TEST: Imponerende nettverksdisk

Synologys Diskstation-serie gir deg mye mer enn bare lagring på en svært brukervennlig måte.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år har vi testet enheter i Synologys DS-107- og 207-serier. Dette er enheter med mulighet for henholdsvis én og to interne harddisker – i tillegg til flere eksterne. DS-408 støtter fire harddisker. Sett bort ifra antallet harddisker er det funksjonalitetsmessig ikke de store forskjellene mellom DS-408 og de lavere seriene fra Synology. DS-408 har imidlertid raskere prosessor og mer minne, hvilket gir store utslag for ytelsen – og det ikke bare på filoverføringer.

LES OGSÅ: Kjøpeguider for nettverksdisker

Lagring

Med fire harddisker er det per i dag mulighet for opptil fire terabyte lagringsplass. Om ikke lenge er 1,5 terabyte-harddisker tilgjengelig, hvilket kan bety opptil seks terabyte. Når det gjelder valg av harddisker anbefales det at man sjekker Synologys kompatibilitetsliste.

For diskkonfigurasjon har man en rekke valg, men RAID 5 vil være det mest aktuelle. RAID 5 krever bruk av minst tre harddisker i enheten. Med tre harddisker vil man ha en kapasitetsutnyttelse på 67 prosent, mens fire harddisker gir 75 prosent. Med RAID 5 vil en harddisk kunne krasje og dataene vil fortsatt være tilgjengelig.

Det er også støtte for RAID 6, hvilket gir mulighet for at to disker kan feile. Det gir imidlertid en del lavere kapasitetsutnyttelse. For spesielt kritisk bruk kan det være aktuelt. Samtidig tror vi ikke dette er en type enhet som vil være aktuell å benytte for veldig kritiske oppgaver, blant annet fordi det ikke finnes noe direkte godt serviceprogram hvis det skulle oppstå problemer med enheten i seg selv.

Usb og sikkerhetskopi

I tillegg til de interne diskene kan opptil to usb-harddisker kobles til. Disse kan benyttes til å gi økt lagringsplass, eller man kan velge ut kataloger som skal sikkerhetskopieres over til de eksterne diskene. En annen integrert opsjon for sikkerhetskopiering av enheten er å ta kopi til en annen Synology-nettverksdisk eller rsync-kompatibel løsning over lokalnettet.

Når det gjelder midlertidig tilkobling av harddisker skal man huske at man ikke får skrivetilgang til ntfs-formaterte disker – kun lesing. Bruker man fat32, får man lese- og skrivetilgang, men fat32 støtter ikke filer over 4 gigabyte. Linux-filsystemet ext3 blir det beste å bruke, men dette igjen støttes ikke av Windows direkte.

Via usb kan man også koble til en skriver som man deler ut i nettverket. Kobler man til en multifunksjonsskriver, vil man ikke få utnyttet skannermuligheter – kun vanlig utskrift.

LES OGSÅ: Smart lagring på nettverket

Funksjoner

Funksjonalitetslisten for Synologys nettverksdisker er såpass lang at det er vanskelig å bestemme seg for hvor man skal starte. Som vi sier innledningsvis er dette så mye mer enn bare lagring. En del av funksjonaliteten finner man igjen også hos andre. På en del områder mener vi at Synology har en bedre praktisk implementasjon. Det vi tar for oss her blir mer hovedpunktene funksjonalitetsmessig, og så får vi videre anbefale at man sjekker Synologys egen produktinformasjon.

Startsiden for administrasjonsgrensesnittet: Synology er er i en særklasse når det gjelder brukervennlighet.

Tjener

Synology leverer med en klientprogramvare som skal gjøre det enklere å nå de delte ressursene for de som har liten erfaring med nettverkslagring. Delte ressurser kan såklart også aksesseres under Linux og Mac OS X så vel som Windows. Når det gjelder mer avansert funksjonalitet på dette området kan det sies at det er NFS-støtte og Active Directory-støtte. Med AD-støtten kan ressurstilgang styres via et Active Directory-oppsett man har ellers i nettverket. NFS kan være aktuelt å bruke under blant annet Linux og Mac OS X.

Via internett kan den beste måten å aksessere filene på enheten være ftp. Man har her flere opsjoner. Man kan kjøre vanlig ftp med ukryptert innlogging og overføring. Dette anbefaler vi ikke. Andre muligheter er å bruke ftp med TSL/SSL-kryptering. Aktiverer man ssh-tilgang, som i utgangspunktet gir et kryptert kommandolinjemodus, kan man også benytte sftp for krypterte filoverføringer via nettet. Det er imidlertid kun administrator som kan benytte ssh/sftp.

Webtjenester

Utvalget av webbaserte tjenester begynner etter hvert å bli meget gode hos Synology, og det finnes tillegg som kan installeres for å øke denne funksjonaliteten.

Man har i utgangspunktet en Apache-basert webtjener med PHP og SQL-støtte. Dette gir en del muligheter for å lage dynamiske websider eller basere seg på eksisterende løsninger. For eksempel kan Wordpress installeres om man vil kjøre sin egen blogg, eller man kan benytte seg av Synologys medfølgende bloggløsning, som kan være grei nok for en enkel blogg. Denne utvikles nå videre for å øke funksjonaliteten. Det er støtte for oppsett av flere separate websider via «virtual hosts». Riktignok har man visse begrensninger i henhold til funksjonaliteten knyttet til webløsningen kontra en vanlig Linux/Apache/MySQL/PHP-installasjon. For dem som regner med å ha avansert bruk av dette, anbefaler vi at man sjekker erfaringene andre har.

Om man ikke skal kjøre websider kan webtjeneren være kurant også for enkel deling av filer, som bare kan kopieres inn i webkatalogen. Man har imidlertid også mulighet til å aksessere filer på enheten gjennom et kryptert webgrensesnitt.

