OPPSIKTSVEKKENDE PRISHOPP: Visma Software AS oppgir høy inflasjon som årsak til det kraftige prishoppet.

Dominerende markedsaktør leder an i prisgalopp

Visma Software varsler prishopp for omtrent samtlige av sine løsninger. Årsaken skal være høy inflasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Det vi ser nå er en oppsiktsvekkende prisgalopp blant systemleverandørene, der den dominerende aktøren går i bresjen og får følge av en rekke andre, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge i en pressemelding.

Prisgaloppet blant systemleverandørene, der den dominerende aktøren går i bresjen, vil gi mange bakoversveis og gi store ringvirkninger i regnskapsbransjen og næringslivet.

I meldingen fra bransjeforeningen for autoriserte regnskapsførere kommer det frem at Visma Software, som er Norges største leverandør av økonomisystemer, har varslet en prisøkning på nesten 13 prosent i 2023 for omtrent samtlige av sine løsninger.

Ifølge Regnskap Norge er ikke Visma Software alene om dette, og det skal være til dels kraftig prisøkning også hos flere mindre konkurrenter.

Høy inflasjon

Visma Software AS oppgir høy inflasjon som årsak til det kraftige prishoppet. Selskapet påpeker at det som internasjonalt selskap med avdelinger i flere land samt utenlandske leverandører, må se utover kun de norske forholdene og inflasjonsraten.

– Senest denne uken ble nye og mørke konkurstall for norsk næringsliv lagt frem. Ekstreme strømpriser, økte skattebyrder, økt arbeidsgiveravgift og rentekostnader til staten, presser mange bedrifter i knestående, sier Regnskap Norge-direktøren:

– Det er likevel oppsiktsvekkende at Visma Software AS som dominerende systemleverandør varsler prisøkning som er dobbelt så høy som ordinær konsumprisindeks. At mange mindre leverandører også følger etter, gjør ikke saken bedre. En viss prisøkning er selvsagt forventet i dagens situasjon. Men januarfakturaen fra systemleverandørene vil gi mange bakoversveis og gi store ringvirkninger i bransjen og næringslivet, sier Aale-Hansen i meldingen.

Uro og kritikk fra regnskapsforetak

Ekstreme strømpriser, økte skattebyrder, økt arbeidsgiveravgift og rentekostnader til staten, presser mange bedrifter i kneståend.

Rune Aale-Hansen, Regnskap Norge

Regnskap Norge følger prisutviklingen hos systemleverandørene nøye.

I 2021 foretok Regnskap Norge en omfattende undersøkelse som sammenlignet prisene hos systemleverandørene. Den avdekket en motsatt Netflix-modell.

– Som abonnent på Netflix betaler du én gang for full tilgang til alle filmer og serier for flere. Som abonnent på økonomisystemer må du først betale for abonnement på tjenesten. I tillegg må du betale for hver bruker av tjenesten – og på toppen av det må du betale for alle enkeltelementer fra fakturering til attestering. Det vil si at du må betale i tre omganger. Slike uoversiktlige og komplekse prisstrukturer er vanskelig for kundene å orientere seg i og sammenligne, og det er ugreit, sier Regnskap Norge-direktøren.

– Nå er det modent for en ny undersøkelse, sier Aale-Hansen: – Vi tar uro fra våre medlemmer alvorlig. Som næringslivet generelt, er de fleste av våre medlemmer små og mellomstore virksomheter som opplever økte utgifter på grunn av blant annet strømutgifter. En så betydelig prisøkning fra en dominerende markedsaktør vil påvirke hele næringslivet.