Bassim Haj er årets it-direktør

Yaras it-sjef hedret med pris i dag. Se hva juryen skriver.

Publisert Sist oppdatert

En jury av representanter for Computerworld, Gartner, IDC og BI har kåret Bassim Haj i Yara International til Årets it-direktør 2012.

Arrangementet stod Computerworld for.

Her er juryens begrunnelse i sin helhet:

"Han er den de store selskapene henter inn når situasjon krever en turn-around på it-området. Han nyter de helt store udfordringer og hans track-record vitner om at han har vært i stand til å levere varene for flere av de største virksomhetene i Norge. Det er ingen tvil om at han kjenner medisinen når det gjelder ”performing while transforming”.

- Cannot outsorce problems

Bassim er ingeniør av utdannelse – men hans hverdag er preget av ”Big I and little t” i it. Hans forståelse for forretningen er det avgjørende for hans egen og hans teams suksess. Denne innstillingen understrekes også av at han ikke har utviklere (developers) i sin organisasjon – men kun business analysts, virkelig dyktige arkitekter samt en agronom i rollen som CTO. Infrastrukturen er outsourcet.

Sourcing er generelt et emne Bassim har stor fokus på. Han har jobber med outsourcing siden tidlig 90-tall og lærte tidlig at man aldri skal outsource legacy-systemer. ”Outsourcing is only for grownups and you cannot outsource a problem...” er hans klare holdning.

Bassim er meget bevisst om Yaras posisjon og hvor de skal og dermed også hvordan it skal støtte opp omkring oppnåelse av målet. Når virksomheten skal vokse 50 prosent fra nå og til 2016 – så er det for eksempel helt avgjørende for Bassim å sikre en fleksibel IT-arkitektur som er i stand til å integrere en ny virksomhet uten problemer.

Styr på butikken

Spør du folk rundt Bassim, er det tydeligt at han er en person som ikke legger fingrene i mellom. Han sier tingene som de er – det er ingen Jantelov som tynger. Det er en egenskap han benytter til å påvirke sine leverandører – på en ååen og transparent måte. Det er også slik han foretrekker å ”utdanne” ledergruppen: ”you get the IT you deserve”.

Når det gjelder innovasjon i realsjon til IT er det to ting som er viktig i forhold til Bassim. Først og fremst er hans måte å lede og drive en iy-organisasjon preget av innovasjon og dernæst er han opptatt av å støtte forretningen til innovatsjon. Bassim snakker engasjert om alt fra “Smart farming apps” til “Yara Inside” på fremtidens kaffeposer fra Nestlee – men han gør det samtidig klart at det krever at dey er styr på butikken før det kan være overskudd til innovasjon: ”you cannot innovate when you are sitting in the ditch”.

No quick wins

Ser man på Bassims CV eller spør hans sjef, er det ingen tvil om at han har evnen til å skape verdi og resultater for de virksomheter han har jobbet med og således påvirket topplinjen såvel som bunnlinjen.

”There are no quick wins” sier han selv – og de gode resultater er utvilsomt en effekt av Bassims strategiske og forretningsorienterte ledelse samt hardt arbeid , ikke bare fra ham selv – men hele teamet.

Juryen gratulerer med prisen.

Bianca Bruhn, Espen Andersen, Gisle Skagen og Michael Oreld."