TEST: Huawei Matebook 14 S

LIKE A MAC: Men samtidig god og annerledes nok til at den skiller seg ut. (Foto: Huawei)

Huawei har blitt voksen

Huawei har, i likheten med lignende selskaper, drevet bort fra det som gjorde de spesielle. Det er kanskje litt kjedelig, men kvaliteten er det lite å utsette på.

Huawei slo til som en aldri så liten bombe da de først kom ut med sin Matebook-serie bærbare pc-er for noen år tilbake. De var priset relativt lavt for hva du fikk, og alt fra ytelse til design gjorde de til en reell utfordrer i et eller ganske stappet marked.

Det gjør også at vi har større forventninger og krav til Huawei som pc-produsent, og selv om Matebook 14 S leverer på det meste, og uten tvil kan anbefales, savner vi det lille ekstra. Vi har tidligere snakket om det samme når det gjelder selskaper som Motorola og Oneplus, der noe av luften i ballongen og lekenheten med nye produkter ser ut til å fordufte.

Det er heller ingen hemmelighet at Huawei alltid har sett mot Apple i sine telefoner, og dette har nok også påvirket selskapet litt når det kommer til pc-er. Matebook 14 S ligner litt på en Macbook, har gode spesifikasjoner og byggekvalitet, og sikter seg inn på noe av det samme markedet, til en litt lavere pris.

Under panseret

For hva får du for rundt 15.000 kroner? En litt aldrende men fremdeles god 11.-generasjons prosessor fra Intel, 16 gigabyte RAM og en terrabyte lagringsplass. Med andre ord litt som vi kunne forventet når vi ser på prisen. Det du også får eer en glimrende skjerm med 2520x1680 oppløsning, som gir deg et størrelses forhold på 3:2. Med andre ord det vi foretrekker å jobbe på, selv om filmer og lignende kanskje tar seg bedre ut i 16:9.

Skjermen er lyssterk med meget gode farger, og den klarer også å levere 90 bilder i sekundet, noe som virkelig kommer frem i spill og scrolling. Vi ønsker oss, som alltid i grunn, litt tynnere skjermrammer, uten at det er det store problemet.

Designet

Huawei har etter hvert klart å klemme inn webkamera i rammen, fremfor den noe klønete versjonen der den var gjemt under funksjons-tastene, noe som gir verdens største dobbelthake. Nytt av året er også at kamerapakken støtter Windows Hello-innlogging, noe vi foretrekker over den ellers gode fingeravtrykksleseren hos Huawei, som også fungerer som av/på-knapp.

GOD SKJERM: Skjerm og tastatur er ekstremt gode h9s Huawei, og det er kanskje det viktigste? (Foto: Huawei)

Av porter er den generøs nok med to USB-C, en USB-A samt en fullstørrelse HDMI-port og 3.5mm hodetelefonutgang. Alt er pakket i en pen og uten tvil Apple-inspirert pakke, uten at Huawei har noe å skjemmes over her. Styreflaten er stor og god i bruk, og tastaturet er rett og slett glimrende. Det er noe vi forventer fra Huawei, og det er godt å se at de fortsatt leverer et meget godt tastatur.

Skulle du være en av de få som har en Huawei-telefon er det også en NFC-brikke ved siden av styreflaten som lar deg enkelt overføre mellom telefon og pc, men det er nok ikke all verdens brukere i Norge som har en telefon som kan passe.

Batteritiden er relativt god, i våre tester med PCmark kom den nesten til ti timer med normalt bruk, og rett over ni timer med video. Ikke grensesprengende, men samtidig mer enn nok for de fleste av oss. Samtidig har Huawei i kjent stil lagt ved en meget rask lader som brukte rett over halvtimen på å laste opp til halvfullt.

Konklusjon

TYNN: Matebook 14 S er tynn og lett, men likevel godt utstyret med Porter. (Foto: Huawei)

Hvis du trenger en pc akkurat nå, er det faktisk veldig lett å anbefale Huawei Matebook 14 S. Det kan dog være verdt å tenke på at en ny Intel-generasjon er rett rundt hjørnet, og det kommer også en rekke nye løsninger til grafikk på bærbar-markedet i året som kommer.

Om ikke annet sementerer Huawei seg som en habil pc-produsent, og det er absolutt verdt å ta den med i regnskapet om man ser på andre merker som HP, Samsung, Dell og lignende. Prisen er fremdeles noe lavere enn det vi ofte ser hos konkurrentene, og vi har ingenting å utsette på byggekvaliteten.