LA DET SPIRE OG GRO: Det nærmer seg november, og det er igjen tid for å la barten gro. (Foto: movember.com)
LA DET SPIRE OG GRO: Det nærmer seg november, og det er igjen tid for å la barten gro. (Foto: movember.com)

Endelig klart for Movember og it-barten igjen

Kvinnene har sin Rosa Sløyfe i oktober, mens november er måneden for barte-vekst og fokus på menns helse. Kombinasjonen av moustache og november ga i 2003 det velklingende navnet Movember.

Publisert Sist oppdatert

Starten var i sin tid i Australia, og fokuserte bare på prostatakreft, men nå omfatter aksjonen også psykisk helse og generell fysisk helse i form av økt aktivitet. 

Hvorfor it-Barten?

Computerworld har vært en sterk medspiller i Movember og har startet utfordringen it-barten hvor Norges it-selskaper kappes om økt fokus på menns helse og samle inn mest penger til forskning på kreft og psykisk helse hos menn.

It-barten er ikke den eneste samle-barten av sitt slag, it-bransjen konkurrerer skarpt med Oljebarten som representerer olje- og gassindustrien. Hvis vi skal følge tradisjonen, slår vi Oljebarten ned i støvlene, men vi må holde fokus oppe for ikke å bli slått i år, hvor alt på sett og vis er annerledes.

Hvem er vi?

Hver moustache-november (Movember) verden rundt lar menn gro håret på overleppen for å sette fokus på menns helse, testikkel- og prostatakreft og psykisk/mentale helse.

Vi trener (gjør moves), inspirerer, lar barten gro, arrangerer samlinger, samler inn penger til forskning, snakker og opplyser om viktigheten av denne måneden.

Alle kan være med, og kvinner oppfordres til å være med å støtte opp om sine etter hvert så bartefine kolleger. Det er ikke bare enkelt å gå rundt med kløende og stikkende overleppe, og beskyldes for å samle matrester hvis man ikke er nøye med renholdet. 

Ved å gro en bart, og aller helst også bidra med penger, kan man være med å gjøre en forskjell for å redde liv.  

ALLER FØRST: Husk å fjerne alt av hår som du måtte ha i fjeset. Vi starter med blanke ark - nybarnert! (Foto: Sammy Williams/ Unsplash)
ALLER FØRST: Husk å fjerne alt av hår som du måtte ha i fjeset. Vi starter med blanke ark - nybarnert! (Foto: Sammy Williams/ Unsplash)

Slik blir du og laget med i it-barten

Det er noen regler det er verdt å huske på:

Du må starte nybarbert og helst alleredere 1. november.Du skal gro bart ut måneden - og kun bart, ikke skjegg eller flippskjegg. Dog er en liten, elegant ansamling under underleppen er tillatt.Mustasjen kan ikke nå kinnskjegget for da blir det et skjegg. Den kan heller ikke nå bunnen av haken, da blir det en smultring.

For å delta i it-barten må du starte et lag, og melde det inn i Computerworlds it-bart. Den er registrert som en utfordring i Movember-sidene. Meld deg inn, og laget sitt totale innsamlede beløp automatisk teller med i konkurransen blant norske it-selskap.

Computerworld vil følge utviklingen på konkurransen utover i november. Slik melder du inn ditt lag:

1. Opprett ditt Mo-Space på no.movember.com

2. Følg instruksjonene og opprett et lag

4. Søk opp it-barten fra lagets mo-space

5. Klikk for å bli med på utfordringen