TEST: Netgear ReadyNAS NVX: NAS med Time Machine
ReadyNAS NVX er en firedisk-NAS med støtte for Time Machine.
Vårt første møte med ReadyNAS var gjennom modellen ReadyNAS NV+, som den gang ble laget av selskapet Infrant. Dette selskapet ble imidlertid kjøpt opp av Netgear i 2007. Samme år ble ReadyNAS NV+ et av produktene vi kåret til «Årets dataprodukt». Problemet i etterkant av Netgears overtagelse har vært at videreutviklingen av produktene ikke har hatt samme tempo som hos blant annet Synology og Qnap. ReadyNAS NV+ ble etter hvert på mange områder utdatert, men har nå fått sin oppfølger i ReadyNAS NVX.
LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker
Fire disker
ReadyNAS NVX er både aktuell for bedrifter og for hjemmebrukere med store behov. Enheten er å få kjøpt med og uten harddisker ferdig installert. Den rimeligste modellen med harddisker har to 500 gigabyte-harddisker, men den kan også kjøpes med to eller fire 1 terabyte-harddisker. Rent prismessig lønner det seg å kjøpe den uten harddisker og installere disse selv, spesielt om man skal ha flere større disker. Mens enheten koster cirka 7 000 kroner uten disker, øker prisen til det dobbelte med fire 1 terabyte-harddisker. Fire 1 terabyte-harddisker koster «løst» cirka 2 500 – 3 000 kroner hos en vanlig forhandler.
Disker kan settes opp i RAID 0, 1 og 5, samt det Netgear kaller X-RAID2. X-RAID2 endrer RAID-nivå i forhold til antallet disker man har, og gir mulighet til å utvide antallet disker og kapasitet uten å måtte tømme enheten for data. En demonstrasjon av X-RAID2 kan man se her.
God ytelse
ReadyNAS NVX leverer jevnt over meget god ytelse. Sett opp imot noen av 4- og 5-diskmodellene til Synology og Qnap blir imidlertid skriveytelsen noe lavere på en del situasjoner, men store praktiske forskjeller blir det nødvendigvis ikke. Enheten har også prosessorkraft nok til at ytelsen kan holdes ok også når andre funksjoner benyttes.
I våre målinger hadde vi lesehastighet på opp under 50 megabyte i sekundet, mens skrivehastigheten på det meste i praktiske operasjoner lå på rett i underkant av 30 megabyte i sekundet. For de med kun 100 Mbps Ethernet eller wlan vil ytelsen være av mindre betydning ettersom nettverket blir flaskehalsen.
På neste side i artikkelen finner du detaljerte ytelsestall.
LES OGSÅ: TEST: Qnap TS-429: Atom-drevet nettverkslagring
Tjenester
Administrasjonen skjer via et relativt brukervennlig webgrensesnitt. Administrasjon av brukere og rettigheter kan også kjøres via Active Directory hos bedrifter som allerede har dette.
I tillegg til Samba/CIFS støttes NFS og AFP/Bonjour – de to siste er spesielt aktuelle i Linux/Unix-miljøer og Mac-miljøer. Man kan også ha tilgang til enheten via FTP, men det er her ikke støtte for kryptering. Filer kan også aksesseres via et separat webgrensesnitt, og her er det kryptert innlogging og overføring.
For multimediatjenester har man støtte for SqueezeCenter mot SqueezeBox-kompatible avspillere, iTunes-tjener og DNLA/UPnP AV-tjener for streaming av musikk og video til blant annet medielinker.
For sikkerhetskopiering av enheten kan man blant annet benytte eksterne usb-harddisker. Eksterne disker kan også deles i nettverket. For sikkerhetskopiering kan man også benytte Rsync, FTP eller overføring til andre tjenere som benytter NFS eller via Samba/CIFS.
Man kan også merke seg tjenesten ReadyNAS Remote. Dette er en løsning Netgear har laget for at man skal kunne aksessere nettverksdisken via Internett uten å måtte for eksempel sette opp videresending av porter i ruter for tilgang til FTP eller webgrensesnitt mot filer.
Time Machine-støtte
Netgear er, i hvert fall så vidt vi har fått med oss, den første produsenten av nettverksdisker som stiller med offisiell støtte for Apples Time Machine. Time Machine er et program som følger med Mac OS X og som gjør det enkelt å sikkerhetskopiere systemet til en ekstern harddisk. Apple har gitt muligheten for å sikkerhetskopiere via nettverket mot deres Time Capsule eller AirPort Extreme med ekstern harddisk koblet til. Det har vært mulig å hacke til løsninger mot tradisjonelle nettverksdisker, men Netgear gjør dette «ut av esken». Vi vet at flere produsenter nå jobber med å implementere denne funksjonaliteten på sine enheter, blant annet Qnap og Synology.
Hvor mye plass Time Machine-sikkerhetskopier skal kunne bruke må settes av i administrasjonsgrensesnittet for enheten.
Dette er funksjonalitet som spesielt en del småbedrifter med et Mac-miljø kan merke seg, for å enkelt få tatt sikkerhetskopi av klientene.
Konklusjon
ReadyNAS NVX vil i hovedsak være aktuell for bedrifter. Utgangspunktet for dette ligger i prisen og funksjonaliteten det er fokus på. Sammenlignet med en del andre nettverkstjenere i samme segment blir enheten dyr og kan på enkelte områder ha svak funksjonalitet. Netgear har imidlertid et ess i ermet som ikke aktører som Qnap, Synology og Thecus kan tilby i samme grad; en serviceavtale kan tilbys for å gi rask respons på utbytte av enheten om feil skulle oppstå. Servicetiden vil ifølge Netgear være 1 til 2 dager med standardavtalen, som ut ifra det vi kan se ikke koster mer enn 500 kroner for tre år. Netgears prising av harddisker, for modellene som leveres med dette, stiller vi oss litt undrende til.
For Mac-miljø blir Time Machine-støtten ekstra verdt å merke seg. Det skal imidlertid påpekes at dette er funksjonalitet som også Qnap og Synology har på planen, og som ifølge dem skal være på plass om ikke lenge for en rekke av deres enheter. Man skal også merke seg at den enklere og rimeligere Netgear ReadyNAS Duo, som vi tidligere har testet, gjennom firmware-oppdateringer nå har fått Time Machine-støtte.
LES OGSÅ: TEST: Større nettlagring fra D-Link