Seks Jobs-argumenter mot Flash
Flash og fingre er ingen god kombinasjon, ifølge Apple-sjefen.
Apple-sjef Steve Jobs, som i nyere tid nesten fremstår som alle Mac-entusiasters brevvenn, svinger pennen igjen i et åpent brev til omverdenen med seks tanker rundt Flash. Det skjer ikke så ofte, men sist Jobs skrev et åpent brev var det om musikkbransjens krav om kopisperrer. Og vi vet hvordan den saken endte.
Nå tar Jobs en grundig gjennomgang av Adobes Flash-teknologi, som han betegner som avlegs, bygd i en tid da pc-ene dominerte, med sin tradisjonelle mus-betjening. Men i dag er vi kommet over i den mobile tidsepoken den alt dreier seg om lavt strømforbruk, berøringsfølsommer skjermer og åpne webstandarder, og der feiler Flash på alle punkter, hevder Jobs.
Selv lister han opp seks argumenter mot Flash, en multimedieteknologi som så dagens lys i 1996 og var med på lasset da Adobe kjøpte opp Macromedia. Flash brukes til å lage animasjoner, til å integrere video på websider og til å lage spill og mye annet.
Adobe er nå kommet med tilsvar. Jobs driver med røyklegging, hevder Adobes toppsjef Shantanu Narayen, som sier Apples forbud mot Flash på sine mobile enheter skader både programvarebransjen og brukerne.
Adobe-sjefen avviser påstanden fra Jobs om at Flash får Mac-ene til å krasje og sier at krasjene i stedet skyldes «noe» i Mac OS X.
- Flash en lukket standard
Jobs åpner friskt med mimring om de gode, gamle dagene da Apple og Adobe var venner. Den gang Adobe holdt til i en garasje. Dette vekker sikkert gode minner hos Jobs, som selv begynte sin IT-karriere i fosterforeldrenes garasje. Sannheten er at Adobe og grafisk bransje var Apples beste venner i de mørke årene på 90-tallet - noe Jobs beskriver som en nær-døden-opplevelse for Apple.
Siden har hellet snudd for Apple, men Jobs beklager seg over at Adobe er senest ut av tredjeparts-programvare-produsentene som støtter OS X fullt ut. Dette skjedde først nylig med lanseringen av Creative Suite 5-pakkene. Så det er trygt å si at vennskapet har surnet siden jappetiden.
Jobs hevder at Adobe fremstiller Flash som en åpen plattform, og Apples iPhone OS som en lukket. Jobs' oppfatning av dette er det diametralt motsatte: Flash er en 100 prosent proprietær teknologi der Adobe sitter med alle kortene uten å gi andre innsyn. Og i tillegg er man sent ute med å utvikle platformen.
Jobs sier videre at det er Apples strategi å satse på åpne standarder for nettet, og nevner blant annet Apples WebKit-initiativ - en rendringsmotor som ikke bare brukes av Apple i nettleseren Safari, men som Apple har gjort til en åpen teknologi som også brukes av Google i Android-leseren og av Palm, Nokia, Blackberry og mange andre. Jobs nevner også støtten for HTML5-utviklingen. Sistnevnte kan det se ut som om faktisk også Microsoft stiller seg bak med utviklingen av neste versjon av Internet Explorer.
- Mange Flash-alternativer
Den neste Adobe-myten som Jobs vil til livs er påstanden om at Apples iPhone ikke har tilgang til hele nettet. Grunnen til det skal være at video over Flash ifølge Adobe representerer 75 prosent av all video som finnes på nett.
Jobs tar til motmæle og sier at mange video-distributører nå tilbyr det mer moderne H.264-alternativet som fint kan spilles av på både iPhone og vanlige nettlesere. Faktisk er det en klar trend i retning av H.264. YouTube, som etter sigende står for omtrent 40 prosent av all video på nettet, er en briljant applikasjon på alle Apples enheter, og iPad gir kanskje den beste YouTube-opplevelsen overhodet, ifølge Jobs. Så dersom man tar i betraktning at mange tilbyr et alternativ til video over Flash, mener Jobs at vi får dekket våre videobehov uten Flash.
Tvilsom sikkerhet
Det tredje punktet på Jobs liste er sikkerhet, stabilitet og ytelse. Jobs viser til at Symantec har beskyldt Flash for å representere en av de største usikkerhetsfaktorene på nettet i 2009.
Dessuten er Jobs klar på at Flash generelt fungerer dårlig på mobile enheter, og at man fortsatt går og venter på Flash for smarttelefoner.
Flash spiser batterier
Neste punkt på listen er batterilevetid. Apple sier de har vært åpne for Adobes Flash-teknologi dersom selskapet kunne vise til god ytelse i kombinasjon med god batterilevetid. Apples egne tester tilsier at video over Flash, som altså må dekodes i software, tømmer batteriene dobbelt så raskt som H.264-video, som dekodes i maskinvaren. Mobilitet, lavt strømforbruk og lang batterilevetid er alfa og omega i mobilverdenen.
Flash basert på mus og tastatur
Videre er det altså slik at Flash er utviklet med tanke på konvensjonelle datamaskiner med mus og tastatur. Jobs påpeker at mange Flash-funksjoner i beste fall ikke vil kunne fungere som de er tenkt på en enhet som ikke har tastatur. Eller at de ikke virker i det hele tatt.
Den viktigste grunnen
Men det sjette og springende punktet er det faktum at Apple ikke kan leve med at Adobes multiplattform Flash kommer mellom utviklerne og Apple-plattformen.
Apple er livredd for at Flash som et mellomleggspapir kun vil støtte det minste felles multiplum mellom alle de forskjellige maskinvareplattformene det skal fungere under, og dermed hindre innovasjon fra Apples side.
Jobs viser blant annet til den dårlige statistikken Adobe kan vise til når det gjelder Flash-utviklingen for OS X generelt. Ifølge Jobs er Flash hovedgrunnen til at en Mac krasjer. Og Adobes løfter og tidsakser for Flash for en mobil plattform samt støtte for maskinvarebasert Flash under OS X har så langt ikke holdt vann.
Du kan lese Jobs' brev her (på engelsk).