Lengre liv med oppgradering?
Er det hensiktsmessig å oppgradere bærbare pc-er – også i bedrifter?
Burde den ganske nyinnkjøpte pc-en hatt bedre ytelse? Eller ønsker du å forlenge levetiden på en bærbar samtidig som du sørger for at ikke ytelsen blir for dårlig for nyere programmer og bruksområder? Oppgraderinger av bærbare pc-er kan være unnagjort på få minutter og komponentene er rimelige.
Hvor lenge lever en bærbar?
Et spørsmål man kan stille før en oppgradering er hvor lenge man kan forvente å ha den bærbare pc-en. Levetiden for mange pc-er blir redusert av slitasje, og en del feil knyttet til dette – eller andre feil på pc-er som begynner å bli noen år gammel, kan ofte være ulønnsomt å reparere. Spørsmålet blir også hvor kraftig pc-en er når det blant annet gjelder prosessor – har det her blitt kjøpt en pc som i utgangspunktet var svært kraftig kan det være at prosessoren fortsatt gjør en god jobb i forhold til de bruksområdene man har.
En vanlig slitasjedel på en pc er batteriet. Svært mange vil etter to-tre år begynne å se en ganske kraftig reduksjon i hvor lenge batteriet varer. I mange tilfeller kan det gå kortere tid før batteriet begynner å vise svakheter.
Hvis man kommer i en situasjon der man begynner å snakke om flere deler som bør oppgraderes kan det bli en vurdering opp imot kostnadene for å kjøpe en ny pc. Da må det også tas med i beregningen at en ny pc totalt sett kan gi bedre ytelse og mer forutsigbare driftskostnader og ha lengre levetid enn pc-en du har hvis den oppgraderes.
Samtidig kan en god eldre pc på flere områder være bedre enn en ny rimelige pc - spesielt da kan det være verdt å legge noen kroner i å forlenge levetiden. Man skal også huske at prosessorytelsen en god tre-fire år gammel pc hadde nødvendigvis ikke er spesielt mye bak det en ny rimelig pc har.
SSD
Oppgradering fra harddisk til SSD er uten tvil en av de mest aktuelle oppgraderingene i dag - både for nye og gamle pc-er. For mange vil en et tre-fire år gammel pc med SSD i praksis kunne føles raskere enn en ny pc med kraftigere prosessor, men med tradisjonell harddisk. Undertegnede er en kravstor bruker når det gjelder ytelse, og har en bærbar pc som er over fire år – riktignok en pc som ved anskaffelse var noe av det beste på markedet. Etter oppgraderingen til SSD ble maskinen «som ny» for de vanligste bruksområdene for undertegnende.
De fleste maskiner er lagt opp slik at disk kan byttes i løpet av få minutter. Ved å lage et diskbilde av den gamle installasjonen av operativsystemer og programmer vil reinstallasjon heller ikke være nødvendig. For kloneoperasjon kan man bruke rimelige diskdokkingsstasjoner. En del SSD-produsenter har også pakker hvor det sammen med SSD-en følger med et usb-kabinett og programvare for diskkloning.
SSD-er leveres både i 1,8- og 2,5-tommers formfaktor. Slik prisene er i dag er en del av de raskeste modellene også de mest aktuelle, samtidig som de aller raskeste i praksis for de fleste ikke vil framstå som spesielt mye raskere under vanlig bruk enn de litt rimeligere modellene. Aktuelle SSD-er i skrivende stund i en rimeligere prisklasse er blant annet Crucial M4, OCZ Vertex 3, OCZ Octane, Kingston V+200, Samsung SSD 830 og mange flere. Blant SSD-ene med den beste ytelsen finner man blant annet Intel 520, Kingston HyperX, Kingston KC100, Plextor M2P/M3P og Corsair Performance Pro.
