TEST: Plantronics Backbeat Pro - Trådløs lykke

Lekre, smarte og trådløse hodeklokker med aktiv støydemping og 24-timers batteritid.

Publisert Sist oppdatert

Jeg innrømmer det. Jeg er frelst. Etter fire uker med Plantronics nye Backbeat Pro på hodet er det ikke noe annet som duger.

Ved første blikk så de svarte hodetelefonene både tunge og klumpete ut, men de viste seg snart å være svært behagelige. De er riktignok litt større enn mange av konkurrentene, men er lettere enn de ser ut. I tillegg veies dette opp med komfortable øreklokker og behagelig passform. For ikke å snakke om funksjonalitet, brukervennlighet, støydemping som virkelig fungerer, «smarte» sensorer og en batteritid å dø for.

Svart og lilla

Backbeat Pro kommer i en stor eske med bruksanvisning, etui for oppbevaring eller transport, USB-kabel og 3,5mm minijack. Selve headsettet er i svart imitert lær og plast, bortsett fra innsiden av øreklokkene, som er lilla og dessuten merket med en stor «L» og «R» for henholdsvis venstre og høyre. Hodetelefonene kan justeres på vanlig måte, og klokkene passer godt over ørene uten å stramme eller føles ukomfortable, selv med caps på hodet.

Øreklokkene kan vris 90 grader, og legges flatt på bordet eller i etuiet som følger med. Med øreklokkene snudd på denne måten passer det dessuten godt rundt halsen uten å virke ubehagelig stramme.

Det er likevel litt synd at de ikke kan foldes inn, for å ta enda mindre plass i sekken.

Blåtann og NFC

Backbeat Pro støtter Bluetooth og NFC for trådløs overføring av lyd. Headsettet støtter IOS, Android, Windows og Mac, og du kan koble opp to kilder samtidig. Den kan også kobles til datamaskin via medfølgende USB-kabel, eller du kan bruke minijack-en som følger med for å koble til hva det skulle være av lydkilde.

Overgang fra en kilde til en annen gikk smertefritt, jeg kunne gå fra pc-en til Iphone helt uten videre og uten problemer.

Under testen ble mesteparten av tiden brukt til å strømme musikk, lydbøker og tidvis film fra en Iphone. Det er veldig befriende å slippe kabel, og samtidig få god lyd. I praksis kunne jeg bevege meg opp i mot 12 meter fra spiller uten å miste tilkoblingen. Med spilleren i lommen og headsett på hodet var alt fryd og gammen.

Aktiv støydemping

Alt av skrålende babbel og skravl på kontoret og barneskrik på t-banen druknet med aktivert støydemping. Hodetelefonene har to mikrofoner, en på hver side, som trekker inn bakgrunnsstøy og er veldig effektiv med å dempe den. Et kjekt triks er forresten at du med et enkelt trykk på hodetelefonen kan sende musikken ut i bakgrunnen slik at du kan prate eller høre hva som skjer rundt deg uten å være nødt til å ta av headsettet.

Det er samtidig verdt å merke seg at lydkvaliteten med aktiv støydemping er en ganske så annen opplevelse enn når funksjonen er av. Spesielt blir diskant og mellomtoner noe tamme uten aktiv støydemping. Med ANC på er lydkvaliteten derimot på topp, med tydelige detaljer og en (for meg) nær-perfekt bass.

Smarte funksjoner

Backbeat Pro kommer med en vanlig 3,5mm kabel med vanlige funksjoner som play, skip, pause og volum.

Men som seg hør og bør med trådløse hodetelefoner sitter funksjonene på øreklokkene. På høyre side sitter volumkontrollen i form av et hjul. Drei denne forover for å øke lydstyrken, bakover for å dempe. På høyre øreklokke, helt på utsiden sitter også play og pauseknappene. Denne kan brukes for å svare eler legge på samtaler, og legger lyden i bakgrunnen om du hører på musikk og trenger å følge med på noe som skjer rundt deg. Av- og på-knapp er også på høyre øreklokke.

På venstre øreklokke er det et tilsvarende hjul som brukes til å skippe frem eller tilbake i den aktive spillelista.

Men den kuleste funksjonen er at sensorer på headsettet automagisk pauser musikken når du tar av headsettet - og fortsetter å spille når du tar dem på igjen. En veldig praktisk, og veldig stilig funksjon. Den sparer også batteritid, da hodetelefonene går inn i automatisk dvale når du tar dem av.

Du trenger heller ikke ta av deg headsettet eller sjekke status på mobilen for å se hvor mye batteri som gjenstår - et lett trykk på høyre øreklokke og en høflig damestemme informerer om status på batteri og oppkobling. Når headsettet er koblet til en mobiltelefon, vil hun også informere deg om at telefonen ringer.

Batteriet som ikke ville dø

Noe som virkelig imponerer med Backbeat Pro er batteritiden. Plantronics lover 24 timers lyttetid med ANC aktivert på én oppladning, og så langt jeg kan se stemmer dette faktisk. Jeg hadde headsettet til test i omlag tre uker, og på den tiden var jag bare nødt til å lade helt opp én eneste gang.

Det var riktignok praktisk vanskelig å teste 24 timer i strekk, men daglig bruk så og si eksklusivt over Bluetooth og alltid med aktiv støydemping, var det likevel ikke nødvendig å lade på nytt før hodetelefonene måtte reise tilbake til Plantronics. Veldig imponerende.

Du kan også bruke Backbeat med en vanlig 3,5mm audiokabel om du skulle gå tom for batteri. Men lyden er bedre med batteri enn passiv.

Konklusjon

Backbeat Pro gir deg veldig, veldig mye for pengene. Lyden er god, både trådløs og med kabel, og det er vanskelig å argumentere mot den utrolige batterilevetiden. Støydempingen fungerer slik den skal, og etter man har vent seg til den litt uvanlige følelsen man kan få av aktiv støydemping, blir disse hodetelefonene raskt uunnværlige i et bråkete kontorlandskap eller hjemme i stua for den saks skyld.

Smartfunksjonene som gjør at hodetelefonene stopper å spille når du tar dem av, og fortsetter der de slapp når du tar dem på igjen er også veldig kjekt, og ikke så lite imponerende - på tross av at alt som egentlig trengs er et kjapt klikk på pauseknappen.

Det at hodetelefonene, på tross av den litt klumpete formen, ikke føles tunge når du har dem på hodet er nok et pluss, men det som virkelig avgjorde karakteren er den utrolig gode batteritiden. Jeg måtte lade hodetelefonene fullt én gang under den tre uker lange testperioden, og brukte dem flere timer hver dag - i tillegg til et par turer hjem i helgene. Plantronics løfte om 24 timer spilletid holder tilsynelatende vann.

Til syvende og sist - har du råd til inngangsbilletten, og ønsker deg ett par knakende gode aktivt støydempende trådløse hodetelefoner, da tror jeg du kommer til å bli svært fornøyd med kvalitet og funksjon som Backbeat Pro tilbyr.