Foto: JetBrains

Prøv et nytt IDE

JetBrains Fleet tar sikte på å bli et neste-generasjons utviklingsmiljø.

Apples Xcode og Microsofts VisualStudio har utfordrere på macOS.

Blandt de mest renommerte finner vi apper fra JetBrains, slik som CLion og CodeApp (nå avlegs), PyCharm og PHPStorm. Disse er ofte språk-spesifikke, men får nå en helt ny konkurrent fra samme utviklerhus: Fleet.

Fleet baseres på IntelliJ-løsninger for kode-komplettering, kode-fikser og automatisk korrekturlesning. Fleet har støtte for en rekke kjent programmeringsspråk - men interessant nok ikke Apples Swift, så en reell konkurrent til Xcode ser det ikke ut til å bli dersom ikke dette implementeres gjennom en plugin på sikt.

Det som derimot er på plass er støtte for Python, Java, JavaScript, C#, PHP, TypeScript, Go, Kotlin, Rust, JSON, samt HTML. Fleet har støtte for terminal og Git, og dessuten debugging for Java, Kotlin, Go, Python, og C#.

Fleet støtter å kjøres på remote-maskiner, eller over et Docker-grensesnitt, og på sikt skal det også bli skystøtte for distribuert bygging av kode. Men mulighet for samarbeid i samme kodebase er allerede på plass. JetBrains lanserer også Space, en virtuell maskin for å kjøre Fleet ferdig-konfigurert.

Du kan lese mer, samt laste ned en gratis prøve-versjon i utviklingsperioden hos JetBrains her. På sikt er det tenkt at Fleet vil finnes som gratis-versjon for privat- og undervisningsbruk (basert på visse kriterier), og med en betalt proff-utgave.

Vi nevner samtidig et helt frittstående alternativ som man finner i CodeRunner, og som også kan kjøpes over Apples AppStore.