Hvis man fortsatt kjører Windows XP eller Windows Vista støttes ikke en teknologi kalt Trim. Trim benyttes av mange SSD-er for at de skal opprettholde maksimal ytelse. Kjører man disse operativsystemene anbefaler vi at man velger en SSD basert på LSI Sandforce SF-2281-kontroller eller en av Intels SSD-er. Også for Mac-er vil vi anbefale Sandforce SF-2281-baserte SSD-er ved oppgradering.
LES OGSÅ:
Harddisk
En større og raskere harddisk kan også være en aktuell oppgradering for flere. En på 500 gigabyte koster rundt 500 kroner. Det er med 5 400 o/min. Ønsker man 7 200 o/min på samme kapasitet øker ikke prisen med mer enn en hundrelapp. Det kan det være verdt. For batteridriftstiden har det lite å si. Et aktuelt alternativ er også Seagates Momentus XT, som er en hybridløsning mellom harddisk og SSD. SSD-biten her er ikke mer enn noen få gigabyte og den benyttes til å lagre de data man oftest benytter – for eksempel en del programfiler. Prisen for en 500 gigabyte-modell er nesten det dobbelte av en vanlig 7 200 o/min-harddisk, men samtidig langt lavere enn en 120 gigabyte SSD. For de som trenger høyere kapasitet enn 120-160 gigabyte kan SSD kanskje bli vel kostbart.
Enkelte pc-er kan utstyres både med SSD og harddisk – dette ved at man tar ut den optiske stasjonen og erstatter denne med en diskadapter. Gjennom norske forhandlere koster slike adaptre gjerne 5-800 kroner avhengig av pc. Kjøp via Ebay og lignende kan redusere prisen til 100-200 kroner inkludert frakt, og kan i hvert fall for private være et bedre alternativ. Det å erstatte den optiske enheten med SSD er noe vi i senere tid har sett flere og flere gjøre, ettersom det for mange sjelden er behov for å benytte den optiske enheten. Installasjon av nyere operativsystemer som Windows Vista og Windows 7 kan lett gjøres fra minnepinne, og mer og mer programvare distribueres elektronisk i stedet for på cd/dvd.
LES OGSÅ:
Minne
Vår anbefaling er at man har minst fire gigabyte minne. Fortsatt ser vi enkelte nye pc-er solgt med 2-3 gigabyte. Heldigvis blir det færre.
For minneoppgraderinger er operativsystemet sentralt. Kjører man med 32-bit operativsystem har man en begrensning for hvor mye minne som kan adresseres på 4 gigabyte. Her vil også blant annet grafikkortminne spise av kaken, og i praksis ender man på mange pc-er opp med utnyttbart minne på 3 til maksimalt 3,5 gigabyte. Har man da 3 gigabyte er det liten hensikt i å oppgradere uten å skifte operativsystem. Man trenger da også en pc med 64-bit prosessor, noe det er høy sannsynlighet for at man har hvis pc-en er fra 2006 eller nyere. Core 2-serien fra Intel og nyere er 64-bit. Gamle Core Duo og Pentium M er ikke det.
For svært mange vil 3-4 gigabyte være nok. For tyngre oppgaver kan 6-8 gigabyte være hensiktsmessig. Har man en pc som er 5-6 år gammel er det stor sannsynlighet for at det er DDR2-minne som benyttes. Man må sjekke hva som er maksimal minnemengde. På mange pc-er som er blitt solgt de senere årene er det plass til 8 gigabyte, mens for litt eldre kan det være 3-4 gigabyte.
Minne er for tiden svært rimelig. En oppgradering til 8 gigabyte via to 4 gigabyte-moduler koster hos mange forhandlere under 700 kroner. Dette gjelder DDR3, som de siste par årene har vært det vanligste. DDR2-minne er noe dyrere. De fleste forhandlere tilbyr også minnevelgere der man kan spesifisere hvilken pc man har og så få oversikt over hvor mye minne som er støttet og hvilke moduler de har som passer.
Batteri
Hvor lenge pc-ens batteri er brukbart varierer med faktorer som opprinnelig kvalitet og bruksmønster. Garantien for batteriet er gjerne bare ett år – i privat sammenheng vil imidlertid forbrukerkjøpslovens bestemmelse gjøre seg gjeldende og reklamasjonstiden vil være to år ettersom dette regnes som en slitasjedel.
