Apple iPhone 4 verdt en sekser?

TEST: Apple setter ny standard med iPhone 4.

Publisert Sist oppdatert

iPhone 4 er, som navnet antyder, Apples fjerde iPhone. Man kan si mye om den amerikanske it-giganten og deres evne til massesuggesjon, men at selskapet stadig har evnen til å komme opp med innovative og enkle løsninger som i tillegg ser bra ut, er vanskelig å benekte.

Den fjerde iPhone-en er en kombinasjon av både gammelt og nytt, og med stadig tøffere konkurranse på smartmobilmarkedet har Apple måttet heve standarden ytterligere.

Minimalistisk design

En kan ikke unngå å legge merke til at iPhone 4 har fått en ny design. Borte er den avrundede baksiden i plast, i stedet har hele telefonen fått en solid og stilren look med en ramme i børstet stål og en helt flat glassplate både foran og bak.

iPhone 4 føyer seg inn i rekken av lekre Apple-produkter, og med den nye utformingen opplever vi telefonen som både solid og eksklusiv. Den ligger ikke like naturlig i håndflaten som før, på både godt og vondt. Såpestykke-følelsen som man kan få når man betjener de eldre utgavene med én hånd er imidlertid borte.

Det er likevel aldri noen tvil om at det er en iPhone vi har med å gjøre. De runde hjørnene, den store glasskjermen og den runde hjemknappen gjør telefonen lett gjenkjennelig. Men telefonen er blitt både tynnere og smalere enn sist – bare 0,93 centimeter tykk og ifølge Apple den tynneste smarttelefonen på markedet. I bredden måler den 5,86 centimeter.

Telefonen veier ørlite mer enn før (opp fra 135 gram til 137 gram). Mange har kommentert at den føles mye tyngre enn forgjengeren, dette kan muligens skyldes den nye designen og materialene som brukes.

iPhone 4 er noe tynnere enn sin forgjenger iPhone 3GS.

Volumknappene på venstre side har fått en ny minimalistisk design, og er nå to adskilte runde knapper for høyere og lavere volum. Lydløsknappen er stort sett den samme, bare litt mindre slarkete. Simkortskuffen er flyttet fra toppen av telefonen til høyre side, men er nå av typen mikro-sim (en mindre versjon av simkortene som i dag er standard i de fleste mobiltelefoner). Apple-dock-inngangen befinner seg nederst som før, mellom høyttaleren og hovedmikrofonen. På toppen finnes knappen for av/på og tastelås, en mini-jack-inngang og en ny mikrofon som brukes for støyreduksjon under lyd- og videosamtaler.

Støyreduksjonen fungerer for øvrig svært bra – vi testet lydkvaliteten på samtaler rett ved en byggeplass, og personen i andre enden kunne ikke høre noe bråk fra gravemaskinene. En vanlig konsekvens av denne typen digital støyfjerning er imidlertid at hovedlydkilden forringes noe, og mottakeren av våre testsamtaler mente å kunne høre et snev av metallisk klang, uten at dette var til nevneverdig sjenanse.

Robust?

Mange ser ut til å bekymre seg over at iPhone nå kommer med glassplate både foran og bak. Fører ikke dette til flere knuste telefoner?

Ifølge Apple er den nye glassplaten 30 prosent hardere enn plast – den samme glasstypen brukes i frontruten på helikoptere og høyhastighetstog. Det betyr imidlertid ikke at telefonen er uknuselig.

Vi har selv droptestet telefonen på en høyst ufrivillig måte ved å miste den i bakken (ved et uhell). Heldigvis overlevde den fallet uten en eneste sprekk eller ripe, men vi vet om flere som har lidd en verre skjebne.

Antennedesign

iPhone 4s nye rustfrie stålramme er ikke bare pynt, den huser også telefonens nye antenneløsning. Metallrammen som omslutter telefonen består av to antenner, den ene er til Bluetooth, trådløst internett og gps, mens den andre antennen brukes til gsm-mottak.

Apple skrøt voldsomt av den nye antenneløsningen da iPhone 4 ble annonsert i begynnelsen juni, og Steve Jobs hevdet den ville gi langt bedre signal enn tidligere iPhone-er. Men i ettertid har antennen vist seg å være en betent affære for selskapet.

Mediene, oss inkludert, har skrevet side opp og side ned om de såkalte antenneproblemene, som oppstår når man holder telefonen på en spesiell måte med venstre hånd – det såkalte ”dødsgrepet”. Det er altså signalstyrken som svekkes når man kommer borti et visst punkt nederst på venstre side.

Vi har selv klart å gjenskape problemet, og signalstyrken har blitt svekket med et par prikker, men vi merket ikke noe til dårligere samtalekvalitet eller tapte signaler. Tester fra både norske og utenlandske medier viser at problemet også oppstår på andre telefoner, noe Apple gikk hardt ut med da det stormet som verst. Som plaster på såret har Apple valgt å tilby alle iPhone 4-kunder et gratis iPhone-futeral – les hvordan du bestiller det her . Hvis du er i det humoristiske hjørnet kan du bestille et eget iPhone 4-plaster.