PRIS: Ideprisen 2022 ble delt ut på Inven2s innovasjonsdag. (Foto: Inven2)

Pris til virtuelt verktøy for antistoffutvikling

Ideprisen 2022 deles ut til Absolut!.

Publisert Sist oppdatert

Absolut! er en metodikk for å identifisere og designe antistoffer til utvikling av legemidler basert på dyptgående immunologisk kunnskap, kunstig intelligens og maskinlæring. Bak idéen står forsker Victor Greiff og kollegaer ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Ideen danket ut 32 andre deltakere for å vinne.

KRAFTSENTER FOR KUNSTIG INTELLIGENS OG ANTISTOFFER

Victor Greiff er en del av et større nettverk av dyktige forskere ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus som jobber i krysningspunktet immunologi, informatikk, maskinlæring og kunstig intelligens.

Andre forskere tilknyttet dette nettverket er professor Jan Terje Andersen, forsker og gruppeleder Gunnveig Grødeland, forsker og gruppeleder Fridtjof Lund-Johansen og professor Geir Kjetil Ferkingstad Sandve ved Institutt for Informatikk.

–Vi er veldig takknemlige for «Idéprisen». Dette er en viktig validering av forskningen vår og det arbeidet vi har gjort med Absolut! over mange år. Å finne og designe de rette antistoffene til behandling av ulike sykdommer er et ekstremt komplekst arbeid. Vår metode, utviklet av post-docene Phillippe Robert og Rahmad Akbar, tror jeg kan utgjøre en forskjell innen legemiddelutvikling, sier Victor Greiff i en pressemelding.

Greiff er forsker og førsteamanuensis ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

Mange gode idéer

Inven2 uttaler selv at dette er et veldig spennende konsept og at de gleder seg til å jobbe med dette videre.

– Det kom som vanlig inn mange gode idéer til «idéprisen», men idéen til Greiff og kollegaene hans utmerket seg, sier Jens Halvard Grønlien. Han er visedirektør for innovasjon i Inven2.

Førstepremien er på 250.00 kroner og rådgivning fra Inven2 videre for å kommersialisere idéen. I tillegg ble det kåret to andreplasser som får 25.000 kroner og rådgivning. Les mer om dem senere i saken.

Stort potensiale

Antistoffer er proteiner som kroppen vår lager for å bygge forsvar mot angrep fra bakterier, virus og kreftceller.

I løpet av de siste tiårene har bioteknologi- og farmaselskaper utviklet en rekke antistoffer for terapeutiske formål, og markedet er enormt. I 2021 var markedet verdsatt til å være på 186 milliarder dollar, noe som kan øke til 445 milliarder dollar i 2028.

– Vi mennesker har lenge laget treffsikre antistoffer til medisinsk bruk, men når dette gjøres i laboratoriet, som i dag, så tar det årevis med forskning og utvikling, sier Greiff.

Det vil si at behovet for å utvikle antistoffer virtuelt er stort, og her har Greiff og kollegaene hans et fortrinn ved at de kombinerer biologisk kunnskap om immunforsvaret med høy kompetanse innen kunstig intelligens og maskinlæring.

–Prisen på 250.00 kroner er viktig for oss. Nå har vi midler til å validere det vi kaller en virtuell skole og lekeplass for antistoffdesign, og det er et viktig skritt videre for oss, sier Greiff.