Gullklokke for tro tjeneste
Lørdag 12. august var det gullklokke. I motsetning til de fleste blir mottakeren sprekere, men har betydelig voksesmerter.
Analysefirmaet Gartner anslår at det er solgt 1,6 milliarder pc-er på de 25 årene, mens pc-industrien omsetter for 200 milliarder dollar årlig.
Personlige datamaskiner var i bruk før 1981, men de hadde lite felles, bortsett fra at mange ble programmert i Basic, levert av Bill Gates. Det første regnearket, Visicalc, bidro til suksess for Apple II i 1979.
Xerox-forskere var tidlig med Alto som med dagens målestokk må betegnes som en fullverdig pc. Allerede i 1974 kunne Robert Metcalfe koble Alto til nettet.
Nettet representerer suksessfaktoren og utfordringen for fremtidens pc. Metcalfes lov tilsier at verdien av nettet er kvadratet av antall tilkoblete brukere. Utfordringen er å gjøre pc-en attraktiv for fremtidens nettbrukere som vil kunne bruke andre hjelpemidler.
Snikimportert
Ser man på faktaene for IBM PC fra 1981, kan man bli skremt. Denne maskinen ble ansett som mer enn tilstrekkelig. Pc-en inneholdt en 16 bit Intel prosessor på 4,77 MHz, 16 ) 256 KB minne og en eller to diskettstasjoner, hver med 160 KB.
Prisen startet på 1.565 dollar som tilsvarer nesten 4.000 dollar 25 år senere. En maksimalt utbygget maskin kostet 4.500 dollar. Da var en enkel nåleskriver inkludert.
40 KB minne ble vurdert som luksus for datidens programvare. Det var ikke stort som medfulgte, nesten bare operativsystemet. IBM tilbød tre, men det var bare Microsofts som slo an - med en tiendedel av prisen til konkurrentene. Operativsystemet PC-DOS hadde Microsoft snekret sammen i all hast. Brukerne kunne skrive sine egne programmer med en oversetter for Basic.
I Europa turte ikke IBM å introdusere pc-en. Først på nyåret 1983 kom den til England. Da hadde den vært snikimportert i en rekke land.
Kloner
IBMs prosjektleder Don Estridge hadde insistert på en åpen og dokumentert arkitektur, bruk av andres komponenter, tilleggsutstyr, programvare og distribusjon. Hensikten var å etablere pc-en som et nødvendig verktøy i bedriftene. Disken bidro.
Filsystemer, utskrift og tekstbehandling skapte interesse. I 1983 kom regnearket Lotus 1-2-3 med menyer og muligheter for grafikk. Da våknet bedriftene.
Ekstra utstyr ble tilpasset, men pc-spesifikasjonen innbød til noe annet; kloner. I 1982 introduserte nystartede Compaq en bærbar pc som lignet en symaskin. Siden fulgte den ene produsenten etter den andre. De fleste ble borte. IBM hadde en overlegen ledelse frem til 1986 da Compaq introduserte sin pc med Intels 32 bit prosessor.
IBMs skisma med Microsoft medførte starten på nedturen. IBMs OS/2 var bedre enn Microsofts operativsystem, men konkurrentene fulgte Microsoft.
Da Dell kom på banen i 1985, fikk pc-bransjen en ny utfordring. Pc-er bygget etter kundens krav og effektiv logistikk medførte lavere priser, en suksessformel for Dell frem til i år.
En nødvendighet
Med introduksjonen av Intel Core Duo i sommer, har pc-en alt den trenger av kraft. Like fullt synes de fleste at nye pc-er representerer lite nytt.
Oppstarten er verre enn noensinne. I 1981 var IBM PC med PC-DOS klar på 16 sekunder. 20 år senere brukte Dell Optiplex med Windows 2000 51 sekunder. Dagens pc bruker flere minutter.
Selv om både teknologien med evne til virtualisering og driftsmiljøet blir mer og mer imponerende, skaper ikke neste års pc med Intel Core Duo og Microsoft Vista begeistring.
Fortsatt er pc-en en nødvendighet for ansattes arbeid, men mer og mer kan utføres via nettet. Tjenester levert over nettet fenger.
Til det trengs det et enkelt og fleksibelt Web-apparat, ett som kan foreta telefoni og videokonferanser, ett som kan håndtere Java for XML.
De minste bærbare pc-ene på rundt en kilo er fortsatt interessante. Alternativt vil en nettverksmaskin slå an, slik Larry Ellisson i Oracle spådde for ti år siden.