I avtalene som bedrifter kan gjøre med en del pc-produsenter kan batteriet være dekket, og man får da gjerne nye batterier når de gamle er blitt dårlige. Noen produsenter har sett på dette som en bedre løsning enn å ta i bruk dyrere batteriteknologi.
En oppgradering i forhold til batteri kan også bety å kjøpe et nytt batteri med høyere kapasitet enn standardbatteriet, eller utstyre pc-en med et ekstra batteri hvis det er muligheter for det – for eksempel under pc-en eller ved å ta ut den optiske enheten.
I tillegg til de originale batteriene finner man også tredjepartsbatterier hos norske forhandlere. Slike kan være rimeligere uten at de er noe dårligere. Vi har også der sett eksempler på at de uoriginale batteriene kan leveres med høyere kapasitet enn de originale. Høykapasitetsbatteriene kan i noen tilfeller være større, slik at pc-en får en liten utbygning bak og litt høyere vekt.
LES OGSÅ:
Ettermonter 3G
De første pc-ene med mulighet for integrert 3G kom på markedet for rundt fem år siden. For mange modellserier rettet mot bedrifter har det vært vanlig at pc-ene er forberedt for intern 3G-modul. Dette betyr at SIM-kortleser og antenner er på plass, men selge 3G-modulen mangler. Hvis man synes det er upraktisk med en ekstern løsning kan 3G-moduler kjøpes for ettermontering. Det er mulig at dette kan være litt vanskelig å skaffe for litt eldre pc-er, men for nyere pc-er finnes det ofte å få kjøpt fra produsenten.
Reparere den bærbare selv?
Har pc-en blitt skadet eller du vet hvilket komponent som forårsaker problemer? I noen tilfeller kan det være så enkelt som en kabel som er slitt. En typisk skade kan være at tastaturet er blitt ødelagt/slitt eller at skjermen har fått en skade eller bakbelysningen har sluttet å fungere.
For mange vil det være ulønnsomt å levere inn maskinen for reperasjon. Det kan imidlertid være mulig å få tak i deler for å utføre reperasjonen selv bare man har delene. Delene direkte fra produsent eller via forhandler kan være kostbart i noen tilfeller, men i andre tilfeller ikke. Ebay er et sted man kan starte - i hvert fall for rimelige deler der man ikke trenger å betale moms eller innførselsgebyr kan delene bli lave. Man har også norske aktører som selger deler til forskjellige maskiner - for eksempel www.eet.no har et stort utvalg av deler til en rekke av de mest populære pc-merkene..
Bærbare pc-er kan være vanskelige å reparere. I en del tilfeller må demontering og montering skje i en viss rekkefølge, og for å åpne deksler kan det være nøyaktige plasser man skal presse inn et skrujern. Det er imidlertid mange websider og forum som kan være til hjelp - søk etter informasjon om maskinen du har kombinert med relevante nøkkelord for reperasjon og hva som skal repareres. I noen tilfeller kan også servicemanualer være tilgjengelig på nettet.
Her blir det en vurdering ut i fra verdi av pc, hvor vanskelig oppgaven kan virke å gjøre og om kanskje synes at det kan være verdt risikoen at man ikke klarer det. Å bruke et par tusen kroner på en flere år gammel pc der en tilsvarende kanskje bedre pc ny koster 4 000 kroner kan for få forsvares. Er det bare en ledning som går opp til skjermen som koster 200 kroner kan det være en god investering.
For dem som trenger reservedeler til pc kan Ebay være et alternativ. Ofte kan deleprisen være en brøkdel av ved å kjøpe via produsent eller offisielle distributører. For et eksempel et skjermpanel kan koste 4-5000 kroner nytt fra produsent, men via Ebay kan det kanskje være mulig å finne brukt til tusenlappen inkludert norsk moms, frakt og fortollingsgebyr.
LES OGSÅ: