Med iPhone som fargemåler

Her er applikasjonene som gir deg full fargefrihet.

Publisert Sist oppdatert

Designere, interiørarkitekter og oppussingsentusiaster med sans for farger bør lese videre.

For en iPhone kan brukes til så mangt, inkludert både måle farger i den virkelige verden samt komponere fargepaletter digitalt.

Les også: Bang & Olufsen med designer-dock

Det finnes spesialverktøy for de profesjonelle. For eksempel har det skandinaviske fargeinstituttet en fargemåler som kan benyttes til å finne frem til fargekoder i NCS-systemet - som brukes blant annet til interiørmaling. Men slike er ikke gratis.

Men som lykkelig iPhone-eier, derimot, kan du laste ned en rekke apps som kan hjelpe deg med slikt. For eksempel kan kameraet i telefonen benyttes til å ta et bilde, som deretter kan analyseres for farger og som igjen kan gjøres om til en fargekode i en rekke forskjellige systemer.

Les også: HarmanKardon SoundSticks III

For det finnes løsninger for iPhone som kan håndtere både NCS-koder for pigmentbasert maling, Pantone-koder for trykk, RAL-koder for industrilakk, HEX-paletter for web - for å nevne noen.

For å håndtere NCS-farger finnes appen Peppermint. Her kan fotografier gjøres om til fargekoder, fargevifter kan blas i og ikke minst kan harmoniske fargekombinasjoner studeres. Peppermint for iPhone koster 21 kroner i iTunes App Store her .

Les også: iPhone klokke-kaos

En annen sikker vinner blant designere er PANTONE-fargekoder. Brukt i stor utstrekning i grafisk bransje for å beskrive farger for trykk. Er et komplett system med ulike implementeringer, avhengig av type trykk. For iPhone finnes appen myPantone, som kan kjøpes for 55 kroner i iTunes App Store her .

Til slutt nevner vi også appen iRAL for iPhone. Dette er en noe mer spesialisert app for designere og andre som har behov for å angi farger i standardiserte industrilakk-farger i RAL-spekteret. Appen Color Set kan komme til nytte her - den koster 17 kroner i iTunes App Store her .

Via NCS og X10Interactive.