UENIGHET: Det er ikke alle som er like fornøyde med et nytt lovforslag om nyhetsinnhold på sosiale medier. (Foto: Unsplash)

Truer med å fjerne nyheter etter lovforslag

Meta er ikke fornøyde med et amerikansk lovforslag om journalistikk og annonseinntekter.

Det er i USA det kontroversielle lovforslaget har blitt gitt. CNN melder at Facebook-eier Meta truer med å fjerne nyhetsinnhold fra plattformen etter rapporter om at amerikanske lovgivere har kommet med nytt lovforslag.

– Hvis kongressen vedtar et lite gjennomtenkt lovforslag om journalistikk som en del av nasjonal sikkerhetslovgivning, vil vi bli tvunget til å vurdere å fjerne nyheter fra plattformen vår helt i stedet for å underkaste oss myndighetspålagte forhandlinger som urettferdig ignorere enhver verdi vi gir til nyhetskanaler gjennom økt trafikk og abonnementer, sa Meta i en uttalelse tvitret av talsmann Andy Stone.

Dette forslaget er kalt the Journalism and Preservation Act, JCPA, på norsk journalistisk konkurranse- og bevaringslov. Med støtte fra både republikanere og demokrater, vil denne antitrust-lovgivningen la nyhetsaktører kjøpslå med sosiale medie-plattformer om større del av inntekter mot deres nyhetsinnhold.

Kan føre til misinformasjon

Det er en av flere tech-fokuserte antitrust-lovgivninger som figurerer på Capitol Hill. Meta har vist gjennomføringsevne på lignende lover tidligere. Blant annet da Australia i fjor ville innføre lignende lovforslag, ble brukernes mulighet til å se og dele nyhetshistorier fjernet.

På den andre siden sier noen organisasjoner i et brev til lovgivere at man ved å gi nyhetsorganisasjonene flere rettigheter, kan gjøre feil- og misinformasjon mer utbredt fordi man simpeltent kan saksøke plattformene dersom en nyhetsartikkel ikke har så stor rekkevide som ønsket. Det kan også føre til at større medieselskap blir favorisert over de små, lokale aktørene som har vært hardest truffet av minskende digitale inntekter.

Blant organisasjonene som sendte brevet står blant annet the American Civil Liberties Union, Electronic Frontier Foundation, og The Wikimedia Foundation.