Photostation er Synlogys løsning for blant annet bildealbum på web, og er tett knyttet mot bloggløsningen. Denne løsningen har sine fordeler og ulemper. Et kjekt element er at man kan styre tilgang til fotoalbumene og at de opprettes enkelt ved at man simpelthen oppretter en katalog i Photo-katalogen på enheten.

For at blant annet webtjenester skal fungere fra bak en bredbåndsruter og lignende er man avhengig av å videresende portene som benyttes til Synology-enheten – for eksempel port 80 for web og port 443 for kryptert web. Det er integrert klient for tjenester som blant annet Dyndns.org og No-ip.com. Man kan da sette opp et enkelt alias for å aksessere enheten hvis man ikke har et eget domenenavn – for eksempel knutolsen.no-ip.com.

Web-tjenester: Av web-tjenester finner man blant annet webtjener, blogg, bildealbum og mer til.

Multimedia

Har man en UPnP-kompatibel medielink, Playstation 3 eller Xbox 360 kan mediefiler aksesseres direkte fra enheten. Det er også iTunes-tjenerstøtte. Dette vil si at enheten kommer opp som et delt Itunes-bibliotek på maskinene i nettverket. Det er også mulig å spille av musikk via et webgrensesnitt, samt bruke usb-høyttalere koblet direkte til nettverkdisken og styring av avspilling via webgrensesnitt.

Itunes: Musikken på nettverksdisken kan aksesseres som en delt musikkbibliotek i Itunes.

Synology DS-408 kan benyttes som tjener for opptil ti kameraer. Hvilke kameraer som er støttet finner man lister på websidene til Synology. Dette er funksjonalitet vi ikke har testet.

Photostation: Å opprette fotoalbum via Photostation er ikke vanskeligere enn å opprette en katalog og kopiere inn bildene. Velger man å ha bildene tilgjengelig via Internett kan man sette rettigheter for hvem som skal kunne se dem. PicLens-støtten gir videre mulighet for er veldig stilig grensesnitt når man ser på bildene.

Man finner også en integrert bittorrentklient. Denne kan være praktisk hvis man ønsker å kjøre nedlastinger som tar langt tid uten at man vil ha pc-en stående på - eller i det heletatt har pc-en hjemme. Funksjonaliteten til denne bittorrent-klienten er imidlertid langt unna vanlige klienter.

Overføringsytelse

For de som stiller store krav til ytelse har mange av de rimelige nettverksdiskene ikke gitt spesielt god utnyttelse av gigabit ethernet. Man har generelt måtte være fornøyd med opptil 15 megabyte i sekundet. For de som bruker 100 Mbps ethernet eller trådløst nettverk er ytelsen for de enklere enhetene gode nok.

Vi har ikke testet så mange enheter i dette segmentet, men våre tester viser at ytelsen for DS-408 jevnt over er god. På større filer hadde vi en overføringshastighet på jevnt over 45 megabyte i sekundet via gigabit ethernet. Såklart, har man flere brukere med tung bruk samtidig vil ytelsen gå ned. Det samme gjelder overføringer bestående av mange små filer.

Ettersom DS-408 har kraftigere prosessor enn de enklere Diskstation-modellene fra Synology er responsen generelt bedre når det gjelder bruk av tjenestene, samt når flere tjenester benyttes samtidig.

Konklusjon

Prisen på Synology DS-408 er i skrivende stund cirka 4 500 kroner. Da kommer harddisker i tillegg. Utstyrer man den med fire 1 terabyte-harddisker, havner man på cirka 8 500 kroner i dag. Klarer man seg med fire 750 gigabyte-harddisker blir prisen cirka 7 000 kroner.

Hvorvidt man skal se an DS-408 som et hjemmeprodukt eller et bedriftsprodukt blir en vurderingssak. Tilbakemeldingene fra markedet er at det selges godt av denne typen enheter i begge segmenter, og funksjonaliteten er tilrettelagt for begge segmenter. Funksjonalitetsmessig er også enheten godt tilrettelagt for å kunne være lagringssentral hos en småbedrift, men man skal såklart huske at RAID på ingen måte er en erstatning for sikkerhetskopiering.

En del vil påpeke at man kan kjøpe en liten tjener for lavere pris og benytte Linux. Eller bygge en maskin selv. For en del kan det også være et godt alternativ, men Synology leverer en særdeles brukervennlig løsning som man kan komme raskt i gang med. Man trenger her på ingen måte være ekspert for å ta i bruk det meste av funksjonalitet enheten tilbyr.

Synology har lagt ned mye ressurser i utvikling av programvaren/tjenestene, og det er dette som også kjører prisen opp. Skulle vi hatt et ønske, måtte det vært en mer offisiell støtte fra Synology når det gjelder en del av de mest populære tilleggstjenestene mange installerer. Selv om Synologys bloggløsning er brukbar, kan man spørre om det kanskje hadde vært like greit å bruke vanligere løsninger som Wordpress. Når det gjelder tredjeparts programvare og andre løsninger for bedre utnyttelse av enheten, har Synology et aktivt nettsamfunn på sine websider.

Alt i alt imponerer DS-408 stort med kombinasjonen funksjonalitet, brukervennlighet og ytelse. Trenger man ikke ytelsen DS-408 gir og den høye lagringskapasiteten og feiltoleransen, blir en del av de rimeligere Diskstation-produktene funksjonalitetsmessig svært like.

Synology Diskstation DS-408

Pris: Ca. kr 4 500 inkl. mva. (ekskl. disker)Internett: www.synology.com

Pluss: Svært brukervennlig. God ytelse. Generelt særdeles god funksjonalitet.

Minus:Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Hjemmesafe for filer