TÅLER VANN: Sonys nye nettbrett-flaggskip Xperia Z4 Tablet skal tåle å ligge på halvannen meters dyp i en halvtim. (Foto: Sony)
TÅLER VANN: Sonys nye nettbrett-flaggskip Xperia Z4 Tablet skal tåle å ligge på halvannen meters dyp i en halvtim. (Foto: Sony)

Vanntett-satsing fra Sony

Sony tilpasser seg et våtere klima og lanserer både mobil og nettbrett som tåler vann.

Verdens letteste – og tetteste? – nettbrett og en vanntett mobiltelefon. Dette er Sonys viktigste lanseringer på den store mobilmessen i Barcelona.

Sony betegner selskapets nyeste nettbrett, Xperia Z4 Tablet, både som verdens letteste nettbrett og som verdens tynneste nettbrett, riktignok med en tilføyelse om at dette gjelder for nettbrett med 10-tommers skjerm.

Apropos skjermen: Sony hevder også at nettbrettet er utstyrt med verdens mest lyssterke 10-tommers skjerm.

Mye verdens beste fra Sony, altså.

Og det trengs vel. Konsernets mobilavdeling har gjort det dårlig og opplever nå drastiske kutt i bemanningen. Sonys toppsjef Kaz Hirai brukte da også anledningen i Barcelona til å forsikre om at mobilavdelingen vil bestå.

Symptomatisk for situasjonen har Sony valgt å stå over lanseringen av et nytt mobilflaggskip på årets Barcelona-messe, som tidligere har vært åsted for lansering av flere av Sonys tidligere toppmodeller på mobilmarkedet.

Derimot slo Sony altså på stortromma når det gjaldt nettbrett. Xperia Z4 Tablet er Sonys nye flaggskip på dette markedet.

Støv- og vanntett

Det nye nettbrettet er bygd etter IP68-standarden når det gjelder støv- og vanntetthet. Det betyr at nettbrettet er komplett beskyttet mot støvgjennomtrengning og at det skal kunne tåle varig neddykking uten skadelig virkning.

IP68-standarden er imidlertid vag på dybde, trykk og neddykkingstid, og Sony har ved tidligere produkter definert det slik at enheten skal tåle en halvtimes neddykking i ferskvann ned til halvannen meters dybde. 

Xperia Z4 Tablet har for øvrig fått en kraftig forbedring av batteritiden. Batteriet på 6000 milliamperemeter (mAh) skal holde til 17 timers videovisning, ifølge Sony. IDGs nyhetstjeneste minner om at løfter om batteritid alltid må tas med en klype salt.

Skjermen er på 10,1 tommer med en oppløsning på 1600 x 2560 piksler. «Motoren» i det nye nettbrettet er Qualcomms åtte-kjerners Snapdragon 810-prosessor.

Lettere enn hovedkonkurrentene

Xperia Z4 Tablet kommer i to versjoner, den ene bare med wlan-støtte og den andre også med 4G/LTE-støtte for mobilt bredbånd. Førstnevnte veier 389 gram, mens den andre er noen få gram tyngre, 393 gram.

Begge modellene har en tykkelse på 6,1 millimeter.

En av de største konkurrentene til Sonys nettbrett er Galaxy Tab S 10.5 fra Samsung. Den har et kraftigere batteri, på 7600 mAh, men veier til gjengjeld fra 465 gram og oppover, og har en tykkelse på 6,6 millimeter.

Sony Xperia Z4 Tablet er også lettere enn Apples iPad Air 2, der vekten starter på 437 gram. Men de er like tykke – eller tynne: 6,1 millimeter. iPad har 9,7-tommers skjerm.

Hovedkameraet på Xperia Z4 Tablet er på 8,1 megapiksler og kan ta opp video i Full HD-kvalitet. Frontkameraet er på 5,1 megapiksler og er utstyrt med et vidvinkelobjektiv som Sony sier er spesielt tilpasset videosamtaler og selfies.

For øvrig er Xperia Z4 Tablet utstyrt med PS4 Remote Play, som skal gjøre det enkelt å koble nettbrettet til Playstation 4 og kontrollere Playstation 4 fra nettbrettet.

Skulle tv-en være opptatt, er det bare å koble Xperia Z4 Tablet til Playstation 4 og fortsette å spille trådløst.

Det nye nettbrettet kommer standard med 32 gigabyte internminne, som kan utvides til 128 gigabyte ved hjelp av Micro-sd-minnekort. 

Sony Xperia Z4 Tablet kommer i salg i mai. Wlan-modellen vil ha en startpris på 4800 kroner, mens modellen med 4G/LTE-støtte vil koste 5700 kroner.

Vanntett mobil

På Barcelona-messen lanserte Sony også en ny smartmobil, men altså ikke noe flaggskipprodukt denne gang. Sony Xperia M4 Aqua vil koste fra 2400 kroner når den kommer i salg i Norge i mai.

MER VANNTETT: Sony har også lansert en vanntett mobil på Barcelona-messen: Xperia M4 Aqua. (Foto: Sony)
MER VANNTETT: Sony har også lansert en vanntett mobil på Barcelona-messen: Xperia M4 Aqua. (Foto: Sony)

Som navnet antyder er også dette et vanntett produkt, med samme oppgitte støv- og vannbeskyttelsen som det nye nettbrettet, altså IP68-standarden.

– Sony Xperia M4 Aqua representerer vårt nye fokus på mellomklassen, der vi vil tilby telefoner uten kompromisser. Vi tar med med oss de beste funksjonene fra Xperia Z-serien: kameraet, batteritiden, vanntettheten og designet, og tilbyr en kvalitetstelefon som ikke finnes i prisklassen i dag, hevder nordisk sjef i Sony Mobile, Ola Lilja Molén.

Stikkord for Xperia M4 Aqua er åttekjerners 64-bits Qualcomm Snapdragon 615-prosessor med integrert 4G/LTE-støtte. Operativsystemet er Android 5.0 Lollipop.

Batteriet skal holde i opptil to dager, og batteritiden kan forlenges ytterligere ved bruk av den såkalte Stamina-modusen, ifølge Sony.

De to kameraene har oppløsning på henholdsvis 13 og fem megapiksler. Hovedkameraet har lysstyrke f/2,0 og lysfølsomhet på opptil ISO 3200.