Momssjokk for The Gathering

Skatteetaten mener data- og spillarrangement ikke er kultur, og serverer millionkrav til it-ungdommens påskeparty The Gathering.

Publisert Sist oppdatert

Til uken samles 5200 unge it-interesserte i Vikingskipet på Hamar. Siden starten i 1992 har The Gathering blitt en årviss begivenhet for dataspillende norsk ungdom, men Skatt øst krever nå merverdiavgift fra billettsalget for 2006, 2007 og 2008, totalt nesten to millioner kroner, skriver VG Nett.

- Det er helt uhørt. Dette er en sak som viser at datakultur og ungdoms frivillighet ikke blir tatt på alvor, sier Erlend Sand Bruer, leder for Hyperion, til VG.

Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU) er den frivillige, ikke-kommersielle organisasjonen som formelt blir krevd for millionbeløpet. KANDU er en undergruppe av ungdomsorganisasjonen Hyperion, en samling av ulike dataspillforeninger.

Ikke et "opplevelsessenter"

”Fylkesskattekontoret antar at arrangementet The Gathering ikke kan karakteriseres som et opplevelsessenter i henhold til de retningslinjer som Finansdepartementet har fastsatt i tolkningsuttalelsen”, heter det i beslutningen fra Skatt øst.

Momskravet har allerede medført dyrere billetter for årets arrangement, men Hyperion har anket beslutningen til Finansdepartementet, og startet en underskriftskampanje på internett.

- De har ikke lagt vekt på det frivillige eller det kulturelle, men kun vurdert hvorvidt The Gathering er et opplevelsessenter. Et danseband-arrangement i Vikingskipet fikk nylig momsfritak, hvorfor er det kultur mens data- og spill ikke er det? spør Sand Bruer.

Signer oppropet mot momskravet her.