Lynrask dobbeldisk med Thunderbolt

Western Digitals nye My Book Velociraptor Duo kombinerer raske disker med Thunderbolt. Preformatert for Mac.

Publisert Sist oppdatert

Thunderbolt gjorde sitt inntog på Apples maskiner i fjor og har nå også kommet til flere pc-er.

Grensesnittet kan benyttes til en rekke forskjellige formål, men mest sentralt står foreløpig lagringsmedier. For vanlige eksterne harddisker og usb-minnepinner vil USB 3.0 gjøre nytten. For ultraraske eksterne SSD-er og harddisker i RAID vil USB 3.0 være en flaskehals og Thunderbolt blir mer aktuelt.

10 000 o/min

Western Digitals Raptor-serie av harddisker har vært på markedet siden 2003. Det unike med disse diskene er at de kombinerer rotasjonshastighet på 10 000 o/min. med tilkoblingsgrensesnittet man finner i vanlige pc-er og ellers internt i eksterne harddisker - Serial ATA.

Vanlige harddisker på markedet ellers med Serial ATA-grensesnitt har normalt hatt 5 400 eller 7 200 o/min. rotasjonshastighet, mens SCSI og SAS-harddisker rettet mot blant annet nettverkstjenere har vært alternativet om man trengte disker med over 7 200 o/min. rotasjonshastighet.

Den økte rotasjonshastigheten gir ikke bare økt overføringshastighet fra platemediet. Vel så viktig er at aksesstiden for lese- og skriveoperasjoner blir redusert.

Tidligere i år lanserte Western Digital sin Velociraptor-modell med kapasitet på 1 terabyte. Det er denne det benyttes to av i nye My Book Velociraptor Duo. De to diskene blir her satt opp i RAID 0, hvilket fordeler lese-data mellom de to diskene for å øke både lese- og skriveytelsen. Ifølge Western Digital skal dette gi hastighet på opp mot 400 megabyte i sekundet i tillegg til den raskere aksesstiden.

En vanlig ekstern harddisk med USB 3.0-grensesnitt vil gjerne kunne ligge på 100-130 megabyte per sekund i overføringshastighet.

I tillegg til at harddiskene internt i My Book Velociraptor Duo kjører i RAID, vil man kunne seriekoble to eller flere disker i mange systemer og kjøre disse i RAID. Dette skal ifølge Western Digital kunne gi opptil en ytterligere fordobling av ytelsen.

Et alternativ er også å sette harddiskene i My Book Velociraptor opp i RAID 1. De samme dataene vil da lagres på begge diskene, og skulle den ene av diskene krasje, vil dataene fortsatt være tilgjengelig fra den andre disken. Ytelsesmessig vil et oppsett med RAID 1 ha omtrent samme nivå som én enkelt vanlig Velociraptor-harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Velociraptor 1TB: Rask snurredisk

Hvem trenger?

Rent ytelsesmessig vil man kunne si at en ekstern SSD vil levere bedre ytelse enn en My Book Velociraptor Duo. Ønsker man imidlertid høy lagringskapasitet, blir bruk av SSD-er dyrt. For en SSD på 1 terabyte må man ut med over 15 000 kroner. En enkelt 1 terabyte Velociraptor-harddisk for intern bruk koster cirka 1 500 kroner.

For brukere som krever plass til store datamenger kombinert med høy ytelse, for eksempel for semi-profesjonell og profesjonell videobehandling og bildebehandling, er harddisker fortsatt det mest aktuelle.

Western Digital fokuserer i utgangspunktet på Mac-brukere og My Book Velociraptor Duo kommer preformatert for Mac OS X. Det er imidlertid mulig å formatere harddisken for bruk under Windows.

Pris på det norske markedet har vi foreløpig ikke sett. Veiledende pris er i Western Digitals pressemelding oppgitt til 949 euro. På det norske markedet forventer vi da en pris på tett opp under 7 000 kroner.

Western Digital leverer også modellen My Book Thunderbolt Duo. Denne leveres med opptil 6 terabytes lagringskapasitet og har en pris på under 5 000 kroner. Her benyttes imidlertid harddisker med halvparten så rask rotasjonshastighet som My Book Velociraptor Duo. Test av My Book Thunderbolt Duo kan du lese her .

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8Z77-V Premium: Superhovedkort med Thunderbolt og SSD