Konkurrerer med Tandberg og Skype
Paradial har lansert komplett løsning for videokonferanser. Den kan konkurrere med Skype, men den lille norske bedriften vil heller selge til teleoperatørene.
Nå er det kommet til en SIP-server som håndterer oppsett av samtaler, en konferansebro som håndterer video og lyd og et klientprogram. Kort sagt en komplett løsning for videokonferanser for pc. Med serverparker i USA, Singapore og Norge kan Paradial invitere folk fra hele verden til å holde møter over nettet.
Gründerne er stolte av løsningen, men i stedet for å bruke store ord viser de til Jeff Pulver. Amerikaneren Pulver har i en årrekke vært profet og evangelist for tale over ip. Noe omstridt, men hans internasjonale konferanser Voice on the Net (VoN) er blitt bransjens samlingspunkt.
Organisasjonen Pulver.com lanserte i 2002 listen Pulver 100. Den omfatter ifølge Pulver.com de hundre selskapene som representerer fremtiden i utviklingen av «økosystemet for kommunikasjon». Paradial er stolte av å stå på listen. Dessuten kom Pulver selv innom i februar for å ta løsningene i nærmere øyesyn.
Skype og Tandberg
Daglig leder Kevin Kliland og teknisk sjef Espen Sjæran drar litt på det når de blir spurt om Tandberg og Skype.
-- Vi er mye billigere, men har vel lavere kvalitet. Så retter vi oss da mot pc-en på skrivebordet, ikke møterommet med dyrt utstyr. Vår løsning er like enkel å bruke som MSN Messenger, faktisk kan du godt bruke Messenger som klient, sier Skjæran.
-- Vår SIP-klient er den eneste som fungerer med alle nettverk, bedre enn Skype og andre. Vi får til og med spørsmål om vi kan levere vår løsning til bruk med Skype, sier Kevin Kliland.
Paradials løsning skiller seg fra Skype på flere vis. Mens Skype er en peer-to-peer-løsning hvor de forskjellige Skype-brukernes maskiner benyttes til å drive tjenesten, kobler Paradial samtaler og konferanser via sentrale servere. Mens Skype er proprietært, har Paradial basert seg på standarder. Noe de ser som sin fremste styrke.
-- Skype har så langt ikke støtte for video eller konferanser, mens vi tilbyr tale, chat, video og applikasjonsdeling mellom to brukere. Applikasjonsdeling mellom alle deltakerne i en konferanse er snart klar, sier Kliland.
Gjennom muren
«Gå gjennom brannmuren» er en frase som får sikkerhetsfolk og nettverksadministratorer til å fryse på ryggen, men Kliland og Skjæran avviser at det er noen sikkerhetsrisiko med løsningen.
-- Om du kjører tale og video over https er det jo like sikkert som nettbank. Hvis du synes det er en sikkerhetsrisiko å betale en regning i nettbanken, så kan du være skeptisk til oss også, sier de.
Kundene ser i alle fall ikke noen risiko. Nylig inngikk Paradial kontrakt med NIAD, et selskap som driver med videokonferanser i USA og Storbritannia. Ukjent for antakelig de fleste av Computerworlds lesere, men for de som er kjent med bransje, er en fjær i hatten for Paradial.
-- Vi har teleoperatører som holder på å evaluere løsningene våre, men jeg kan ikke si noe om hvem de er. Jeg håper vi kan komme tilbake over sommeren med gode nyheter, sier Kliland.
Selskapet har hatt et par emisjoner, men fortsatt eier de ansatte mesteparten av det. Nå er tiden kommet til å gå fra bare utvikling til også å selge, så det er ansatt nye medarbeidere til å ta seg av salg og markedsføring. Om en måneds tid skal de flytte til nye lokaler og da skal web-en friskes opp og nye brosjyrer trykkes. Så får vi se om Paradial kan bli et nytt Trolltech eller Opera.