Lekkert i lommen

Noen har bare ikke sansen for datamaskin i lommeformat. Men de som liker det, vil elske Palm Tungsten T3.

Publisert Sist oppdatert
Palm, nå Palm One, har solgt over fem millioner digitale hjelpere (pda-er, lommepc-er, håndholdt datamaskin -- kjært barn, vet du) i Europa. Målt opp mot de enorme antall mobiltelefoner som selges kan det virke lite, men det er ingen andre som har tilsvarende salgstall.

Selv om noen har erklært pda-en død, fortsetter Palm One og andre å lansere nye modeller. Som er raskere, mindre, enklere og bedre på alle mulige måter. Toppmodellen Tungsten T3 lanserte Palm One i oktober, men testpiloten måtte vente til begynnelsen av desember før den havnet i hans hånd.

Der ble den imidlertid værende. Om forgjengeren Tungsten T, skrev testpiloten at han ikke ville slippe den før du brekker fingrene hans. Men det var før T3 dukket opp med større skjerm, mer minne, flere forbedringer i operativsystemet og medfølgende programvare. Fire gram lettere og en millimeter tynnere er den også.

Det første som slår deg med Tungsten T3 er den flotte skjermen, som er den største på noen pda; 320 x 480 punkter transreflektiv og 65.536 krystallklare farger. At den enkelt kan vris til landskapsvisning gjør det til en nytelse å jobbe med Word-dokumenter og Excel regneark.

En nyhet jeg ikke er sikker på om jeg ble så veldig glad for, er Grafitti 2, den nye måten å skrive på Palmen på. Etter snart to måneder er jeg fortsatt innom hjelpemenyen, mens forrige versjon Grafitti satt nesten fra dag én. Smakssak, men det går an å bytte tilbake. Dog ikke med støtte fra Palm One, men ved hjelp av Freeware.

Flere av programmene som følger med er bedre forberedt for å benytte navigator-knappen som ble introdusert med den første Tungsten. En rekke funksjoner kan utføres med én hånd, som for eksempel å finne frem i adresselisten og slå nummeret til vedkommende direkte.

Det krever Bluetooth i telefonen, men det har du om du vil bruke T3- til mobil epost, sms og endog web. Det siste fungerer faktisk ganske bra nå. (Selv om det ikke er Opera webleser, kan en sjåvinistisk innvending være). Og Bluetooth-oppsettet er, som så mye annet, blitt virkelig enklere.

Minnet i T3 er på 64 megabyte, hvor brukeren får disponere 52 megabyte. Nok plass i masser, men ikke om du vil lagre en masse mp3-filer. Da må du til med et SD- eller MMC-kort. Real Player er forhåndsinstallert og det er uttak for stereo hodetelefoner. Forgjengeren hadde mono! Testpiloten har imidlertid ikke brukt for mye batterikapasitet på slikt.

Heller ikke på video, selv om videoavspilleren Kinoma Player også er installert. Da heller legge inn familiebilder i bøtter og spann. Med den gode skjermen er det omtrent som å ha et helt album i lommen. Noe å imponere bestemor med.

Mens tidligere Tungsten-modeller har hatt et plastdeksel som blir ripete og er vrient å håndtere med én hånd, har T3 et deksel i skinn som er festet i toppen. Enkelt og funksjonelt. De ordene kan forresten stå som en beskrivelse av T3 som sådan. Umiddelbar forelskelse og sim-kort seks.