IBMs grå eminense

IBMs i-serie har levd et lite påaktet liv, det vil si sett fra Windows-verdenen, men ikke desto mindre både påaktet og verdsatt av bedrifter og organisasjoner som benytter dem.

Publisert Sist oppdatert

Utenom Windows-baserte eller Linux-baserte servere med Intel/AMD-prosessorer finnes det også servere med annen arkitektur og andre operativsystemer. En av disse arkitekturene er IBM sine i-serie-servere, servere som kanskje var bedre kjent under sitt tidligere navn AS400.

I dagens situasjon med elleville lanseringer av stadig ny teknologi har IBMs i-serie levd et lite påaktet liv, det vil si sett fra Windows-verdenen, men ikke desto mindre både påaktet og verdsatt av bedrifter og organisasjoner som benytter dem.

Teknologien er moden og er samtidig blitt utviklet til å bli ytterst moderne. Den hadde sitt opphav på 60-tallet med det som ble kalt system 3 fra Rochester Laboratories. På 70-tallet kom så neste generasjon, system 32, som ble erstattet med system 34 på slutten av 70-tallet. System 38 kom så i 1980, og system 36 fulgte i 1983. AS/400 dukket opp i 1988 med POWER5-prosessor, og denne maskinen beholdt navnet sitt inntil i-series ble lansert i 2000.

Opp til 64 prosessorer

Som vi ser er det ikke akkurat noen nykomling vi her snakker om, men som vi tidligere har nevnt er arkitekturen og løsningene absolutt «state of the art».

System i5 som er det korrekte navnet kan utstyres med 1 til 64 IBM POWER5- prosessorer, og støtter dynamisk logisk partisjonering og har innebygde administrasjonsverktøy.

Eksempelvis kan en ved hjelp av IBM Virtualization Engine få én enkel System i5-maskin til å kjøre flere operativsystemer og applikasjonsmiljøer samtidig. Vi snakker her om i-seriens eget operativsystem i5/OS, og i tillegg Linux, IBM AIX 5L, Java, WebSphere, Lotus Domino, og i tillegg Windows Server 2003 via en integrert Intel-prosessor.

Dynamisk logisk partisjonering

System i5-serien gir oss på denne måten en stor frihet til å kunne kjøre et stort utvalg av ulike forretningsapplikasjoner, uten samtidig å måtte ta inn over oss kostnaden og kompleksiteten forbundet med å måtte administrere flere fysiske servere. Samtidig vil en System i5-maskin kunne hjelpe til med å eliminere flere lite belastede servere fordi den har evnen til å kunne «samle» ressurser og optimalisere bruken av dem på tvers av flere applikasjonsmiljøer og operativsystem

Ved hjelp av avansert dynamisk logisk partisjonering (LPAR) kan en enkel partisjon fungere som en fullstendig separat i5/OS-, Linux- eller AIX 5L- server. System i5 kan dessuten automatisk justere ressurstilførselen til høyt belastede partisjoner ved å «låne» ressurser fra partisjoner som er lite belastede eller går på tomgang.

Velegnet for konsolidering

LPAR støtter opp til 10 dynamisk logiske partisjoner per prosessor. Avhengig av hvilken modell av System i5 man har kan man kjøre opp til 254 uavhengige servere, hver med sine egne minne- og prosessorressurser.

Konsolidering er jo et moteord for tiden, utløst av den enorme mengden av rimelige Intel-baserte servere som etter hvert har dukket opp i de fleste bedrifter. Administrasjonsbyrden forbundet med alle disse serverne er betydelig, og i så måte virker jo System 5i som en gave fra høyere makter når det gjelder å redusere dette antallet.

Windows på System i5

Vi har tidligere nevnt muligheten for å kunne kjøre Windows på System i5. Dette kan enten skje via en integrert såkalt xSeries-server med Intel-prosessor, eller ved å knytte til et såkalt BladeCenter-system.

Integrated xSeries server for System i5-familien er en Intel-basert server som kjører Windows Server 2003, og som plugges inn i et System i5. Integrated xSeries-adapteren gjør det mulig å knytte kraftige xSeries servere til System i5, og kommuniserer mellom systemene via en høyhastighetslink (RIO HSL). En ny iSCSI Host Bus Adapter vil muliggjøre integrasjon av xSeries og BladeCenter.

Integrasjonen mellom Windows-baserte servere og System i5 medfører i tillegg at Windows-systemene også vil kunne utnytte lagrings-, nettverks- og administrasjonsegenskapene hos System i5.

