Er iPad 3G verdt kostnadene?

Med iPad 3G kan du surfe overalt, men det går sakte og kan bli dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Macworld.no var tidlig ute med å teste iPad da den ble tilgjengelig i USA fra 3. april. Nå har vi på nytt hentet en iPad fra USA: Den nye 3G-modellen som kom i salg 27. april.

Siden verken iPad eller iPad 3G er noe offisielt produkt på det norske markedet ennå, er det en del spørsmål knyttet til bruken som ikke lar seg besvare fullt ut foreløpig.

Men her kan du i hvert fall lese om vårt førsteinntrykk av iPad 3G og noen av tankene vi har gjort oss om produktet.

Forskjellene

Utvendig er de to iPad-modellene omtrent identiske. Begge har en 9,7 tommer skjerm, veier rundt 700 gram og kommer i et solid og lekkert aluminiumsskall.

Les mer i vår test av iPad her

Den eneste synlige forskjellen er en tykk, svart plastkant på baksiden av 3G-versjonen.

Noen vil kanskje hevde dette er en design-gimmick for å kunne skryte av at man har den dyrere 3G-modellen, men plastkanten fungerer som et "vindu" for 3G-antennen. Radiobølgene kommer bedre gjennom plast enn aluminium, og gir dermed bedre mobildekning.

Apple byttet for eksempel fra aluminium-design til plast mellom første- og andregenerasjons-iPhone for å fikse problemer med nettopp dette.

En ikke synlig forskjell er at den nye modellen i tillegg har gps-antenne.

Koster mer

For 3G-funksjonalitet må du imidlertid punge ut noe ekstra. I USA koster 3G-modellene 130 dollar mer enn vanlige iPad, som for øvrig kommer i tre minnekonfigurasjoner; 16, 32 og 64 GB.

Tar vi en titt på prisene i Storbritannia og andre europeiske land hvor iPad snart kommer i salg, ser det ut til at pristillegget for iPad 3G ligger på et sted mellom litt under 800 kroner og litt over 900 kroner.

Det norske prisstillegget kan da fort havne på rundt tusen kroner, men det er egentlig umulig å konkludere før vi får de endelige prisene her til lands.

I tillegg til pristillegget for selve iPad-en kommer også utgifter for å bruke 3G - det vil si kostnader for surfing via 3G-mobilnettverket. Heller ikke her kan vi si noe helt konkret om norske priser på datatrafikk.

Netcom tilbyr sitt mikrosimkort som et ekstra kort på ditt eksisterende abonnement. Har du allerede en iPhone hos Netcom, vil du da betale samme priser for surfing.

Mikrosim

I motsetning til iPhone er ikke iPad 3G låst til noen leverandør, så du kan i utgangspunktet bruke den med hvilken som helst mobiloperatør du vil. Det eneste du trenger er et mikrosimkort - en simkort-type som er betydelig mindre enn den du har i din mobiltelefon i dag.

Netcom er allerede klar med sitt mikrosim-kort, og flere operatører, blant annet Telenor, har lovet at dette vil være på plass når iPad kommer til Norge.

Etter det vi vet er det imidlertid ikke noe stort problem å bruke iPad 3G om du ikke har et mikrosimkort nå.

Det uoffisielle trikset for å bruke 3G-modellen i Norge, som til og med kunder er blitt fortalt av Apple-forhandlere, er å klippe til et vanlig simkort. Vi har ikke selv prøvd denne metoden og tar ikke ansvar for at andre gjør det heller.