TEST: Lenovo Thinkpad T430s: Når det skal jobbes

Vi kjenner gjerne Thinkpad T-modellene som store og kraftige. I S-utgave blir det litt lettere.

Publisert Sist oppdatert

For de tre siste generasjonene av Thinkpad T-serien har Lenovo hatt en S-modell. Dette er maskiner som i stor grad er basert på de «klassiske» Thinkpad T-modellene, men gjort lettere og slankere – samtidig som funksjonalitet og egenskapene i konstruksjonen i stor grad opprettholdes.

Thinkpad T430s har 14-tommers matt skjerm og vekt på cirka 1,8 kilo. Skjermen kan leveres med 1366x768- eller 1600x900-punkters oppløsning. Vi testet modellen med høyest oppløsning – bildekvaliteten er grei nok for vanlig kontorapplikasjonsbruk og lysstyrken målte vi til cirka 300 cd/m2, hvilket er meget bra.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter

Konstruksjonsmessig er det – strengt tatt ikke overraskende – få forskjeller fra forgjengeren. Den mest synlige forskjellen vi kunne se var at tastaturdesignet har blitt endret. Tastaturet er imidlertid fortsatt svært bra og øverst på skjermen finner man også et led-lys som lyser opp tastaturet ved bruk av pc-en i mørket. Ut i fra det vi kan forstå vil enkelte T430s-konfigurasjoner også kunne leveres med bakbelyst tastatur i tillegg til lyset øverst på skjermen. Styreflaten er også meget god og pc-en har også styrepinne for dem som foretrekker det.

Lenovos tastatur er blant de aller beste på markedet.

Det generelle inntrykket av konstruksjonen er veldig bra. Som tradisjonelt for Thinkpad T-serien er det drenering fra tastaturet til hull under pc-en, noe som beskytter innmaten mot væskesøl. Chassisets ramme er laget av magnesium og etter vår erfaring er Thinkpad T-modellene gjerne svært slitesterke og robuste.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S 13P: Dyr, men gjennomført

Ytelse og funksjonalitet

Lenovo leverer pc-en i en rekke konfigurasjoner når det gjelder ytelse og funksjonalitet. Vår testmodell hadde en Core i5-3320-prosessor – en tokjerneprosessor med 2,6 GHz klokkefrekvens og 3,3 GHz TurboBoost-frekvens. T430s kan også leveres med en raskere Core i7-prosessor. Vår testmodell hadde også en 180 gigabyte Intel 520 SSD – som er en av de raskeste SSD-ene på markedet. Pc-en kan utstyres med opptil 16 gigabyte minne.

Ytelsesmessig er det ikke noe å usette på pc-en – sett opp i mot konfigurasjonen er ytelsestallene som forventet.

Vår testmodell benyttet Intels integrerte grafikkprosessor. Modeller med Nvidias Quadro NVS5200-grafikkprosessor er også tilgjengelig.

Pc-en har fingeravtrykksleser, 802.11n wlan basert på Intels egne kort, gigabit ethernet, to USB 3.0-porter og én USB 2.0-port. For skjerm har man VGA og Displayport. Adaptere finnes for å kjøre Displayport om til DVI eller HDMI.

På siden av pc-en finner man minnekortleser. Lenovo har her valgt en smart løsning – minnekortleseren er egentlig et Expresscard-tilleggskort. Har man mer brukt for kortplassen enn minnekortleseren kan den fjernes. Til Expresscard finner man ellers tilleggskort til blant annet Firewire, USB 3.0, SSD, 4G LTE-modem og mer til.

I vår testmodell var også 3G-støtte på plass. Lenovo kan imidlertid ikke stille med 4G-støtte slik som for eksempel Sony.

vPro-støtte er på plass for administrasjon. Når det ellers gjelder serviceopsjoner har Lenovo en løsning der samme pc kan finnes ute hos forhandlere med forskjellige avtaler. Eventuelt kan for eksempel på-stedet-service-avtale kjøpes som tillegg også hos en del vanlige forhandlere.

Programvaremessig liker vi at Lenovo ikke har langt inn så mye ekstra i utgangspunktet. Her ligger det et valg på skrivebordet for å installere en del av ekstraprogrammene man på mange pc-er allerede er installert når pc-en startes opp for første gang. Vi liker også Lenovos programvare for blant annet vedlikehold og oppdateringer av systemprogramvare og drivere.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 14: Businesskledd mellomvekter

Raskt batteri

Batteridriftstiden for Thinkpad T430s er i utgangspunktet ikke mer enn middels bra sett opp i mot hva en del andre maskiner i dag kan levere. For applikasjonsbruk så vi tall på cirka fire og en halv time, mens vi for videoavspilling og kombinert websurfing/Spotify så tre og en halv til fire timer.

Et positivt element er imidlertid at pc-en i løpet av en halvtimes ladding er oppe på 80 prosent batterikapasitet. Riktignok skal det sies at skal man sammenligne det med en del andre pc-er, trenger ikke de nå mer enn 50 prosent for å ha samme gjenværende batteribrukstid.

6-cellers-batteriet som er standard kan ikke erstattes med større batteri. Det er imidlertid muligheter for å ta ut den optiske enheten og kjøpe et tilleggsbatteri. En annen opsjon er å erstatte den optiske enheten med en ekstra harddisk eller SSD.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

Konklusjon

Lenovo Thinkpad T430s er en rask pc med god funksjonalitet og topp byggekvalitet – 1,8 kilo for en såpass godt utstyrt 14-tommer er heller ikke ille. Det er godt tilrettelagte løsninger, lyssterk skjerm og gode ekspansjonsmuligheter. Batteritiden er ikke helt på topp, men kan gjøres bedre hvis man bytter ut den optiske enheten med et ekstra batteri.

Prisen er høy, men Thinkpad T430s gir et «no bullshit»-inntrykk – et rendyrket arbeidsverktøy med topp byggkvalitet og riktig funksjonalitet.

LES OGSÅ:

TEST: HP Spectre XT: Lekker ultrabærbar fra HP