NYHETER:

Windows 11 på flere skjermer
OPPRYDNING: Microsoft rydder i neste versjon av Windows 11, og fjerner enkelte applikasjoner. (Foto: Microsoft).

Disse 10 Windows-funksjonene må du snart si farvel til

Microsofts kommende oppdateringer av Windows 11 vil fjerne flere programmer og funksjoner innebygd i Windows-operativsystemet.

Med over 40 års historie skjuler Microsofts Windows-operativsystem en omfattende katalog med gamle apper, funksjoner og tjenester som over tid kan bli utdaterte, skriver Computerworld Danmark.

Derfor flikker Microsoft noen ganger også på funksjoner, enten for å dytte brukere over til nye standarder og produkter, eller av sikkerhets- og forretningsmessige årsaker.

Denne utviklingen betyr at en rekke Windows-apper, -tjenester og -støtte snart vil bli faset ut.

Ikke mer Wordpad

Et av Windows mest kjente innebygde programmer er tekstprogrammet WordPad, som ser ut til å forsvinne helt fra Windows 'innebygde applikasjonspakke.

Imidlertid lever WordPad som en app fortsatt litt og er inkludert i Windows 23H2 og 24H1 (Microsofts halvårlige oppdateringer av Windows). Men appen er nå merket av Microsoft som «utdatert», noe som betyr at den kan avvikles helt av en kommende oppdatering av Windows. For eksempel den kommende Windows 11 24H2-oppdateringen i høst.

Windows Mail og Outlook Express

Windows innebygde e-postklienter, Mail og Outlook Express, er forlates begge helt til fordel for et nytt program.

Brukere blir nå dyttet på en gratis versjon av Outlook, som Computerworlds Danmarks søstermedia PCWorld bemerker står overfor kritikk da den tilbyr færre funksjoner og omdirigerer e-post via Microsofts servere.

Cortana blir Copilot

Microsofts stemmestyrte assistent, Cortana, klarte ikke å få mye suksess. Derfor vil den neppe bli savnet når dette nå avvikles sammen med Windows 24H2.

Nå legger teknologigiganten i stedet all sin energi i AI-assistenten Copilot, som i løpet av de kommende månedene skal få omfattende vedlikehold.