ETTERFORSKES: Telenors svenske hovedkvarter i Stockholm er blitt ransaket av politiet på grunn av mistanke om ulovlig prissamarbeid. Foto: Erlend Bjørtvedt/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Razzia mot Telenor i Sverige

Mistanke fra EU om prissamarbeid med Telia i mobilmarkedet utløste razzia hos begge selskaper tirsdag.

Konkurransemyndighetene i Sverige og EU er på jakt etter bevis for ulovlig samarbeid med sikte på å dele det svenske mobilmarkedet seg imellom.

EU-kommisjonen melder at de mistenker mobiloperatører i Sverige for aktivt å hindre fri konkurranse i mobilområdet. Både hos hovedkontoret til Telia og Telenor-hovedkvarteret i Sverige ble papirer og annet materiale gjennomgått i søken etter bevis for slikt samarbeid.

Også mobiloperatørene Tre og Tele2 er under etterforsking for slikt konkurransehindrende samarbeid.

Kommisjonen understreker at ransaking i kontorene til Telia og Telenor var innledende skritt i etterforskingen. Ransaking innebærer ikke at konkurransemyndighetene har konkludert i skyldspørsmålet.

Telenor ga en børsmelding til Oslo børs tirsdag ettermiddag der de bekreftet at de var under etterforsking. Selskapet oppgir at grunnlaget skal være mistanke om misbruk av en dominerende markedsposisjon og/eller anti-konkurransevennlige tiltak mellom mobiloperatører i Sverige.

Selskapet forsikrer i børsmeldingen at det har strenge interne regler og prosedyrer for å sikre at virksomhetene drives i samsvar med lover og reguleringer. Telenor erklærer også at de samarbeider fullt ut med konkurransemyndighetene for å sikre at etterforskingen foregår mest mulig effektivt.

Ut over denne børsmeldingen vil ikke Telenor kommentere saken.

Telenor falt 1,5 prosent på nyheten, men ved børsslutt tirsdag var aksjen opp 0,14 prosent målt mot handelsstart samme dag.

I følge det svenske nyhetsbyrået TT lover Telia fullt samarbeide med myndighetene om etterforskingen.

Manipulering av markedet og konkurransesamarbeid blir straffet hardt av EU-kommisjonen når det avdekkes. Bøterammen er ti prosent av brutto årlig omsetning. For Telenor alene kan det bety inntil 13 milliarder kroner i bot, basert på omsetningen i 2016.

I fjor ble Telenor varslet om en mulig bot på 906 millioner kroner av det norske konkurransetilsynet for misbruk av dominerende stilling i det norske telemarkedet mellom 2010 og 2014. Denne saken er ikke endelig avgjort.