Vil ta over i stua

Med Xbox SmartGlass vil Microsoft gjøre konsollen din til midtpunktet i stua.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke var vi på den store E3-messen i Los Angeles. E3 er en av de eldste og største spillmessene, og tiltrekker seg hver år tusenvis av bransjefolk og journalister fra hele verden.

Noen år skjer det virkelig store ting på messen, som for eksempel nye konsollanseringer, andre år er det litt roligere i de store hallene på Los Angeles Convention Center. I år var et slikt mellomår.

Mange hadde nok håpet av Microsoft og Sony skulle avsløre nye konsoller, men det ble med at Nintendo viste frem sin allerede lanserte Wii U. I stedet for å vise frem en ny konsoll, gjorde Microsoft det klinkende klart at Xbox 360 fortsatt har flere gode år foran seg.

Ikke lenge bare spill

I starten var Xbox 360 mest å regne som en ren spillkonsoll, men via utallige programvareoppdateringer siden konsollen først kom i salg på tampen av 2005, har den vokst til å bli noe langt mer enn bare en spillmaskin. Her til lands har vi kun sett små hint om hva Xbox-en er i stand til å levere av underholdningstjenester utover spill, men i konsollens hjemland, USA, er ståa en helt annen.

Der har Xbox-eierne tilgang til haugevis av tjenester fra Microsofts partnere. Amerikanerne kan leie film fra Microsofts egen Zune-butikk, fra Amazon eller via abonnement hos Netflix. De kan se baseball, hockey og amerikansk fotball, eller de kan boltre seg i alskens sport via omtrent alt sportskanalen ESPN har å tilby - i tillegg til en del smarte tjenester ESPNs tittere ellers ikke har tilgang til. Og listen bare fortsetter.

Her til lands har vi enn så lenge måtte nøye oss med å leie eller kjøpe HD-film via Zune-butikken, men fra høsten av dukker blant annet Comoyo opp som film- og tv-tilbyder på norske Xbox-konsoller. Det er nok ikke umulig at både Netflix og HBO også etter hvert blir å finne på norske Xbox-konsoller - begge tjenestene er planlagt lansert her til lands i løpet av høsten, og har allerede tilbud på konsollen i andre land.

Mobilen tar kontroll

På E3-messens siste dag fikk vi endelig tatt en skikkelig titt på Xbox SmartGlass, appen som skal binde sammen konsollen din med de mobile enhetene dine, enten det er smarttelefoner eller nettbrett. SmartGlass skal etter planen gjøre det både enklere og mer spennende å blant annet benytte seg av alle underholdningstjenestene du har og vil få på Xbox-en.

Vi ble vist et lite utvalg av alle funksjonene den nye appen vil gi tilgang til når den kommer til mobile enheter i løpet av året. Det første vi fikk se var et eksempel på hvor lett det skal være å leie film som kan nytes både på mobile enheter og selve konsollen.

I starten av presentasjonen fikk vi se et eksempel hvor Microsoft-representanten spilte av filmen School of Rock på et Windows 8-nettbrett, for så å enkelt trykke på skjermen for å overføre filmen til konsollen og se videre der. I det filmen ble flyttet over til tv-en endret bildet på nettbrettet seg til å vise informasjon om filmen, for eksempel med mulighet for å lese mer om skuespillerne og historien, eller gi deg oversikt over hvilke skuespillere som er på skjermen til en hver tid. Du vil også ha mulighet til å styre ting som avspilling og scene-valg via nettbrettet. I fremtiden skal du altså slippe å måtte hente frem håndkontrolleren for å styre det du gjør på skjermen. Har du en Kinect-sensor kan du bruke denne til å gi enkle stemmekommandoer i tillegg, for eksempel for å pause eller starte filmen.

Hvor mye informasjon og hvilke tilleggstjenester hver film vil ha via SmartGlass er opp til tjenesteleverandørene å avgjøre. I eksemplene vi ble vist med film og tv-serier var det med innhold fra Paramount og HBO, men etter planen skal alle underholdningstilbyderne på Xbox 360 ha full tilgang til å leke seg med SmartGlass.

