlegger Ren Zhengfei i Huawei mener man bør velge den beste 5G-utbyggeren og ikke gi etter for politisk press fra USA. (FOTO: Huawei)

Google, Intel og Qualcomm bryter med Huawei

Google bryter umiddelbart samarbeidet med Huawei. Det betyr at spesielt app-butikken Play Store ikke kan leveres på nye Huawei-mobiler. Også Intel og Qualcomm bryter nå samarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Operativsystemet Android som alle Huawei-mobiler har i dag er basert på åpen kildekode og det kan Huawei fortsatt benytte, men selve systemet for oppdateringer kan bli rammet. Det samme gjelder hele universet av tjenester som Google leverer via Play Store.

Det er Reuters som nå melder om dette bruddet som en direkte følge av president Donald Trumps bannlysning av Huawei. Det betyr ikke bare at USA nekter Huawei adgang til det amerikanske markedet, men også at amerikanske produsenter ikke lenger kan levere produkter til Huawei.

Ifølge Telecoms.com har Huawei 92 nøkkelleverandører på verdensbasis. 33 av dem skal være amerikanske. Virkningen av Trumps bannlysning av Huawei vil på denne måten være mye mer smertefull for Huawei enn utestengelsen fra det amerikanske markedet der de også hittil langt på vei har vært nektet adgang.

Intel rammer hardest

Intel-bruddet vil ramme Huawei hardest. Intel leverer i dag blant annet serverkomponenter og prosessorene til selskapets bærbare datamaskiner, som for eksempel MateBook.

Qualcomm leverer prosessorer og modem for flere av Huaweis mobiler, mens Broadcom leverer svitsjer – nøkkelkomponenter i telekomnettverk som Huawei er tungt investert i.

Hamstret prosessorer

Ifølge en Bloomberg-artikkel publisert på 17. mai skal Huawei ha hamstret komponenter fra de tre selskapene den siste tiden i påvente av et forbud. Bufferen de har bygd seg opp skal holde i tre måneder. 

I mars rapporterte nettstedet The Verge at Huawei jobber med å utvikle egne alternativer til Android og Windows, angivelig for å beskytte seg mot en situasjon som de nå har havnet i. De lager også mange av mobilkomponentene selv, blant annet mobilprosessorer og modem, og rammes dermed neppe nevneverdig av Qualcomms avgjørelse. Huawei har blant annet sin egen AI-prosessor i de siste mobilene.

Foreløpig har ikke Huawei kommentert skadevirknin gene importboikotten fra USA vil innebære.