TEST: HP Pavilion 13 X360 - Hybrid med AMD

Det er ikke AMD sin feil at denne hybridaktige pc-en bommer.

Det er noen år siden vi sist testet en bærbar med AMD-prosessor. De siste årene har Intel, i alle fall i de segmentene vi normalt holder oss til, tatt mer eller mindre helt over. Det er nesten så en kan glemme litt at AMD holder på med prosessorer til bærbare. Heftige grafikkprosessorer til bærbare? For all del, det har vi testet mang en gang. Vanlige prosessorer til bærbare? Fint lite.

Sånn har det egentlig blitt litt ellers også. AMD og Intel knivet i mange år, og kom med prosessorer som overgikk hverandre i ytelse omtrent annenhver gang. Og i de fleste tilfeller fikk man litt ekstra for pengene med AMD. Nå om dagen kan det se ut til at AMD har innfunnet seg med å ligge et lite stykke bak Intel på prosessorer, og heller satse mer i kampen mot Nvidia når det gjelder grafikkprosessorer.

AMD inside

Derfor var det spennende da vi mottok en HP Pavilion 13 X360 til test. Den stilrene og relativt pene pc-en er, som navnet tilsier, utstyrt med en 13-tommers skjerm. Videre heter pc-en også «Convertible pc», noe som i dette tilfellet betyr at skjermen kan brettes helt til den ligger flatt mot baksiden av pc-en. Da vil det som i utgangspunktet er en snerten, liten bærbar fungere som et litt tykkfallent nettbrett. For at det skal ha noe for seg er Pavilion 13 X360 utstyrt med berøringsfølsom skjerm.

HP Pavilion 13 X360 kommer i flere varianter, hvor selve maskinen er den samme, men det er litt forskjeller på innmaten. Du kan nemlig få den med prosessor fra enten Intel eller AMD, og AMD-modellene er de dyreste. Det er kanskje ikke så rart, gitt at Intel-modellene i all hovedsak er utstyrt med relativt svake prosessorer – og koster fra like under 4 000 kroner.

SLANK: HP Pavilion 13 X360 er relativt slank, og med en vekt på så vidt over én kilo er den ikke tung å bære på heller. På sidene finner du to USB 3.0-porter, en vanlig usb-port, HMDI for tilkobling til skjerm, minnekortleser og en skikkelig nettverksport. Ikke ille.

Testmodellen vi hadde inne, 13-a085no, har i praksis samme spesifikasjoner som de andre AMD-modellene – og samme pris, rett under 6 000 kroner. Det du da får er en AMD A8-6410-prosessor på to gigahertz, men med mulighet for automatisk økning til 2,4 gigahertz ved behov. Denne er sammenlignbar med kurante U- og Y-modellene av Core i5. Ellers får du fire gigabyte minne og en hybriddisk på 500 gigabyte. Harddisken har altså åtte gigabyte flashminne som brukes til å mellomlagre de mest brukte filene, og løsningen gir litt ekstra hastighet, sammenlignet med en vanlig harddisk.

Hakket raskere

Vel så interessant som selve prosessoren er den integrerte grafikken. Dette er en løsning vi se på de aller fleste hybrider og enklere bærbare pc-er, og for vår del da som oftest i Intel-drakt. Og her har AMD et lite forsprang på Intel, i alle fall i denne prisklassen. For all del, grafikkytelsen er fortsatt relativt begrenset, men kraftigere enn grafikken en kan få fra litt dyrere Intel-løsninger.

Ettersom dette er en slags halvhybrid, med fast tastatur, er det jo kjekt at tastaturet er av det relativt behagelige slaget. Tastvandringen er kort og motstanden akkurat passe tung til at det blir behagelig og lett å taste i vei. Tastene er muligens en anelse «vinglete», men for så vidt ikke noe verre enn på bærbartastaturer flest. Pekeplaten er glatt og rask, gitt at du er helt tørr på fingrene. Tastaturet er også så pass stort at det fint går an å jobbe relativt effektivt med HP Pavilion 13 X360.

Nettbrett, telt eller pc

Skulle du gå lei av pekeplate og tastatur, eller kanskje bruke pc-en som nettbrett, kan du kladde i vei på skjermen. Den 13 tommer store skjermen har 1366x768 pikslers oppløsning, som er relativt sparsommelig. Bildet er en anelse mer kornete enn vi foretrekker, men det fungerer. Gitt prisen, og at skjermen har støtte for flere fingre som kladde samtidig, er oppløsningen imidlertid som forventet.

