ENGASJERT: Psykolog Peder Kjøs fra TV-serien
ENGASJERT: Psykolog Peder Kjøs fra TV-serien "Jeg mot meg", synes det er veldig bra at IT-bransjen engasjerer seg for oppmerksomhet omkring menns mentale helse. (Foto: NRK)

Movember: - Veldig bra at IT-bransjen engasjerer seg

Selv om mannsrollen er i endring mener psykolog Peder Kjøs, kjent fra tv-serien "Jeg mot meg", det er viktig at menn tar egen mentale helse på alvor. IT-barten er en morsom, men også veldig bra, innsamling.

Publisert Sist oppdatert

Årets Movember handler ikke bare om kreft, men også om menns mentale helse. Pengene som samles inn går til begge disse formålene. Movember-organisasjonen har som prinsipp at pengene skal gå til nasjonale prosjekter i landene der de samles inn.

Psykolog Peder Kjøs, kjent fra NRK-serien #jeg mot meg", synes engasjement som Movember og IT-barten er viktig og tror de kan bidra til den endringen vi ser i mannsrollen.

- Tradisjonelt er det helt uforenelig med mannsrollen å spørre om hjelp og være sårbar, sier han.

- Men mannsrollen er i endring. En god del menn er mer åpne og villige til å søke hjelp, og ser ikke på det som ugreit lenger, sier han.

Det er flere grunner til at mannsrollen er i endring, blant annet at det i dagens samfunn er flere akseptable måter å være mann på.

- Det er mange ting i samfunnet som påvirker mannsrollen. Menn er mer sammen med barna, og her har pappapermisjonen har hatt betydning. De delene av livet som handler om omsorg har fått større plass. Rollen har blitt mer fleksibel, men også mer komplisert, sier han.

IT-bransjen

At IT som bransje engasjerer seg med en innsamlingskonkurranse som IT-barten, synes han er veldig flott. Han har ikke egne tall for IT-bransjen, men skulle gjerne sett enda flere IT-folk på sitt kontor.

- Menn bruker jo ikke lege generelt. Forskjellen på menn og kvinner er at vi føler oss sterkere og mindre sårbare enn kvinner. Dette gjelder både fysiske og psykiske ting, sier han.

For selv om menn føler seg mindre sårbare, betyr ikke det at vi er mindre sårbare. I en stillesittende gruble-bransje som IT, kan det være ekstra viktig å reise seg og kjenne etter hvordan man har det.

- Det er bra at bransjen som sådan tar tak i dette, og at vi starter snakke om det. Det er bra å ta tak i den indre siden av livet også, sier han.