Internet Explorer på konsoll

Allerede på mandagen, dagen før selve E3-messen startet, kunne Microsoft avsløre at de endelig gir Xbox-eierne tilgang til en nettleser på konsollen. I løpet av høsten vil programvaren på konsollen oppdateres med blant annet Internet Explorer. Dette skal være en fullverdig nettleser med støtte for HTML5. Flash-støtte blir det imidlertid ikke noe av.

Ved første øyekast virket nettleseren noe annerledes enn det vi er vant med fra pc, med snarveier og bokmerker som var optimalisert for bruk på konsoll. I det du velger å surfe fritt på nettet er du imidlertid tilbake til en Internet Explorer som minner mye om den du finner på en hvilken som helst pc. Naturlig nok er det Microsoft egen Bing-søkemotor som tar seg av søk på nettet, med egen snarvei fra hovedmenyen på konsollen, men om du vil er det bare å bruke en annen søkemotor direkte fra nettleseren.

Også til surfing er det SmartGlass som vil være førstevalget, selv om det også er mulig å bruke håndkontrollen. Skal du taste inn nettadresser dukker skjermtastaturet opp på nettbrettet eller telefonen, og gjør det mye enklere å skrive inn adresser enn om du skulle brukt håndkontrollen. Morsomt var det også å se at konsollen på mange måter blir en forlengelse av smarttelefonen eller nettbrettet, og motsatt. For eksempel ved at du kan zoome inn på innhold på nettsider ved hjelp av to fingre på skjermen på mobilen eller nettbrettet. For å styre rund på nettsiden kan du bruke håndkontrolleren om du vil, men mest aktuelt er det kanskje å bruke den mobile enheten som museflate - omtrent som på en bærbar pc.

Som med så mye annet på Xbox-en kan du bruke stemmekommandoer via Kinect for å styre enkelte funksjoner i nettleseren. Du kan åpne nettleseren ved å be om det, eller du kan åpne favorittene dine ved hjelp av stemmekomandoer.

Spennende ekstrafunksjoner i spill

Vi ble også lovet av SmartGlass etter hvert skal kunne brukes til spill, uten å få stort med konkrete eksempler. På Microsofts pressekonferanse fikk vi se eksempler på hvordan selskapet ser for seg hvordan SmartGlass kan integreres med spill. Nettbrettet eller mobilen vil ikke ta over for håndkontrolleren for å styre selve spillet, men kan for eksempel brukes til å vise tilleggsinformasjon utover det du ser på tv-skjermen. Et eksempel var basert på Halo 4, som slippes i november. Spillet ble styrt på normalt vis, mens SmartGlass ble brukt til å hente opp dokumenter og andre hemmeligheter du fant i spillet. Dermed blir spillet altså på et vis splittet opp over to skjermer. Funksjonen virker unektelig veldig spennende, og vi ser for oss at det kan bidra til å trekke oss enda mer inn i handlingen. Det vil nok føles mer som du er en del av spillet om du faktisk kan plukke opp det du finner og se på det eller lese det på en skjerm du holder i hendene, i stedet for å måtte myse bort på tv-en.

Selv om det ikke ble sagt stort om spillintegrasjon med SmartGlass i løpet av presentasjonen vi fikk, ble vi i det minste vist litt enkel spillfunksjonalitet med et karaoke-spill. Selve spillet vises på tv-skjermen, som normalt. Samtidig kan du styre mange av funksjonene i spillet via SmartGlass, for eksempel for å sette opp spillelister over låtene dere vil forsøke å synge. Vår erfaring med slike spill fra tidligere er at det alltid blir diskusjoner og mye rot med å velge sanger på tv-skjermen. Med SmartGlass-funksjonen skal det være mulig for alle spillerne å selv legge til sanger i spillelisten via sin egen smarttelefon, så vil de etter hvert dukke opp på tv-skjermen.

Ifølge Microsoft vil Xbox SmartGlass slippes som en app til Windows Phone, Windows 8, iOS og Android like før jul i år. Microsoft har altså sett av de her må favne litt bredere enn bare sine egne operativsystemer.

Du kan lese mer om Xbox SmartGlass her.