HYBRID: Skjermen kan brettes helt rundt slik at du kan bruke Pavilion 13 X360 som nettbrett. Eller du kan brette den halvveis og la den stå som et telt. Kjekt om du for eksempel skal se på video.

Fargegjengivelsen er ikke all verdens, og skjermen kan fremstå litt blass. Det fungerer helt greit til vanlige gjøremål, men oppløsningen og fargegjengivelsen gjør at dette ikke akkurat er en pc til avansert bildebehandling og den slags oppgaver. Verre synes vi det er at lysstyrken var uvanlig lav. Det høyeste vi målte var 154 Lumen, midt på skjermen, og helt ned mot 115 Lumen mot hjørnene. Vi har altså å gjøre med en skjerm som både har svak og ganske ujevn bakbelysning.

Til innendørsbruk er lysstyrken kurant, men utendørs vil den lave lysstyrken gjøre det vanskelig å se hva som vises på skjermen. Utendørs hjelper det så klart heller ikke at skjermen har blank overflate – som en helst må ha på en berøringsskjerm.

Desto billigere, desto mer søppelprogrammer

Et annet problem, om du vil, er at Pavilion 13 X360, som så mange andre rimeligere pc-er, er lesset ned med litt i overkant mange søppelprogrammer. Dette er programmer pc-produsentene installerer for å tjene litt penger fra programutviklerne, og som ofte er mer til bry enn nytte. Pavilion 13 er på langt nær det verste eksempelet, men skulle du ende opp med å kjøpe en bør første punkt på lista di være å slette en del unødige programmer som svekker ytelsen og bare tar opp plass.

Et eksempel vi har sett mye av i det siste er sikkerhestprogrammer McAfee, som mest av alt bare er plagsomt. Og unyttig. Fjerne det, så slipper du maset om å oppgradere og betale. I stedet kan du bruke Microsoft fin-fine løsninger som allerede ligger i Windows 8.1.

Noe av det mer interessant med våre testmodell, etter å ha teste så mye Intel, var å se hvordan ytelsen og batteritiden har blitt på AMDs bærbarprosessorer siden sist.

God ytelse

Vi kjørte våre normalt ytelsestester, i tillegg til å ha brukt HP Pavilion 13 X360 til alskens forskjellige oppgaver. I PCMark gjorde maskinen det relativt godt, med resultater ikke langt unna mer profesjonelle løsninger som Microsoft Surface Pro-modellene og Dell Venue 11 Pro. Du har altså rikelig med ytelse til dagligdagse oppgaver og jobb, og til og med litt tyngre jobber.

Grafikkytelsen var heller ikke så aller verst, til å være basert på en integrert løsning. Vi fikk bedre testresultater enn med nevnte Dell Venue 11 Pro og ikke langt bak Dell Latitude 13 og Microsoft Surface Pro 3. Ikke dermed sagt at du kan forvente deg all verdens. Skal du spille mer enn enkle spill må du ta til takke med lave grafikkdetaljer og i noen tilfeller også lavere oppløsningen enn de 1366x768 pikslene skjermen er i stand til å levere.

Mer imponert var vi over batteritiden, som vi tidligere har erfart at har vært litt så som så med AMD i bærbare pc-er. I overkant av seks timer til typisk jobbruk er ikke så verst på en halvhybrid i denne prisklassen. Til videoavspilling kan du forvente å få omtrent 4,5 timer batteritid med skjermens høyeste lysstyrke – om altså er relativt svak.

Konklusjon

HP Pavilion 13 X360 er en slags hybridløsning for de som ikke har behov for det heftigste av det heftige. Det er nemlig ikke tvil om at dette er en relativt enkel sak. Ytelsesmessig kommer den relativt godt ut av det, og batteritiden er heller ikke så verst.

Verre er det med skjermen, som både har lav lysstyrke og svak fargegjengivelse. Det er kanskje ikke annet å forvente i denne prisklassen om man samtidig skal ha en berøringsskjerm. Samtidig klarer vi ikke helt å fri oss fra tanken om at det ikke skal veldig mye ekstra til for å få en Microsoft Surface Pro 3.

Rimeligste utgave av Surface Pro 3, som kan by på omtrent samme ytelse, og en langt, langt bedre skjerm, koster omtrent det samme som HP Pavilion 13 X360. Ulempen er at du må regne omtrent en tusenlapp ekstra for tastaturdeksel, samt at du får veldig mye mindre lagringsplass. Det kan det imidlertid være verdt, om du har en tusenlapp ekstra å rutte med, for å få en hybrid som er stiligere, lettere og mer avansert.