TIDSKLEMMA: Moderne kommunikasjonsteknologi er effektivt verktøy mot tidsklemma, mener Netcom-direktør Hanne Løvstad. (Foto: Toralv Østvang)
TIDSKLEMMA: Moderne kommunikasjonsteknologi er effektivt verktøy mot tidsklemma, mener Netcom-direktør Hanne Løvstad. (Foto: Toralv Østvang)

Mobilen mot tidsklemma

Mobilen er det viktigste redskapet i kampen mot tidsklemma.

Dette viser en fersk spørreundersøkelse som Netcom nå har offentliggjort.

Hele åtte av ti nordmenn synes det er blitt enklere å holde kontakt med familien gjennom dagen ved hjelp av smarttelefonen.

Mobilen som syndebukk

Mange ser på mobil og nettbrett som forstyrrende elementer i familienes hverdag. Slike enheter har frem til nå fått en del av skylden for at familiemedlemmer ikke lenger har så tett kontakt med hverandre som mange tror de hadde tidligere.

Samtidig er tidsklemma blitt en enda større syndebukk i familielivet, spesielt for småbarnsfamilier.

Tidsklemme-redskap

Men nå viser det seg altså at mobilen tvert imot spiller en viktig rolle som løsningen på tidsklemme-problematikken. Rett og slett fordi den er så effektiv som redskap til å administrere familienes hverdag og sørge for at alle er oppdatert, har kontakt med hverandre og vet hvor de andre familiemedlemmene befinner seg.

Det er analysebyrået Norstat som har gjennomført spørreundersøkelsen på oppdrag fra Netcom. Norstat intervjuet mer enn 1000 representativt utvalgte respondenter tidligere i september.

Konklusjonen var altså at åtte av ti av de spurte synes mobiltelefonen eller nettbrettet gjør det enklere å holde kontakten med familiemedlemmer i løpet av dagen.

Moderne teknologi nyttig

– Det er tydelig at norske familier i stor grad benytter moderne teknologi for å kommunisere med hverandre og holde hverandre oppdatert på hvor de er og hva de gjør, sier direktør Hanne Løvstad i Netcom.

Faktisk fungerer mobiltelefonen til en viss grad som limet som holder familien sammen, og denne funksjonen er enda sterkere i barnefamilier.

– I aldersgruppen 30-39 år svarer hele ni av ti at de er enig i dette, sier Løvstad.

Hun påpeker at dette trolig henger sammen med at mange i denne gruppen har barn i huset med egen telefon.

– Dermed kan familien holde kontakten når de er fra hverandre på jobb, skole og fritidsaktiviteter, sier Løvstad.

Oversikt

I tillegg viser undersøkelsen at folk flest bruker smarttelefonen og mobilteknologi for å få bedre oversikt over hva som skal skje i løpet av uka.

Seks av ti sier de synes det er blitt lettere å holde orden på praktiske gjøremål og logistikk gjennom hele uka. Netcom tolker dette som at tidsklemmas grep er blitt mindre hardt takket være mobilteknologien.

– Svært mange nordmenn har smarttelefoner, og det er 3G- og 4G-dekning de aller fleste steder. Dermed kan vi benytte oss av alle mulighetene som smarttelefonen gir, og bruke den for å få bedre tid og oversikt i hverdagen, i tillegg til å holde kontakt med dem som betyr mest, sier Løvstad.