NORGE TRENGER IT-FOLK: Det er mangel på it-folk i Norge, og ikke vanskelig å finne seg jobb etter endte it-studier. Men det er flere ting du kan gjøre for å lande drømmejobben. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Slik får du jobb etter studiene

Vi har spurt Anne Gretland, leder i Oda-Nettverk, og Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge om hvordan it-studentene kan lande den gode it-jobben.

It-bransjen i Norge trenger flere kompetente medarbeidere. It-studenter bør ikke ha noen vanskeligheter med å finne jobb etter endt studie. Vi har spurt Anne Gretland, leder i Oda-Nettverk, og Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge om hvordan it-studentene kan lande den gode it-jobben.

- Hva lønner det seg å rette utdannelsen mot akkurat nå?

Gretland: - De it-tekniske stillingene og stillinger som krever programmerings- og kodekunnskap er områdene som mangler flest folk nå, og som kommer til å trenge enda flere i årene fremover. Det å kunne kode kommer til å være nøkkelen i fremtiden.

- Er det verdt innsatsen å spesialisere eller sertifisere seg under studiene, eller er det bedre å vente på endt studieløp?

Gretland: - Det å vise at du har gjort noe ekstra i løpet av studietiden vil alltid være positivt for en arbeidsgiver. Personlig tenker jeg at arbeidserfaring ved siden av studiene teller mye og gir viktig praksis for studenten.

- Praksisplasser og internship, når bør studentene kontakte selskapene?

Gretland: - Det er om å gjøre å være på ballen så tidlig som mulig. Både for å knytte viktige kontakter i arbeidslivet, men også for å finne den riktige veien for seg selv som student. Man får mange gode innspill og tilbakemeldinger i arbeidslivet, og det å jobbe deltid vil være gull verdt. Selv jobbet jeg en dag i uken i Microsoft mitt siste studieår, og dette var uvurderlig læring, selv om det var dypt vann å kaste seg inn på.

- Ta kontakt med bedrifter du ønsker å jobbe for eller snakk med studieveiledere for å få tips og hjelp så snart som mulig.

Austlid: - Det er alltid viktig med arbeidserfaring og ekstra innsats i form av praksisplasser og internship viser at di er interessert og engasjert i å gjøre en god jobb. Ta gjerne kontakt med "drømmearbeidsplassen" tidlig, og by på deg selv. Det er erfaring som vil være gull verdt, og som teller positivt når du skal ut og søke jobb.

- Hva ser arbeidsgivere etter når CV og søknad skal vurderes?

Gretland: - Vi ser etter både kompetanse og kunnskap, og vi har god forståelse for at studenter ikke har lang erfaring enda. Det som også er viktig, er søkernes verdigrunnlag. Hva kan de tilføre bedriften utover det å løse arbeidsoppgavene? Hva slags holdninger har de? De valgene du har tatt i studietiden forteller mye om dette.

Austlid: - Fullført høyere utdanning og relevant erfaring vil alltid telle veldig positivt i jobbsøking.