MILLIARDER: Oracles omsetning var på 9 milliarder dollar sist kvartal. Det er likevel en nedgang.

Oracles resultat stadig svakt

Selskapets skytjenester vokste kraftig, men ikke nok. De tradisjonelle produktene svikter.

Publisert Sist oppdatert

Oracle rapporterte nylig sine kvartalsresultater, og da måtte databasegiganten fortelle om en dalende omsetning for det fjerde kvartalet på rad. Selv om selskapets mange skytjenester har vokst kraftig det siste kvartalet, er ikke det tilstrekkelig til å demme opp for redusert salg av selskapets tradisjonelle løsninger.

SaaS og PaaS

Oracle velger dermed å fremheve skytjenestene sine. Selskapets omsetning på sitt tilbud på plattform-som-en-tjeneste (PaaS) og programvare-som-en-tjeneste (SaaS) har ifølge kvartalsrapporten økt med 40 prosent i kvartalet som sluttet i utgangen av februar. Det betyr at omsetningen endte på 735 millioner dollar i perioden.

Men dette er bare åtte prosent av selskapets totale omsetning. Når det kom til produktene og teknologiene som kundene bruker i sine egne datasentre, var bildet langt mindre rosenrødt.

Programvaren fra Oracle, som omfatter både databasen og selskapet ERP-løsninger, falt fire prosent til 6,3 milliarder dollar i perioden. Selskapet maskinvareprodukter falt hele 13 prosent til 1,1 milliard dollar.

Som et amerikansk selskap, sliter naturligvis også Oracle med en sterk dollarkurs. Men selv om dette tas inn i beregningen, så var det fremdeles et fall i maskinvaresalget, og programvaresalget var flatt.

Beholde kundene

Utfordringen for Oracle kommer når virksomheter flytter fra eget datasenter og ut i skyen. Selskapet må sikre at mesteparten av omsetningen blir hos selskapet, når pengene brukes på skytjenester i stedet for eget utstyr og programvare. Konkurrenter som Amazon og Workday kan fort overta kundene.

«Kundene våre kommer ikke til å forlate oss. Tvert i mot, de kommer til å flytte en masse av det de har til Oracles sky», sa selskapet styreformann Larry Ellison under en analytikerkonferanse denne uka.

Da opplyste selskapet også at det finnes lyspunkter, det kom til 942 nye SaaS-kunder sist kvartal, noe som bringer totalantallet til over 11.000. Ellison skrøt også av at selskapet har nå mer enn 10 ganger så mange ERP-kunder som Workday, og at Oracle opererer på områder der Salesforce.com ikke er, slik som administrasjon av personell.

 

Oracles totale omsetning sist kvartal var på 9,0 milliarder dollar, som er tre prosent ned i forhold til samme periode året før. Selskapets nettofortjeneste har nå vært flat eller gått ned i åtte kvartaler på rad nå, skriver våre kolleger i Infoworld.com.