INNOVASJON: Gjennom utdeling av DOGA-merket settes innovasjon og nyskapning i sentrum. (Foto: Sverre Chr. Jarild )

Vant DOGA-merket for sky og blodgiver-applikasjon

Årets DOGA-merker ble delt ut til blant annet en skyplattform og en blodgiver-app.

Publisert Sist oppdatert

– Næringslivet og offentlig sektor har to tøffe pandemiår bak seg, og mange utfordringer foran seg. Vi lever i usikre tider, og da er det viktigere enn noen gang at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjon og verdiskaping, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, i en pressemelding.

En skyplattform som gjør maritim simulatortrening tilgjengelig overalt. Et intelligent møteromskamera. Innovativ konsertstrømming, hjelpsomme gründertjenester og Norges første Instagram-roman. Disse fem teknologiprosjektene hedres nå med DOGA-merket for design og arkitektur.

Seiler i skyen

Nye markedsbehov og utvikling i teknologien gjorde at Kongsberg Digital ønsket å tilby maritim simulatortrening via nettskyen. Løsningen, som heter K-Sim Connect, skal gi studenter i blant annet maritim navigatørteknikk muligheten til å trene alt fra grunnleggende kunnskap som bruk av RADAR til avansert navigasjon, manøvrering og krisehåndtering.

Sammen med EGGS Design Kongsberg Digital gjennomført en gjennomgripende designprosess der ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Resultatet er en opplæringsplattform som har fått stor oppmerksomhet i den maritime industrien. I dag brukes K-Sim Connect av tusenvis av studenter rundt om i verden.

App for blodgivere

Blant årets nykommere er en app for blodgivere. Blodbanken må rekrutteres 20 000 nye blodgivere hvert år, og noen ganger minker det på lagrene. Studentene bak appen ønsket å utforske hvordan godt design kan føre til økt rekruttering.

Applikasjonen viser hvor du er i blodgiver-løypa, hva som eventuelt er neste blodgiver-time og nyttige regler og informasjon.

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for bærekraftig omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.