Lagring og nettverksfunksjonalitet

System i5 plattformen har også en avansert lagringsarkitektur. Mange serverfarmer kjører i dag fremdeles med dedikerte disker i hver server, og man må administrere lagringen i hver enkelt server. Sant nok har større bedrifter investert i SAN for å overkomme denne administrasjonsbyrden, men det er fremdeles mange små og mellomstore bedrifter som fremdeles benytter seg av dedikerte disker i hver server.

System i5 betrakter alle diskene som en pool, og kan fordele diskplass til de ulike partisjonene (serverne) etter behov. På samme måte kan man utføre en konsolidert backup.

Integrerte xSeries-systemer og logiske partisjoner kan også benytte seg av virtuell Ethernet-teknologi. Over 4 000 virtuelle nettverk kan defineres med hastigheter på opp til 1 Gbps.

Mange tjenester integrert

i5/OS Version5 Release4 er operativsystemet på System i5-maskinene. Dette operativsystemet inneholder mange ulike tjenester som i utgangspunktet er beregnet på å lette arbeidet med databehandling i de ulike bedriftene.

Et System i5-miljø inneholder en DB2-basert relasjonsdatabase, verktøy for systemadministrasjon, gode sikkerhetsegenskaper, virusbeskyttelse, kommunikasjonsegenskaper, nettverksfunksjonalitet og mer. Betydningen av disse tjenestene er åpenbar. Bedriftene trenger ikke å kjøpe tilleggsutstyr, og deretter bruke mye ressurser for å integrere dette sammen med det eksisterende utstyret for å skape en robust databehandlingsplattform.

Sikker og robust

Viruslister som dem en kan finne eksempelvis hos www.sarc.com eller www.viruslist.com viser at det er færre trusler mot i5/OS (og OS400) enn det er mot Unix- og Windows-operativsystem.

IBM hevder at funksjonalitet hos System i5 med sikte på høy tilgjengelighet som clustering, speiling på tvers av miljøer og hot plug memory gjør i5-familien til en av de mest robuste innenfor bransjen.

Integrasjon av applikasjoner

IBMs utviklere av forløperne til System i5 fikk i oppdrag å skape «en revolusjonerende integrasjon av maskinvare, sikkerhet, systemadministrasjon og mellomvare inn i en robust plattform for forretningsrelatert databehandling».

Et eksempel på dette kan være System i5 sin tette integrasjon mellom Web portlets (en komponent i en Web-portal som gir tilgang til spesifikk informasjon) og Windows-applikasjoner slik som Microsoft Office 11. Integrasjon av applikasjoner kan gi brukerne større rom for å skreddersy sin arbeidsflate, og kan hjelpe til med å automatisere grunnleggende prosesser.

Nyheter innenfor sikkerhet

Når det gjelder sikkerhet inneholder i5/OS V5R4 flere nyheter. Vi kan nevne: Maskinvarerelatert lagringsbeskyttelse som forhindrer at tvilsom programvare kan få tilgang til systemobjekter.

Innbruddsoppdagelse (intrusion detection) som administrator kan benytte for å automatisere overvåkning av innbruddshendelser, for eksempel lete etter åpne TCP/IP-porter. Nye revisjonsmuligheter for å sikre bedre aksesskontroll. Ekstra krypteringsmuligheter for å sikre kritiske data er også implementert.

Lønnsom investering

Vi har tidligere vært inne på System i5 sine store muligheter når det gjelder konsolidering. Fordelene med en slik konsolidering kan være ganske frapperende.

I 2002 studerte IDC 12 bedrifter i USA, Europa og Asia som hadde benyttet System i5 til konsolidering.

ROI (Return of Investment) var gjennomsnittlig på 258 prosent alle steder medregnet. Bedring av produktivitet når det gjaldt IT-operasjoner var på 68 prosent. Inntjening av investeringen ble gjort på litt over fem måneder.

Ikke direktesalg

System i5 selges ikke direkte fra IBM, men via deres såkalte Business Pertners. Disse partnerne er gjerne programutviklere som utvikler forretningsrelatert programvare for System i5. Her i Norge selges de fleste System i5 til handelsbedrifter, bedrifter i transportsektoren og trevare/trelastbedrifter. Det burde imidlertid være interessant for mange bransjer å ta i bruk dette systemet.

Et start-up system koster rundt 80 000 kroner, ikke så avskrekkende synes vi. En velutstyrt Intel-basert server koster fort like mye.

Hos IBM mener de at om firmaet er lite (opp til 10 brukere), så vil System i5 falle dyrere enn å investere i Intel og Windows. For oppttil 40 brukere blir det hipp som happ, og for flere brukere enn dette vil System i5 i følge selskapet være billigere.