TEST: Tøff - og litt meningsløs GPS

Mio var først ute med navigasjon i 3D. Tøft, men har det noe for seg?

Publisert Sist oppdatert

Med brask og bram, eller i det minste en engasjert pressevisning, kunne Mio like før jul vise frem sin seneste navigasjonsenhet. Med avansert maskinvare og tilsvarende avansert programvare skulle forbrukerne vinnes.

Mio Digiwalker C620 er en avansert navigasjonsenhet som gir oss smakebiter av hva gps-fremtiden har å by på. I første rekke snakker vi om navigasjon i 3D.

Å påstå at C620 gir navigasjon i 3D er en overdrivelse, det gjør den nemlig ikke. Det den gir, er relativt detaljerte 3D-modeller av en del severdigheter. For Norges tilfelle er det lagt inn et tjuetalls severdigheter i Oslo, og det er det. Du finner modeller av Slottet, Holmenkollen, Munch-museet og så videre. Stilig, men kanskje ikke så veldig nyttig.

Da står det bedre til med utenlandske byer, hvor det er lagt til mange flere modeller. Paris har selvsagt Eiffel-tårnet og Triumfbuen, mens London har Buckingham Palace og Big Ben, og så videre. Kjekt om du sliter med å finne frem til severdighetene.

Fokus på 3D

Selv om Mio i all hovedsak fokuserer på 3D-modeller og avansert maskinvare når de snakker om C620, er det ikke dette vi ble mest imponert over. Det er så klart tøft, men nytteverdien er ikke den største enn så lenge. Vi lot oss derimot imponere over en del andre elementer.

En nyhet i C620 er bruken av topografiske kart, altså at fjell, høydedrag og daler vises på skjermen. Dette er en morsom funksjon som gjør det noe lettere å kjenne seg igjen i området du er i. Dessverre skal det en del høydeforskjell til før topografien blir videre synlig på skjermen. Dermed har denne funksjonene fint lite for seg i relativt flate landskap.

Desigmessig er Mio Digiwalker C620 blant de bedre enhetene vi har sett den siste tiden, det er rent og pent, med stramme linjer. Overflaten er matt svart.

Mio har utstyrt C620 med en stor og god skjerm på 4,3 tommer. Det gjør at det er god plass til både kart, 3D-modeller og all ekstra informasjon du trenger under reisen.

I det du slår på enheten møtes du av oversiktlige og gode menyer, og det er for det meste enkelt å finne frem til funksjonene du trenger.

Ett eller flere punkter

Det å taste inn adresser er raskt og enkelt unnagjort via et par tastetrykk på skjermen. Med adressen plottet inn tar ruteberegningen et par korte sekunder.

Mio er ikke den raskeste enheten vi har prøvd, men får godkjent - et lite sekund fra eller til gjør sjelden den store forskjellen. På omregning av ruter er Mio svært rask, et par sekunder er alt som trengs.

Under innplotting av ruten har du muligheten til å enten gå direkte til målet, eller legge inn flere destinasjoner du vil stoppe innom. Kjekt om du for eksempel er på bilferie og vil innom flere severdigheter, eller om du jobber som bud og har flere leveranser spredt rundt i byen.

For førstnevnte kategori kan det være verdt å nevne at Mio har en svært god POI-funksjon (interessepunkter). Det skal godt gjøres at du ikke finner det du trenger her. Vi merket oss dog et par svakheter med denne, blant annet at vi ble sendt utenbys når vi sto i Larvik og ba om nærmeste Ford-forhandler, selv om den egentlig lå bare en kilometer unna.

Presise instruksjoner

Stemmeinstruksjonene er presise og kommer i god tid, slik at du ikke risikerer å måtte vrenge bilen rundt en sving i siste liten. Du kan også velge å få instruksjonene som ikoner på skjermen. Som de fleste nyere gps-er gir Mio god oversikt ved hjelp av ikonene.

Ikke minst er rundkjøringsfunksjonen blitt svært god, og gir god indikasjon på hvilken avkjørsel du skal ta, både på selve kartet og via ikonene. Svært nyttig når du kjører i et ukjent område.

Mio Digiwalker C620 kommer for det meste med vettuge forslag når den beregner ruten til målet ditt. Ved innplotting av adressen kan du velge mellom flere forskjellige rutealternativer, og du finner valg for raskeste rute, korteste rute, den mest økonomisk vettuge ruten eller vei med minst mulig svinger.

Dessverre finnes det ikke rutevalg med mest mulig svinger, noe som kunne vært et morsomt valg i tørt sommervær.

Som de fleste andre produsenter den siste tiden er C620 mer enn bare en ren navigasjonsenhet. Her får du både mp3-spiller og mulighet til å se bilder fra SD- eller MMC-kort. Det er også lagt til en håndfrifunksjon via blåtann.

Kombinert med muligheten til å synkronisere kontaktlister i Outlook blir håndfrifunksjonen av de bedre vi har sett på enheter i denne prisklassen. Dessverre var både mikrofon og høyttaler i svakeste laget for vår del, men vi tør gjette at den er mer en kraftig nok i en bil med et mer normalt innvendig støynivå.

Konklusjon

Mio Digiwalker C620 er en svært behagelig enhet å ha med å gjøre. Den ser bra ut, menyene er enkle og intuitive, og det er lett å finne frem til det du trenger av funksjoner. Enheten er ikke den raskeste vi har prøvd når det gjelde beregning av ruter, men er rask nok til at vi ikke plages av det.

Når det gjelder omregning av ruter er enheten blant de bedre vi har testet den senere tid. C620 er for det meste også flink til å finne vettuge ruter, om du nå velger lang, kort, rask og så videre. Tilbakemeldingene kommer i god tid før det er på tide å svinge av, og de er for det meste presise og gode.

Alt i alt fungerer navigasjonen svært godt. Også ekstrafunksjonene fungerer som forventet, men ikke mer. Håndfrifunksjonen plages, i alle fall for vår del, av litt for svak høyttaler og mikrofon. Det samme gjelder mp3-funksjonen, men til det har vel de fleste uansett et innebygd stereoanlegg som egner seg bedre.

Mio Digiwalker C620/FW

Pris: Ca kr 3 400 inkl. mva. Internett: www.mio-tech.be

+ Pent design. Enkle menyer. Rask ruteomregning. Synkroniserer kontaktliste mot Outlook. Presise instruksjoner som kommer i god tid. Tøft med 3D! - Litt svak håndfrifunksjon. Tidvis litt treg ruteberegning.

Fakta: 4,3-tommer skjerm, 480 x 272 piksel oppløsning, 400 MHz CPU, SiRFstarIII GPS-brikke, 2 GB ROM-minne, 64 MB flashminne. Mål: 126 x 81 x 19,9 mm, vekt 170 gram.

Se flere bilder av Mio Digiwalker C620 her.