TEST: Nokia Lumia 900 - Flott, men allerede utdatert Windows-telefon

Nokia Lumia 900 er antagelig den beste Mango-telefonen i sjiktet for store skjermer. Der skal den litt for forsinket slåss mot Android-lederne fra Samsung og HTC.

Publisert Sist oppdatert

Lumia 900 ble annonsert under CES i Las Vegas som en 4G-telefon rettet inn mot det nordamerikanske markedet. Under Mo bil World Congress, annonserte Nokia at Lumia 900 også skulle bli tilgjengelig i resten av verden.

Det er en stor telefon. Designsnittet er det samme som ble introdusert med Meego-telefonen N9 for et år siden, og den ser ut som en Lumia 800 før den er vasket på 95 grader. Litt raskere, og en fantastisk skjerm drar opp. Skjermen er 4,3 tommer AMOLED, der 800 hadde en 3,7 tommer. Det er med andre ord fortsatt et stykke opp til de enorme skjermene på Galaxy SII og III, eller Note, for den saks skyld. Vår testtelefon var hvit, men N900 produseres også i sort, cyan (blå-turkis) og magenta (rød-rosa).

Skjermen har et eget belegg som skal motstå riper og støt. Vi har ikke forsøkt med smergel eller sandpapir for å finne ut hvor sterkt det er, men hos youtube kan en hammertest ses.

Reise i en fart

Kart og navigasjonstjenesten til Nokia er fortsatt et av de sterkeste kortene mobilgiganten har. Så også i denne mobilen, der spesielt karttjenesten er blitt så rask at man kan bli svimmel. Bytte mellom to byer på hvert sitt kontinent tar brøkdelen av et sekund, og et sekund til før den nøyaktige lokasjonen er ordnet med en kombinasjon med gps og mobilnettriangulering. Deretter lastes steder å se, steder å besøke og steder for mat og drikke med anbefalinger, kommentarer og lenker til mer informasjon i løpet av et minutt eller så til.

Kart og lokaliseringsfunksjon er også et satsingsområde for Microsoft, og i Windows Phone 8 er mye av den innebygde kartfunksjonaliteten levert av Nokia som en del av teknologisamarbeidet mellom selskapene. Målet er naturlig nok å ta igjen Google, som har lagt inn mye kartfunksjonalitet i sin Android-plattform. Kart og lokasjon er også sentralt for sosiale nettsteder som Facebook og Twitter. At valget falt på Nokia virker naturlig. Selskapet kjøpte nemlig for et par år siden Navteq, som er en av de viktigste kartleverandørene til navigasjonsenheter.

Da vi snakket med sjefen for innovasjon av karttjenester i Nokia i Sunnyvale i mai, fortalte Hans-Peter Brøndmo at tjenestene knyttet til mobiler og lokasjon bare er i sin spede start. Norskfødte Brøndmo poengterte at Nokia aktet å bruke den teknologien til å erobre en lederrolle. Han poengterte at i tillegg til mobiler og Microsoft-samarbeidet, så er Nokia sterkt inne i bilbransjen og deres «infotainment»-systemer.

Ikke WP8

Lumia kjører naturlig nok siste versjon av Windows Phone 7.5 Mango. I løpet av juni introduserte Microsoft versjon 8 av mobil-os-et sitt. Den er såpass grundig endret i kjernedesign, med deler av samme kjernekode som Windows 8, at oppgradering av Lumia ikke blir mulig for noen WP7x-modell. For Nokia er antagelig dette en heller skuffende timing.

Det jobbes imidlertid med en større oppdatering til Windows Phone 7.5. Denne versjonen, Windows Phone 7.8, vil inneholde en rekke av de mest synlige endringene som kommer med Windows Phone 8. Blant annet vil den nye startskjermen med langt større frihet til å selv justere flisene komme til dagens Windows Phone-telefoner. Ellers blir det blant annet smartere skjermlås og flere kamerafunksjoner – blant annet bedre støtte for gruppebilde. Kamera i mobilen er den andre store funksjonen der Nokia vil markere seg.

Kameraet i Lumia 900 har et Carl Zeiss-objektiv med lysstyrke f/2.2, et skarpt optisk grunnlag for et 8 megapiksel-kamera. Funksjonene som ligger inne er mer enn tilstrekkelig for vanlig turistfotografering. Det inkluderer bildestabilisering, geo-tagging og dobbel LED-blitslys. Spesielt fargeinnstillingen er blitt bra. For den som synes standardinnstillingen er på den fargesterke siden, kan justere den ned et par trinn. Kamera tar også opp video i HD-kvalitet 720p.

Hjemme og på jobb

Windows Phone er i tillegg til å være et godt forbrukervalg fortsatt det systemet med best støte for vanlige bedriftsfunksjoner. Exchange, direktemeldinger og integrasjon mot Sharepoint og Office 365 er innebygd. Integrasjonen mot Skydrive er både innebygd, og kan i tillegg lastes ned som en vanlig applikasjon. Epost fra Live, Gmail, Yahoo, Linkedin, Facebook og Twitter er klar. Med over åtti tusen applikasjoner applikasjonsbutikken i Marketplace vil nok de fleste finne app-ene de trenger, og ha rikelig med komplett unyttig vas å velge blant i tillegg.

Telefonen har en Qualcomm Snapdragon APQ8055 Snapdragon-brikkesett, med en 1,4 gigahertz Scorpion-prosessor og Adreno 205 grafikkprosessor. Den har 512 megabyte hurtigminne og 16 gigabyte lagringsplass – som ikke kan utvides eller oppgraderes. Frontkameraet er et 1,3 megapiksel vga-kamera. Lyden oppleves som bedre enn forgjengeren, og Nokia er i ferd med å rulle ut en medietjeneste med internettradio, video, lyd og musikk som skal nyttiggjøre seg skjerm og lyd-funksjonene.

I esken er det i tillegg til apparatet en usb-kabel, et stilig støpsel for lading fra strømnettet, et enkelt håndfrisett og en egen nøkkel for å vippe opp SIM-kortlokket.

Konklusjon

Nokia Lumia er en glimrende Windows Phone smarttelefon, med alle funksjoner for jobb og spesielt gode daglige funksjoner med kamera, kart og musikk. Som reise-gps er den alt du trenger. Selv i konkurransen med gode Android-telefoner og iPhone gjør den det skarpt. Det er i det hele tatt en meget god, om noe tung og klumpete, telefon.

Det er bare så synd at den på mange måter føles litt utdatert allerede like etter lansering. Ikke fordi den virker gammeldags eller at operativsystemet er dårlig. Problemet er at den ikke vil bli oppgradert til Windows Phone 8, noe som gjør at den foreløpig føles litt for dyr. Men den som vil vente litt og som først og fremst vil ha en kjempetelefon til lavpris kan gjøre et kupp når WP8-telefonene kommer.

Hadde det ikke vært for manglende oppgraderingsmulighet om noen måneder hadde Lumia 900 stukket av med en trygg femmer på terningen. I stedet ender den opp med en god firer.