ULIKE ANGREP: Det siste året har cyberangrep tatt mange former, forteller Sofie Nystrøm i NSM. (Foto: Stig Øyvann)

NSM: Cyberangrep hverdagskost

Ny rapport om det digitale risikobildet.

Publisert

Antall cyberangrep mot norske selskap har økt i 2022. Mandag åpnet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) nasjonal sikkerhetsmåned. I en pressemelding sier NSM at den sikkerhetspolitiske situasjonen er i endring og cyberangrep er hverdagskost.

Bredt spekter

Risikobildet har endret seg i løpet av det siste året fra å handle om trusler mot usikre hjemmekontorløsninger og forsøk på såkalt korona-svindel og phishing, til nå å dreie seg om angrep på infrastruktur og politiske hevnaksjoner, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i en pressemelding mandag.

– Aktører som står bak cyberoperasjoner mot Norge det siste året, har brukt et bredt spekter av angrepsmetoder som rangerer fra enkle til svært avanserte. Forebyggende sikkerhet tar ned digital risiko, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm.

Samtidig med åpningen av sikkerhetsmåneden slipper NSM rapporten «Nasjonalt digitalt risikobilde 2022». Der belyser direktoratet risikoer de ser og foreslår tiltak for virksomheter.

De sektorene som er mest utsatt for cyberangrep i 2022 er ifølge NSM teknologibedrifter, forskning og utvikling, og offentlige forvaltningsorganer.

Tjenestenekt

Før sommeren i Norge ble en rekke offentlige nettsider – som politiet, Nav og UDI – utsatt for tjenestenektangrep. Nettsidene opplevdes ustabile og trege. Vår utenriksminister ble hengt ut. Dette er angrep som har som formål å forvirre, skape usikkerhet og misnøye.

– Kritiske tjenester ble ikke rammet, men det som er veldig kritisk – og bekymringsverdig – er at det rokker ved tilliten til viktige funksjoner i samfunnet vårt. Og tilliten i det norske samfunnet er i seg selv et mål for trusselaktører. Den tilliten må vi beskytte og opprettholde, sier Sofie Nystrøm.