UBUNTU: Bq Aquaris M10, her med Android, kommer snart i Ubuntu-versjon.

Pc/mobil-konvergens på Ubuntu

På samme måte som Windows har fått sin Continuum-funksjon, får Ubuntu snart den samme egenskapen.

Dette innebærer at man vil kunne koble et nettbrett som kjører Linux-versjonen Ubuntu til skjerm, tastatur og mus og dermed kunne jobbe som på en pc.

Frem til nå har mobile enheter som benytter Ubuntu-operativsystemet, manglet denne muligheten. Men den blir tilgjengelig når utviklerfirmaet bak Ubuntu, Canonical, i april kommer med den nye Ubuntu 16.04 LTS-versjonen.

Forutsetningen er naturligvis kompatibel maskinvare, og det vil den spanske nettbrett- og mobilprodusenten Bq ordne med.

Vises i Barcelona

Bq, som er samarbeidspartner med Canonical på produksjon av Linux-mobiler, har overfor det spanske nettstedet Xataka nå bekreftet et rykte som har gått en stund om et kommende Ubuntu-basert nettbrett som vil by på konvergens-funksjonalitet. Bq planlegger å lansere nettbrettet på mobilmessen i Barcelona i februar, skriver amerikanske PC World

Det var Ubuntu-bloggen Omgubuntu som først publiserte ryktet i midten av januar, og Canonical ville først ikke kommentere saken. Men nå har altså Bq bekreftet ryktet.

10-tommers nettbrett

Linux-nettbrettet det er snakk om, er basert på Bq Aquaris M10, som nå er tilgjengelig med Android 5.1 Lollipop-operativsystemet.

Vi snakker om et nettbrett med 10-tommers skjerm med oppløsning på 1280 x 800 punkter, med en 64-bits ARM-prosessorbrikke og med to gigabyte internminne.

Android-versjonen har 16 gigabyte internt lagringsminne samt SD-kortplass, men det er mulig at Ubuntu-versjonen kommer med mer lagringsplass.

Bq vil også komme med en ny mobil, Aquaris X5 Plus, som er en Ubuntu-versjon av dagens Aquaris X5 Android-mobil. Det er ikke kjent om denne Ubuntu-mobilen vil ha de samme konvergens-funksjonene som nettbrettet.

Ifølge Xataka-nettstedet vil Ubunut-nettbrettet i komme i salg 21. april med en tidligversjon av Ubuntu 16.04 LTS.

Lovpriser konvergens

Ubuntu-utvikler Canonical har lovprist konvergens i flere år, men det var Microsoft som først kunne levere varen i form av Continuum i Windows 10 Mobile.

Ubuntu 16.04, som altså kommer i april, er ventet i to versjoner: Den tradisjonelle Ubuntu Desktop Build med Unity 7 og X Window System, og Ubuntu Personal Build med Unity 8 og Canonicals egen Mir-displayserver, som etter hvert skal erstatte X Window System for Ubuntus Linux-versjon.

X Window System er betegnelsen på rammeverket som danner grunnlaget for det vindusbaserte grafiske brukergrensesnittet som Linux-maskiner har brukt i mange år.

Canonical har arbeidet hardt med å utvikle et kompatibilitetslag for Unity 8 som både støtter moderne brukergrensesnitt med applikasjoner som kan benytte berøringsfølsom skjerm og som samtidig er bakoverkompatibel med tradisjonelle Linux-baserte pc-programmer.