TEST: 27" iMac - Stor, sterk og stilig
Toppmodellen i iMac-serien med Core i7-prosessor er ingen pingle.
En iMac er en relativt ukomplisert maskin. Ukomplisert i den forstand at du får skjerm og datamaskin i ett, og alt nødvendig tilbehør med på kjøpet. Her er det bare å ta maskinen ut av esken, koble til strømledningen og så er du i gang.
iMac-serien har eksistert siden 1998. Maskinene har endret både form og farge siden den gang, men det enkle og brukervennlige konseptet er fortsatt en stor hit blant Apple-kunder, så vel hjemme som på kontoret. Ytelsesmessig holder maskinene også stand, så mye at kraftpluggen Mac Pro i senere tid har merket presset.
Da Apple lanserte nye iMac-er i mai, lot de den minimalistiske aluminium-og-glass-designen som vi er kjent med fra senere år, stå uforandret. De store nyhetene ved vårens oppgradering var Intels nye Sandy Bridge Core i-prosessorer, nye AMD-grafikkort, nytt FaceTime HD-webkamera og nye Thunderbolt-porter for høyhastighetsoverføringer.
iMac kommer i dag i to ulike skjermstørrelser, 21,5-tommer og 27-tommer. For mange holder den minste i massevis, men for dem som ønsker større skjerm og enda bedre ytelse, kan storebror være noe å ta en titt på.
LES OGSÅ:
Mange valgmuligheter
Det er tilsammen fire ulike standardmodeller i den nyeste iMac-serien, to med 21,5-tommer skjerm (til 9490 kroner og 11690 kroner) og to med 27-tommer skjerm (til 13490 kroner og 15490 kroner). Samtlige maskiner kommer med Intels Core i5-prosessorer med fire kjerner. I toppmodellene er det mulig å oppgradere til en kraftigere Core i7-prosessor. Grafikkortene er fra AMD. I inngangsmodellene tilbys Radeon 6570 og 6770M med 512 megabyte minne, mens i toppmodellen tilbys Radeon 6970M med én eller to gigabyte minne. Sistnevnte er en ganske kraftig grafikkprosessor, mens de øvrige er mer midt på treet. Alle grafikkprosessorene er i utgangspunktet designet for bærbare datamaskiner.
Hva gjelder lagringsplass kommer alle bortsett fra den billigste med en harddisk på én terabyte og 7200 o/min som standard. Inngangsmodellen kommer med 500 gigabyte harddisk. Lagringskapasiteten kan økes, men det vil koste deg ekstra. Går du opp fra én til to terabyte, er prispåslaget 1230 kroner. På flere av de nye iMac-modellene tilbyr Apple også en 256 GB SSD-enhet i stedet for eller i tillegg til vanlig harddisk. Markedsprisen på en god SSD-enhet i denne størrelsen er i overkant av 3000 kroner - Apple tar 4100 kroner for å bygge inn en slik løsning.
De nye iMac-ene har fysisk støtte for Serial ATA-3-disker, som kan få en kapasitet på opptil 6 GB per sekund, men er utstyrt med ATA-2-disker med bare halve makshastigheten, 3 GB per sekund. SATA-3-disker blir imidlertid stadig mer vanlig, så det kan hende at Apple velger å tilby dette i fremtiden.
Alle fire modeller kommer med 4 gigabyte minne, men maskinene har fire minnekortplasser, og det er mulig å utvide til 16 gigabyte. For 8 gigabyte minne må du for eksempel betale 1640 kroner ekstra. Alle modellene kommer også med Intels nye høyhastighetsport Thunderbolt, som byr på overføringshastigheter på opptil 10 gigabyte per sekund. 21,5-tommeren har én Thunderbolt-port, mens 27-tommeren har to.
LES OGSÅ:
Utseendemessig har det som nevnt ikke skjedd noen forandringer med iMac fra fjorårets modeller. Alt-i-ett-maskinen kommer som før i et nærmest helstøpt stykke børstet aluminium og forsiden er så å si dekket av glass. Her får du altså skjerm og maskin i en og samme løsning. På siden av maskinen sitter dvd-brenner og sd-kortleser. På baksiden finnes gigabit-ethernet, Firewire 800, kombolyd inn/ut (analog og optisk), fire USB 2.0-porter, samt én eller to Thunderbolt-porter avhengig om du går for 21,5- eller 27-tommersmodellen. På undersiden sitter dessuten innebygde høyttalere. Med i pakken får du også Apples trådløse mus eller styreflate og trådløse tastatur, samt Mac OS X og programpakken iLife forhåndsinstallert.
Til tross for et særdeles brukervennlig konsept, må du ofre noe fleksibilitet når du velger en iMac. Maskinene har en slank og kompakt design som er ikke laget for at brukere skal kunne tukle noe særlig med dem selv, og den eneste maskinvarekomponenten det er mulig å bytte selv er minnebrikkene. Denne prosessen er riktignok ikke så veldig vanskelig. Med 2011-modellene av iMac har Apple også gjort det nærmest umulig for brukere å bytte harddisk selv. Alt annet er bare å glemme. Tenk derfor nøye gjennom hva slags maskin du vil ha og hva du vil bruke den til når du bestiller.