TEST: Chieftec CH-07 - Kjølig, enkelt og rimelig

Chieftec er trolig kabinettprodusenten som har solgt flest kabinett i Norge de ti siste årene. Vi har sett på deres nyeste miditårnmodell, CH-07, hvor det skal litt av et system til at det blir for hett.

Publisert Sist oppdatert

Vi har ved jevne mellomrom i snart ti år hatt tester Chieftecs kabinetter. Mens andre aktører har hatt en rekke modeller som på innsiden har sett helt forskjellig ut, har Chieftec vært konservative i henhold til utviklingen av sine kabinetter. Videre har selskapet fortsatt å fokusere på vanlige stålkabinetter, og etter erfaringer med en del forskjellige rimelige aluminiumskabinetter har man også etter hvert sett at så lenge man ikke har noen spesielle behov for å forflytte pc-en, trenger ikke aluminium ha fordeler. Vi har etter hvert opplevd en del rimeligere aluminiumskabinetter hvor kvaliteten har vært så som så, hvilket kan ha gitt utslag i form av vibrasjonslyder, upraktiske løsninger og skarpe kanter. Vektforskjellen mellom et bra aluminiumskabinett med litt tykkere plater og et mer tradisjonelt stålkabinett trenger heller ikke være så veldig stor.

LES OGSÅ:

TEST: Pent, stille og rimelig

Stort

Rent størrelsesmessig er CH-07 (Dragon II) det samme som Chieftec har hatt for sine mest populære modeller lenge. Det er fire 5,25-tommers-brønner, hvor den ene kan benyttes for 3,5-tommers-enheter som trenger åpning i front (diskettstasjon, minnekortleser, viftekontroller o.l.), en 3,5-tommers-brønn rett under 5,25-brønnene og seks harddiskbrønner. Harddiskene monteres på skinner slik at monteringen er uten verktøy. Sidestilte diskbrønnen gjør det også svært enkelt å installere disker - komponenter på hovedkortet kommer ikke i veien.

Kabinettet veier tomt cirka 11 kilo og måler 54 x 21 x 48 cm.

I front finner man to usb-porter som kan kobles mot intern usb-tilkobling på hovedkortet. I tillegg er det en eSATA-kontakt. Vi har ikke hatt problemer denne gangen, men det skal sies at det er en del eSATA-harddisker som ikke alltid vil fungere mot braketter koblet til hovedkortet for å gi eSATA, eller porter i front av kabinettet. Problemet er at det gir en lengre kabel og en mellomkobling i porten. Dette reduserer signalkvaliteten. Samtidig må vi si at foreløpig er bruken av eSATA begrenset, og de fleste hovedkortene i dag har eSATA-port direkte på I/O-panelet.

I en av kabinettets harddiskbrønner finner man en plastboks hvor skruer er samlet. Man får her også plass til kortplassdeksel som ikke er i bruk. Dette er en praktisk løsning vi liker.

God kjøling

Det skal være sagt at det nok er mange som overvurderer hvor mye kjøling deres pc trenger. Det trenger ikke være romtemperatur i kabinettet. La oss si at man har en moderne kraftig prosessor og et grafikkort i mellomklassen og et par harddisker trenger man ofte ikke mer avkjøling enn viften bak i kabinettet i kombinasjon med strømforsyningen. Eventuelt kan det være aktuelt med en vifte i front for bedre kjøling av disk og gjennomstrøm av luft gjennom kabinettet.

Kabinettet leveres med tre 120 mm vifter og en 250 mm vifter. To 120 mm vifter er plassert i toppen og en framfor harddiskbrønnen. Den gedigne 250 mm viften er plassert i selve døren. I tillegg har man mulighet for å montere en 120 mm vifte bak i kabinettet. Ønsker man en vifte her kan man også flytte en av de andre 120 mm-viftene i kabinettet. Det er bak på kabinettet også to hull for for slanger hvis man benytter en ekstern vannkjølingsløsning.

I praksis kan man få det til å blåse svært godt i kabinettet. For at all denne kjølingen skal være nødvendig snakker vi om et system med flere grafikkort, svært strømhungrig prosessor og flere harddisker.

Vi monterte opp et system med blant annet en AMD Phenom II X4 965-prosessor, hvilket i skrivende stund er AMDs toppmodell, ATI Radeon HD 4870-grafikkort, Enermax 500W strømforsyning og to harddisker.

Viftene er ikke av de mest stillegående, og benyttes alle viftene blir det hele slettes ikke stillegående. Men som sagt, det vil være de færreste som har behov for å bruke alle viftene. I tillegg er det en del hovedkort i dag som støtter regulering av flere kabinettvifter. Viftene i kabinettet har både 3-pinners-kontakt for tilkobling til hovedkort og 4-pinners Molex-kontakt for tilkobling rett til strømforsyningen. Det vil her også være mulig å koble en vifteregulator mellom vifte og hovedkort – om så helt rimelige løsninger som består av en motstand som gir en fast spenningsreduksjon som senker viftehastigheten, men også regulatorer der man kan velge viftehastighet. Ser vi det opp i mot en del kabinetter fra Antec, kunne man ønsket at Chieftec leverte vifter med regulator påmontert. De fleste kabinettene fra Antec som vi har testet har hatt tre viftehastigheter å velge mellom. Dette blir imidlertid et element som øker prisen for viftene.