Denne papirlappen er et batteri

Syltynt nanobatteri fremstilles av cellulose.

Publisert Sist oppdatert

Når mobile enheter skal lages mindre er det gjerne batteriet som setter begrensningen for hvor små de kan bli. Nå har imidlertid amerikanske forskere ved Rensselaer Polytechnic Institute utviklet en revolusjonerende batteriteknologi ved å smelte nanorør av karbon fast til papirlignende flak bestående av 90 prosent cellulose.

LES OGSÅ: Nanorør for fremtiden

Noanorørene oppfører seg som elektroder og gjør det mulig å for lagringsenhetene å lede elektrisitet. Karbonstoffet gir papiret et sort utseende, men Ifølge forskerne skal det både se og kjennes ut som helt vanlig papir.

Batteriet skal fungerer både som et konvensjonelt litium–ion-batteri eller en superkondensator, slik at det både kan levere en stabil spenning over tid eller raske utladninger av høyere intensitet.

Batteriet kan bare levere en spenning på 2,5 volt, men det skal være mulig å legge flere lag oppå hverandre for å øke spenningen.

– Vi har gjort tester med ti lag, men det er ingenting som hindrer deg i å benytte 500 lag om du vil, forteller professor Robert Linhardt til nyhetsbyrået AFP.

Tåler ekstremkulde

I tillegg har batteriteknologien fantastiske egenskaper når det kommer til temperatur og kan fungere fra +148 til - 73 grader Celsius.

Oppfinnelsen vil kunne bane vei for en rekke nye produkter. I tillegg til konsumentelektronikk håper forskerne at man også kan utnytte batteriteknologiens vekt- og størrelsesfordeler innenfor medisin-, fly- og bilindustrien.

Mer informasjon om teknologien finner du på hjemmesiden til Rensselaer Polytechnic Institute