Luksus med ny gassgrill
Grete Viksaas nyter sine få og utvalgte frikvelder ved siden av sin gassgrill på Landøya i Asker.
Når vi kommer på besøk er daglig leder for Basefarrm, Grethe Viksaas, ved avslutning av felles møte med kollegaer fra svenske Basefarm. Et vellykket møte skal avsluttes ved grillen.
- Hva slags grill har du?
- En Weber gassgrill med lokk. Vi kjøpte den for et par-tre uker siden. Den erstattet en annen gassgrill som ikke hadde noe lokk.
- Hva er best med grillen?
- Det at den ha mulighet til å legge på lokk og regulere temperaturen gjør at maten blir saftig og fin.
- Har du et bra grill tips?
- Vi har kjøpt en grillplate der vi kan grille grønnsaker, og det blir veldig godt. I dag forsøkte vi med grillede aubergin-skiver med tomat, basilikum og mozzarella på, sammen med helstekt indrefilet av svin - og masse hvitløksmør til. Nydelig! Scampi-spidd ble også veldig bra.
Noe jeg lært av min tilkommende svigersønn - som er kokkeutdannet og vinkelner og veldig bra på mat - er at dette med marinering med oljebaserte marinader ikke er så hensiktsmessig. Det bør være noe med syre, for eksempel eddik eller sitron, for at det skal trenge seg inn i kjøttet og gjøre noe med konsistensen og smaken.
Oljebaserte ting er bra å pensle med underveis for å unngå uttørking, pluss gi en skorpe med smak, men trenger ikke inn i kjøttet.
- Hva passer best å drikke til grillmat?
- Det kommer an på hva man spiser, en vin som passer til maten er veldig bra.
- Når griller du?
- Vi griller nesten hver dag når det er ok vær.
Denne sommerserien er en del av Computerworlds nye magasin Fritid.
Les også: Per Morten Hoff, - Ingenting slår svidd pølse på bål Harald Løvvik: Grill best på båten